Banken hebben weinig geleerd

Vorige week was geen beste week voor het imago van een aantal grote banken. <sarcasme aan>Je zou bijna denken dat ze niets geleerd hebben van de afgelopen crisis</sarcasme uit>. En alhoewel Geldnerd eigenlijk niets anders verwacht had (mijn vertrouwen in de banken beweegt zich al jaren rond het vriespunt), ben ik toch een beetje teleurgesteld. Want ergens diep van binnen hoop je toch dat de mensheid af en toe laat zien dat we wel tot leren in staat zijn.

Champagne en kaviaar van de voedselbank

Allereerst was daar natuurlijk de salarisverhoging voor die arme, zwaar onderbetaalde topman van de ING. Na een gloedvol betoog dat het toch echt niet kon dat hij de champagne en kaviaar bij de voedselbank moest halen, kwam de begripvolle en maatschappelijk zeer betrokken raad van commissarissen van de ING met het voorstel om zijn salaris dan maar met 50% te verhogen tot € 3 miljoen per jaar. Heel handig ook dat dit bekend werd op ongeveer hetzelfde moment als de salarisverhoging voor de rest van het personeel. Die bedroeg 1,7%.

Uiteraard buitelde politiek Den Haag weer over elkaar heen van verontwaardiging. Dat is overigens ook wel hypocriet. Want vorig jaar heeft de Tweede Kamer een motie om strengere regels in te voeren juist verworpen. VVD, CDA en D66 wilden ‘bewegingsruimte houden voor het nieuwe kabinet’ (broehaha). ChristenUnie (die de motie oorspronkelijk mede indiende), Forum voor Democratie en de SGP stemden ook tegen, en daarmee werd een motie voor strengere regels verworpen. Gisteren trok de ING het voorstel in, waarbij de voorzitter van de Raad van Commissarissen toegaf dat ze ‘de reacties op deze gevoelige kwestie onderschat hadden’. In gewone mensentaal: wij zijn een beetje wereldvreemd, weten niet wat er speelt in de samenleving, en laten daarmee zien dat we inderdaad niets geleerd hebben sinds 2008…

Ik ben gelukkig op geen enkele manier klant van ING, dus ik hoef me ook niet te buigen over de vraag of dit voldoende aanleiding is om er te vertrekken (dat schijnen duizenden klanten wel gedaan te hebben). Maar het voelt allemaal niet fijn, en de argumenten van de voorzitter van de raad van commissarissen (buitenlandse CEO’s krijgen beter betaald) vind ik eigenlijk ook niet interessant. Als het salaris je niet bevalt, dank zoek je maar een andere baan. Punt.

0,5% extra rente voor iedereen!

Was het maar waar… Maar het had wel gekund. In het persbericht over de jaarresultaten van de Rabobank las ik ook dat die bank de afgelopen jaren € 1,5 miljard aan boetes heeft betaald voor ‘stoute dingen’. Dingen zoals het manipuleren van de LIBOR-rente, waar indirect iedereen de dupe van is geworden (ja, ook jij!). Of het witwassen van Mexicaans drugsgeld. Dingen waar gewone mensen voor naar de gevangenis gaan, maar bedrijven niet.

Stel je nou eens voor dat de Rabobank zich gewoon netjes zou gedragen. Dan hadden ze die boetes niet hoeven betalen. En stel je nou ook eens voor dat ze van hun winst van € 2,7 miljard 10% beschikbaar stelden voor hun klanten. Gewoon, omdat ze van oorsprong een coöperatieve bank zijn. En die horen hun klanten het belangrijkste te vinden. Dan had je een potje gehad van € 1,7 miljard. En als je dan weet dat de Rabobank eind 2017 € 340,7 miljard aan spaargeld had staan? Dan hadden ze al hun klanten dus 0,5% extra aan spaarrente kunnen geven. Dat lijkt niet veel, maar het is 10 keer zoveel als de 0,05% rente die ze nu betalen. Tsja, hier komt dan weer veel minder commotie over in de media…

Geld kost geld

Niet alleen geld lenen kost geld, bij je geld kunnen ook. Het bericht was alweer iets ouder, maar de kosten van bankieren waren over de hele linie weer gestegen. Het meest bij de ING, dat komt vast omdat het salaris van hun topman verhoogd moet worden…

En dan moet het wel werken…

Ook afgelopen week(end)… ABN AMRO strompelde van de ene DDOS-aanval naar de andere. ABN staat op het moment dat ik dit schrijf op nummer 1 in de top-10 van AlleStoringen, en ook de ING staat in deze top-10. Ook in 2017 voerde ABN AMRO de lijst van meest storingsgevoelige banken aan.

Tenslotte

En ik? Voorlopig heb ik weer geen concrete actie ondernomen. Al moet ik wel zeggen dat ik voor het eerst echt de alternatieve banken heb vergeleken, en één bank een mailtje heb gestuurd om te vragen welke bestandsformaten ze ondersteunen voor het downloaden van mijn transacties (iets dat ik op hun website niet kon vinden). Want waar ik ook naartoe ga, mijn administratie moet kunnen blijven draaien!

Zo. Dat was weer een ouderwetse boze Opa Geldnerd post…

Heb jij nog actie ondernomen na de bankenblunders van afgelopen we(e)k(en)?

