Leven zonder auto

Geldnerd en Vriendin hebben geen auto. Ik heb zelfs geen fiets. Wel een paar wandelschoenen en een OV-kaart, daar heb ik genoeg aan. In een vorig leven had ik wel een auto, en ook in het Verre Warme Land heb ik er eentje gehad. Maar nu we terug zijn in Nederland is de behoefte meteen weer verdwenen.

We wonen in een grote stad, en parkeerruimte hier is schaars. Je hebt een parkeervergunning nodig om de auto hier neer te zetten, en voor gasten is het betaald parkeren. We werken allebei ook in deze stad, en het openbaar vervoer is goed. Met bus, tram of fiets zijn we sneller op ons werk dan met een auto. Nog even los van het feit dat je ook bij onze kantoren niet zomaar kunt parkeren. En we hebben een OV-kaart van de werkgever, of kunnen een fietsvergoeding krijgen.

Als we een auto nodig hebben, huren we er een. Voordeel is dan ook dat we iets kunnen huren dat precies past bij het doel wat we nodig hebben. Iets klein maar fijn om naar onze familie te gaan (die aan de andere kant van het land woont en met het OV minder goed bereikbaar is). Een grotere auto voor bijvoorbeeld een vakantie. Of onlangs twee keer een busje tijdens de verhuizing.

Het scheelt gewoon ook veel geld. Toen ik nog een auto bezat, kostte mij dat zeker € 3.000 per jaar (met het gemiddeld aantal kilometers dat we reden). En dat was nog exclusief de afschrijving. In 2016 heb ik tussen mei en december (mijn periode in Nederland) € 1.250 uitgegeven aan mobiliteit. Ongeveer € 700 daarvan is autohuur. En dat is hoger dan in een normaal jaar, vanwege onze terugkeer uit het Verre Warme Land en de verhuizing begin december. Maar het is nog steeds minder dan de helft dan wat ik in het verleden uitgaf aan alleen maar mijn auto. Daarvoor kan ik Albert heel vaak de grote boodschappen laten bezorgen.

Als je kinderen hebt en/of op een plek woont waar het openbaar vervoer niet zo goed is, is het natuurlijk een stuk lastiger om het zonder auto te doen. Maar volgens mij hebben nog steeds heel veel mensen een auto omdat ze vinden dat dat ‘hoort’. Al las ik onlangs wel dat jongeren steeds minder vaak een auto bezitten. De auto-industrie begint zich al zorgen te maken.

Voor mij is een auto altijd een gebruiksvoorwerp geweest. Voor veel mensen is het meer dan dat, een ‘lifestyle item’, de ‘heilige koe’. Er kunnen hele sterke emotionele redenen zijn om een auto te hebben. Een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. Mijn vader vond het best wel lastig toen hij een tijdje geleden wegens gezondheidsproblemen even geen auto mocht rijden.

Heb jij een auto?

Dit bericht heeft 16 reacties

 1. Koen

  Wij hebben 2 auto’s, maar ik wil al jaren 1 weg doen. Beide zien we als gebruiksvoorwerpen. Dat doe ik nog niet omdat we dan tegen allerlei problemen aan lopen. We wonen op het platteland, toch met redelijk goed OV en hebben 2 kinderen. Pas als de kinderen wat ouder zijn en we minder mee hoeven kunnen we met 1 toe. Ik hoop dan ook zo’n mooi bedrag te kunnen besparen.

  1. Marie

   Wij wonen in een dorp en het openbaar vervoer is hier soms dramatisch. Gisteren b.v. check je de site en dan rijdt opeens de bus niet…. dochterlief had echter wel een toets in de grote stad. Dan rijd ik haar naar het volgende grote dorp waar de trein rijdt. Als zoonlief moet sporten moeten wij hem ook brengen en halen , want er rijdt geen bus daar naar toe. Als mijn man met openbaar vervoer moet gaan is hij een uur en drie kwartier onderweg als alles meezit. Als de trein vertraging heeft moet hij een uur op de volgende bus wachten. Als mijn grote jongens s avonds komen eten moeten wij ze terug brengen met de auto anders zijn ze voor 17 kilometer een uur onderweg. Lopen, bus, 25 minuten wachten op de trein. En fietsen naar hun eigen huis. Wij hebben dus ook twee auto’s. We hopen ons huis te verkopen en dan in een groter dorp te gaan wonen zodat we een auto weg kunnen doen……maar ja ons huis staat al een hele tijd te koop……

