Een procentje salaris erbij

Vorig jaar ging ik er € 18,56 per maand op achteruit. En ook mijn verwachtingen voor dit jaar waren niet hooggespannen. Maar uiteindelijk valt het me toch mee.

Mijn netto salaris over januari 2018 is € 46,58 hoger dan het in november was. December is niet goed vergelijkbaar, want daar zat een CAO-verhoging met terugwerkende kracht van 1,4% in. De verhoging levert mij dus bijna € 560 netto per jaar extra op, plus een klein beetje extra vakantiegeld en 13e maand.

Mijn bruto salaris is gestegen met € 98,99. Daarvan verdwijnt € 29,07 in de bodemloze put van mijn pensioenfonds. En mijn loonheffing stijgt met € 23,34. 1,2% is dan de stijging van mijn nettosalaris. Jammer alleen dat de inflatie in 2017 1,4% was, die houd ik dus weer niet helemaal bij…

Ik heb ook de bijdragen van Vriendin en mijzelf aan ons gezamenlijke huishouden herberekend. De aflossing van ons huis doen we 50/50, en de rest gaat naar draagvlak van het netto salaris. Vorig jaar hebben we maximaal afgelost op onze hypotheek en zijn onze maandlasten dus afgenomen, maar omdat ons salarisverschil iets is toegenomen ga ik ongeveer € 3 per maand extra betalen. Netto houd ik dus ‘voor mijzelf’ € 43 extra per maand over.

Miljonair zal ik er niet meteen van worden, maar dat verwacht ik ook niet. Ik ben wel meteen heel streng voor mezelf. Mijn maandelijkse automatische storting voor sparen en beleggen, die ik laat uitvoeren zodra het salaris binnen is, heb ik verhoogd met € 40. Het wordt dus direct weggesluisd. Dan kan ik het ook niet laten ‘verdampen’ in reguliere uitgaven. In het kader van ‘Betaal jezelf eerst’ heb ik meteen ook alle automatische overboekingen weer ingesteld voor dit hele jaar. Dat zijn er inmiddels 5, ze worden uitgevoerd zodra mijn salaris binnenkomt:

 1. € 1.000 naar de beleggingen
 2. € 540 naar de buffer
 3. € 86 als reservering voor de jaarpremie zorgverzekering
 4. Het maandelijkse bedrag voor de aflossing van onze hypotheek
 5. Het maandelijkse bedrag voor onze gezamenlijke huishouding

Voldeed jouw eerste salaris van 2018 aan jouw verwachtingen?

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. mariimma

  Meer dan 60k per jaar pensioen…… wat is daar een bodemloze put aan??! ?

 2. Het geld schip is dus binnengekomen 😉 (In mijn sector is de nieuwe CAO afgewezen door ‘de bonden’, met als effect dat we nog even op de 0-lijn blijven zitten…. )
  Maar toch lekker. En op deze manier heb je gelijk een forse stap gemaakt om je ‘meer uitgeven’ doel mogelijk te maken: €3,- per maand meer! Goed bezig! :-))

  1. Petra

   Ook in mijn sector willen de bazen ons nog niet geven wat we verdienen. Zoals bijvoorbeeld faire regels voor als we overuren maken.

 3. Zuinigeman

  12 euro per jaar bruto erbij. Het is niet veel.

 4. hypotheekweg

  Hier nog geen nieuwe CAO dus ook nog niets erbij. En minder gaan werken dus het zou zelfs minder geweest moeten zijn. Plus dat ik in januari vakantiedagen had bijgekocht, verwachtte ik zo’n €600 minder dan in december. Dat bleek maar €150 te zijn door een administratieve fout. De gekochte dagen waren niet verwerkt..
  Volgende maand wordt op een houtje bijten want dan worden de dagen van januari en dagen van februari alsnog verrekend.

 5. dertigermetkids

  als gastouder vul ik de laatste werkdag van de maand de uren in bij het gastouderbureau. ik weet dan precies hoeveel er binnen gaat komen de maand erna.
  heb geen vast uurloon maar een bedrag per kind per uur. dit tarief bepaal ik zelf en verhoog ik elk jaar met 10 of 15 cent (per kind per uur)
  hoeveel ik er elk jaar precies op vooruit of achteruit ga, hangt dus vooral van de belastingdienst af. en dat betaal ik pas t jaar erop (of ontvang ik) dus mijn bruto inkomen is aardig gelijk aan mn netto inkomen. alleen de kosten moeten er dan nog af. maar ja bij een zzper loopt soms prive en zakelijk door elkaar. verwerk het wel in excel en in de belastingaangifte, maar hou t niet per maand bij wat ik dan eigenlijk zelf overhou. maak niet zo heel veel kosten

 6. Marjolein

  Ik heb sinds januari een nieuwe baan en val onder het ZH CAO. En ik werk ook 30 uur per maand in de VVT. Ik ben gemiddeld 2 uur per week meer gaan werken, maar omdat mijn 3 dagen in het ZH 8 uurs diensten zijn werk ik een dag minder per week. Ik ben hier heel blij mee.
  Mijn eerste salaris in januari was gecombineerd 187 euro hoger. Dit komt vooral omdat ik iets meer ben gaan werken. In januari krijg ik een kaal salaris, geen reiskosten vergoeding en geen ORT. Ik gebruik mijn extra salaris om te sparen voor mijn hypotheek aflossing, ik heb ook extra kosten want mijn hondje gaat vaker naar de daycare. Het is het mij waard, want ik heb na lang zoeken een baan die ik leuk vind.

 7. Ontsladebaas

  Mijn salaris in januari was flink hoger, bruto kreeg ik er 8% bij. Dat is nog het voordeel van in een vrije sector zitten (geen CAO) en een klein bedrijf (geen vaste loonschalen). Je kan dus als je goed presteert snel stijgen. De nieuwe baan waar ik nu mee bezig ben zou bovenop de 8% van mijn huidige werk nog een flinke stijging laten zien. Ben benieuwd!

Reacties zijn gesloten.