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. mariimma

  Ik ben gelukkig twee jaar geleden al overgestapt naar Triodos. Die staat op sommige punten in de vergelijking (qua moraal bijvoorbeeld, om maar eens iets geks te noemen… 😉 ) bovenaan. En op sommige punten – qua kosten en opbrengst – totaal niet.
  Zo lang mensen echt denken dat ze met nul komma zoveel procent meer rente en iets lagere bankkosten rijk kunnen worden of gewoon lui zijn (wie de schoen past…. 🙂 ) , gaan die banken echt niet in beweging komen.

  Het zou eens leuk zijn om aan al die mopperaars op de banken – en ja er valt véél te mopperen – eens te vragen waar ze bankieren. En waaróm in godsnaam…!!!

 2. Petra

  Even kijken bij mijn banken …

  De ASN-bank ondersteunt downloads van bestanden van het formaat: CSV, CSV 2004, SWIFT-MT940 en PDF.

  De Triodos ondersteunt CSV, MT940, MT940 structured, Excel, CAMT053 en PDF.

 3. Team CF

  Oh ja, nu weet ik weer waarom wij aandeelhouders zijn van verschillende banken! Ze maken schandalig veel geld en betalen ons daar heerlijk veel dividend voor. “If you can’t beat them, join them” 😉
  P.s. als je indexfondsen hebt doe je er ook aan mee!

  1. Geldnerd

   Ik doe er ook aan mee!!! Maar als klant wil ik soms iets anders dan als aandeelhouder… Beetje schizofreen inderdaad.

 4. Erik

  Ik ben na mijn hele leven bij ING te hebben gezeten overgestapt naar ASN. Niet alleen vanwege dit dingetje, het stond gewoon al een jaar of twee op m’n to do lijstje om te wisselen naar een meer duurzame bank. Dit leek me dus een goed moment.

 5. Joost @indefruitboomgaard.nl

  Mijn gedachten bij degelijke berichten gaan meestal uit naar die duizenden bankmedewerkers die niets met zo’n flater van de top te maken hebben, maar wel over dezelfde kam worden geschoren en ook nog eens alle shit over zich heen krijgen. Reken er maar op dat dit soort acties vreselijk frustrerend zijn.
  Dat gezegd hebbende, wat moet je met iemand aan de top die blijkbaar alleen blijft vanwege de centjes…. Hoezo zou je dan op de juiste plek zitten?! Bovendien ben ik het volmondig eens met je rente voorstel (of enig andere manier van teruggeven van winst). Dat er nooit ophef is over miljarden-winsten per kwartaal(!) verbaast me al lange tijd. Zie bankieren als nutsvoorziening, zoals zorg, verzekering etc. Waarom zoveel winst? Geef het terug in verlaagde tarieven, hogere rente, betere service (bijkomend voordeel: behoud van banen), betere systemen, ofwel misschien: betekenisvol zijn voor je klanten voor een eerlijke prijs.
  Eigen acties heb ik nog niet ondernomen. Hoofdzakelijk omdat ik tevreden (genoeg) ben over de bank waar ik zit (en werk). Her en der wat spaarrekeningen heb/had bij andere banken en daar niet heel veel verschil in dienstverlening ervaren. Wel kijk ik met interesse naar N26 (maar nog niet de moeite genomen om echt in de voor- en nadelen te duiken).

 6. Karel

  Ja, ik heb een kostenvergelijk gemaakt tussen mijn huidige bank ING enerzijds en ASN en Triodos anderzijds. ASN is voor mij per maar maar 9 euro duurder, dus dat is wel een kandidaat. Triodos was echt veel te duur.

 7. Ontsladebaas

  Lees het boek “Dit kan toch niet waar zijn” maar eens. Banken hebben inderdaad niks geleerd van de crisis. Hooguit een pleister geplakt (meer kapitaalreserves) maar het systeem zelf is nog net zo rot. Helaas kan je er weinig meer aan doen dat stemmen met je portemonnee door over te stappen en ik vraag me af of dat echt helpt.

  1. Geldnerd

   Ik heb dat boek gelezen, en herken het beeld…

 8. de budgetman

  Ik zit nog bij de ING, maar heb inmiddels een andere bank gevonden en ga binnenkort aan het circus beginnen dat ‘overstappen’ heet.
  Een paar maanden terug heb ik alle banken eens op een rijtje gezet qua kosten, mogelijkheden van digitaal bankieren maar ook de klantvriendelijkheid en deskundigheid van de klantenservice (dat laatste leverde soms hilarische antwoorden op). Ik ben overtuigend uitgekomen bij KNAB.

  Ik zie overigens nog wel een verschil tussen onze wens als aandeelhouders voor een maximale winst en de verontwaardiging als belastingbetaler over de buitensporige salarissen.
  Het is volstrekt logisch dat aandeelhouders verwachten dat een bedrijf voor een efficiënte bedrijfsvoering zorgt (dus geen kreupele ICT) en dat er winst wordt gemaakt. Dit mag ook worden beloond met goede salarissen.
  In de bankensector gaat dit mis. Het argument voor de buitensporige salarissen is dat banken met miljarden werken en miljarden winst maken; maar dat is gewoon hun werk en geen argument voor idiote salarissen.
  Het schuiven met miljarden heet gewoon werk.

Reacties zijn gesloten.