 2. Team CF

  Wij hebben het rekensommetje ook al een paar keer gemaakt (financieel en tijd technisch). Het zou wat meer moeite kosten, maar financieel zouden we er een stuk beter van worden als we de auto eruit zouden (kunnen) doen. Echter, door de carrier switch moet ik nu naar een plek die met de auto (afhankelijk van files) in 32 tot 60 min te doen is. Met het openbaarvervoer is dat alles tussen 1:28 en 1:41! Dit is simpelweg niet te doen. Ook elke dag fietsen, wat theoretisch gezien moet kunnen, is praktisch gezien ook niet ideaal (27km enkele rit – 1:00-1:15) en lastig te combineren met dagopvang, etc. Gelukkig kan Mvr CF wel met openbaar vervoer naar haar werk (wordt ook nog eens vergoed door de wergever). In de weekenden zitten we met een zelfde probleem als jullie, familie woont ook niet strategisch wat betreft openbaar vervoer.
  Kortom, we zijn nog even gebonden aan de auto. Maar mocht de mogelijkheid zich voor doen, dan gaat ie er zeker uit.

  1. Geldnerd

   Bereikbaarheid is voor mij een selectiecriterium voor een functie…

   1. Team CF

    In mijn geval is dit niet altijd mogelijk door de beperkte plekken waar ik aan de slag kan/wil. En soms vallen dingen niet te plannen en werken bedrijven niet altijd mee (lees verplichte verhuizing). Deze carrière switch was een combinatie van beide. Toen we gingen verhuizen in juli dit jaar was de bedoeling dat we dichter bij werk gingen wonen. Dit ging goed voor 3 maanden, maar dat liep dus totaal verkeerd af…. zal hem nog wel verder uitleggen in Februari in Antwerpen.

 3. Ineke

  Ja ik heb een auto. Ik heb de oude net vorige week weg gedaan na 17 jaar en een andere klein zuinig autootje gekocht. Objectief gezien zou ik eigenlijk ook wel zonder kunnen. In de stad fiets of loop ik eigenlijk voor alles (ook de boodschappen) en ook mijn werk is zo prima bereikbaar. Ik ben verder eigenlijk erg zuinig, ik ga niet op vakantie enzo, dus de auto is voor mij een luxe. Ik heb katten die wel eens naar de dierenarts moeten, mijn zussen en broer wonen allemaal op slecht bereikenbare plaatsen in dorpjes en ik rij mijn moeder nog wel eens ergens heen. Voor dit alles zou ik ook kunnen huren, maar vind het gemak van een auto voor de deur toch heel fijn. Met maar 5000 km per jaar slaat het eigenlijk nergens op, maar dit is de luxe die ik mezelf gun, daar waar ik het ook prima zou kunnen bezuinigen. Niets is lekkerder dan zo in de auto te kunnen stappen met twee katten die naar de dierenarts moeten of bij mijn zus niet op de klok te moeten kijken omdat ik de trein moet halen. Heb inderdaad verwogen geen andere te kopen maar de weegschaal is naar wel kopen doorgeslagen. 😀

 4. Nic

  Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om de auto’s weg te doen. Man werkt op een plek die gewoon niet te doen is met openbaar vervoer. Met de auto lukt dat goed. Zelf fiets ik regelmatig naar het werk maar ik vind de auto een fijne luxe waar ik graag wat centen voor over heb. Ik wordt gewoon blij van mijn auto. We wonen niet in Amsterdam maar ik kijk vanuit onze slaapkamer wel uit op Amsterdam, nou ja in de winter dan als de bomen kaal zijn.

  1. Geldnerd

   Ik woon ook niet in Amsterdam hoor…

 5. N.

  Wij hebben ook geen auto. Met tussenpozen wel gehad, maar ik mis hem niet. Wat een vrijheid. Nooit zorgen hoeven maken of je dat ding wel ergens kan parkeren, nooit bang hoeven zijn dat ie gestolen wordt, nooit meer vrezen voor het vonnis van de jaarlijkse apk, nooit hoeven krabben, niet gestresst worden van aso’s op de weg, nooit in de file staan, wat een verademing.

