Heb jij een financiële dode hoek?

Geldnerd en Vriendin zijn alweer een paar dagen terug in ons koude kikkerlandje, na enkele weken op warmere locaties vertoefd te hebben. Sinds ons verblijf in het Verre Warme Land duurt de Nederlandse winter te lang, en is ‘ie te donker en te koud, vandaar. En eigenlijk wilde ik nog een paar dagen van mijn vakantie genieten. Maar vandaag was er weer een nieuwsberichtje waar Opa Geldnerd zich ouderwets boos over maakt. Of verdrietig van wordt, daar ben ik nog niet helemaal uit.

Goed, het is er wel weer eentje in de categorie ‘onderzoekjes door en voor partijen die niet helemaal vrij zijn van belangen bij de uitkomsten’. Want dat kun je wel zeggen als het NIBUD in opdracht van de Rabobank onderzoek doet naar het financiële bewustzijn van ‘de Nederlander’. Het is vrijdag, dus verder is er niet zo heel veel nieuws. En dan haal je al gauw de headlines, ondermeer hier, hier, hier, en hier. Opvallend trouwens dat ik op het moment van schrijven (nog) niks over het onderzoek kan vinden op de website van het NIBUD zelf.

Op zichzelf zijn de conclusies weinig verrassend, het meeste is al wel eens langs gekomen. ‘We’ sparen te weinig, ‘we’ vinden de overheid en de pensioenfondsen verantwoordelijk voor onze financiële situatie na ons pensioen, ‘we’ willen wel sparen maar hebben er geen ‘extra geld voor’ (broehaha, leef lekker verder boven je stand dan…). ‘We’ liggen ook wel eens wakker over onze financiën, en ‘we’ hebben ‘een financiële dode hoek’.

En toch zijn er dan weer een paar dingen die me ergeren. Zoals het gegeven dat blijkbaar een op de vijf huizenbezitters zich niet realiseren dat ook een aflossingsvrije hypotheek ooit afgelost moet worden. Die geloven blijkbaar dat hun hypotheekverstrekker hen zo aardig vindt dat ‘ie ze tonnen cadeau geeft. Ook het kijken naar ‘de overheid’ bevalt me niks. De overheid is een onbetrouwbare partner voor je financiële toekomst, dus daar kun je maar beter niet op rekenen. Daar ben ik het dan wel weer eens met Barbara Baarsma van de Rabobank, die het ook zorgwekkend vindt dat minder dan de helft van de respondenten zichzelf het meest verantwoordelijk voelt voor de financiële situatie na pensioen.

‘Financieel bewusteloos’ is geloof ik de juiste term voor het financieel bewustzijn van ‘de Nederlander’. En Geldnerd blijft ervan overtuigd dat dit niet gaat veranderen. In elk geval niet zolang er niet meer aandacht komt voor (persoonlijke) financiën in het onderwijs, zowel basis als middelbaar. Liefst op een manier die duidelijk maakt dat omgaan met je geld ook leuk kan zijn. Want soms maakt onderwijs ook meer kapot dan je lief is….

Heb jij ook een extra spiegeltje voor je financiële dode hoek?

Dit bericht heeft 5 reacties

  1. Eddie

    Boos of verdrietig? Ik zie het als een gegeven, houding van mensen zal ook niet veranderen. Dus waarom zou ik me er dan druk over maken.
    Als ik een spiegel heb voor de financiele dode hoek, heb ik geen dode hoek …
    (welkom terug van vakantie ? )

    1. Geldnerd

      Noem mij maar idealistische hippie dan…

  2. Divnomics

    Het is niet echt meer verbazend dat zoveel mensen financieel onbewust zijn, jammer genoeg. Ik kan me hier soms druk over maken, maar aan de andere kant is onze maatschappij ook zodanig ingericht dat hier geen ontkomen aan is.

    Of wij ook een financieel dode hoek hebben? Misschien wel. Als je niet weet wat je niet weet, is het lastig te achterhalen…

  3. dertigermetkids

    iedereen zal wel een dode hoek hebben, maar als ik wist wat t was, was t geen dode hoek 😉 hooguit t geen pensioen opbouwen.. ? (tegen die tijd wel afgelost koophuis en hopelijk eigen spaargeld net als nu)

  4. Ontsladebaas

    Vooral de laatste zin in het artikel van RTLZ zet me aan het denken. Slechts 17% van de Nederlanders heeft een vorm van belegd vermogen in aandelen of andere fondsen. Dat vind ik weinig. Spaargeld is goed, als buffer, of als tijdelijke stalling van geld dat je op korte termijn nodig hebt (aanschaf nieuwe auto, eenmalige aflossing op hypotheek, etc) maar is niet voldoende om vermogen op te bouwen. Ik zie het ook bij collega’s, die hoogopgeleid zijn, goed verdienen, en niet perse slecht zijn met geld, maar gewoon niet weten hoe het werkt. Degenen die er dan mee bezig zijn lossen wat extra af op hun hypotheek, wat natuurlijk goed is, maar niemand belegt echt serieus (of zeggen het niet).

Reageren is niet mogelijk.