  We fietsen dagelijks en zijn zelfs op fietsafstand van het werk van man gaan wonen (10km). Boodschappen gaan op de fiets, zelfs grotere spullen zijn met een spinnetje prima te vervoeren. Prettige bijkomstigheid is dat we lekker bewegen in de buitenlucht waardoor we niet naar de sportschool hoeven en eigenlijk nooit ziek zijn.

  Ov en huurauto’s zijn prima te doen, goede ervaring mee.

  Ik vind het ook de ultieme besparing, volgens mij is er op de vaste lasten post autokosten het meest te besparen van alle kostenposten.

 6. Marjolein

  Ik heb een auto vanwege mijn werk. Alhoewel ik in de stad waar ik woon prima OV heb, begint het niet vroeg genoeg. Mijn dienst begint om 0700 en het eerste OV om 0630 en in het weekend om 0700 en dat lukt dus niet. Ik vind het in de winter te donker en te ver op de fiets. Ik werk net buiten de stadsgrens en het is me net te ver daardoor. Zodra ik kan stoppen met werken verkoop ik mijn auto. Alles is dan prima te doen met OV

 7. Patty

  Hier ook 2 autos. Het is onze hobby en inderdaad worden wij er ook blij van.

  Wij wonen ver van ouders en kinderen dus als wij ze moeten helpen dan is het fijn een auto te hebben.

  Ik zeg weleens het zijn onze huisdieren.

  Sorry voor de anders denkende. Verder zijn wij erg milieubewust.

  1. Geldnerd

   Je hoeft je bij mij niet te verontschuldigen hoor! Iedereen maakt z’n eigen afwegingen. Ik ben vooral blij als mensen een bewuste afweging maken, in plaats van alles onbewust maar te laten gebeuren…

 8. Bouk

  Ik heb een auto. Eerlijk gezegd totaal niet nodig, maar ik wil er ook niet meer zonder. Wel paar jaartjes gehad hoor. Maar zodra het weer kon maandelijks, toch weer een auto aangeschaft. Ik rij er niet veel mee, 1 tank per maand ( rond de 550 km). Vooral naar het ziekenhuis en naar familie wat op een uur rijden woont. En gewoon af en toe toch in de auto stappen om ff lekker ergens in de bossen te kunnen wandelen ipv de zeelucht binnen te snuiven….

 9. Samantha

  Hier twee kleine auto’s voor de deur die elke dag worden gebruikt. Sommige dingen zouden ook op de fiets kunnen, maar dan pakken we toch de auto. Waarom gemak. Hij staat er toch. Op sommige werkdagen verplaats ik mij van de ene kant van de stad naar de andere kant. De ene keer is het voor de hobby van mijn dochter de andere keer omdat de meiden dan bij oma zijn. Die ze die dag uit school haalt. Verder wordt de auto gebruikt voor de wekelijkse boodschappen, de bieb bezoeken en voor vele andere activiteiten.

  Nee onze auto’s gaan niet de deur uit. Geen parkeerprobleem hier en doordat mijn werk in het centrum ligt heb ik een parkeerpas en kan hierdoor gratis parkeren.

 10. Project Lonica

  Geen auto, nooit gehad ook. Maar wel een fiets! Ik heb weleens uitgerekend wat ik uitspaar door in de stad altijd de fiets te pakken in plaats van het OV. Scheelt mij zeker 500 euro per jaar.

 11. dertigermetkids

  ja. maar bewust 1 auto ivm de kosten. ik zou dolgraag een eigen, tweede auto willen hebben, maar dat is puur voro de luxe zodat ik dan ook vaker weg kan als ik vrij ben of juist met de kinderen terwijl mn man werkt.. hij gaat met de auto naar zn werk (maar kan ook met de fiets of scooter dus als ik tplan dat ik weg wil, dan kan dat )
  wel bewust 1 auto.. zodat we naar familie kunnen. met de kinderen met t ov vind ik daarvoor geen optie (veel te laat thuis, te lang onderweg, te duur, slechte verbinding vooral naar mn schoonouder.s. kwartiertje rijden maar uur/anderhalf u ov.. )
  fiets heb ik wel zelf.. 2 zelfs.. een mamafiets en een bakfiets, beide 2e hands. gebruik ze dagelijks, soms beide zelfs. ik ben gastouder van 4 kinderen en mama van 2 kinderen. mn eigen kinderen breng ik dagelijks met de fiets naar school. en aangezien dat zonder auto moet, door weer en wind, sneeuw, storm etc….

Reageren is niet mogelijk.