€ 18,56 netto per maand

Deze week werd het salaris weer gestort op mijn bankrekening. Dat gebeurt bij Geldnerd altijd rond de 24e. Een fijn moment, want dan kan er weer geld naar de spaar- en beleggingsdoelen (ik ben zoals bekend een warm voorstander van ‘betaal jezelf eerst’).

In januari ben ik altijd extra benieuwd naar het netto salaris, omdat je dan de effecten ziet van allerlei maatregelen en aanpassingen die meestal per 1 januari worden doorgevoerd. Mijn verwachtingen waren al niet zo positief, want met mijn ruim bovenmodale inkomen en de pensioenperikelen wist ik dat ik in de groep zit die er het meest op achteruit zou gaan.

En zo geschiede. Mijn netto salaris over januari is € 18,56 lager dan mijn normale netto maandsalaris van vorig jaar. Dat is dus € 222,72 op jaarbasis. Geen ramp, maar om nou te zeggen dat ik sta te juichen: nou nee…

Door het geschuif met de belastingschijven, tarieven en arbeidskorting, betaal ik in januari € 53,59 per maand minder aan loonheffing. Maar daar staat tegenover dat mijn pensioenpremie met € 72,15 per maand stijgt. Met dank dus aan het Alsmaar Betalen Pensioenfonds.

Enfin, ik zal er niet zo heel veel van merken, maar blij word ik er niet van. In mijn huidige functie heb ik bovendien weinig kans op salarisverhoging, omdat ik al aan de bovenkant van de functieschaal zit. En onze CAO is per 1 januari ook afgelopen, en een nieuwe CAO is voorlopig nog niet in zicht. Dus een structureel ‘iets erbij’ hoef ik ook van die kant voorlopig niet te verwachten.

Voldeed jouw eerste salaris van 2017 aan je verwachtingen?

Update: bij mij valt het nog mee, het salaris van Zuinigaan is nog veel steviger gedaald…

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Chris

  Al jaren in de laatste periodiek van mijn salarisschaal. Door CAO verhoging netto 2 tientjes omhoog, die al weer grotendeels wegvielen tegen een collectieve whia gat verzekering.

  De meeste vooruitgang wil ik dit jaar halen op de opleiding die ik heb aangevraagd. Een kleine €5k. Niet begroot door HRM afdeling, maar door schuiven met budget zeer waarschijnlijk wel mogelijk. Investering voor de komende jaren, marktwaarde verhogen en daardoor een betere werkzekerheid tot (semi) FIRE.

 2. Marjolein

  Ik werk in de Wijkverpleging, cao VVT. Ik heb teruggekeken naar 2016. Uurloon 13c per uur omhoog. Loonheffing .60% omhoog. Netto salaris 16€ per maand omhoog.
  Het allerbeste wat ik zelf heb gedaan voor mijn inkomen is extra aflossen van mijn hypotheek. Sinds 2013 (tot/met nu) is mijn cash “inkomen” daardoor 145€ per maand meer. Daar kan geen salaris verhoging en/of belasting verlaging tegenop. Alhoewel ik in de toekomst iets zal moeten doen met mijn erfpacht, maar dat is weer een ander probleem.

 3. hypotheekweg

  Ik heb nog niet gekeken, maar een goed beeld kan ik pas krijgen op 15-2. Dan is het de eerste maand salaris over een hele maand in 2017.
  Ik zit bij hetzelfde pensioenfonds, dus ik verwacht ook een terugval.

 4. Min of meer

  Ikkreeg er tien euro bij. Ik heb een wia-uitkering. Op zich wel fijn. Vorig jaar kreeg ik er ook een beetje bij en de 6 jaar daarvoor niets.
  Maar hoe het met het salaris van mijn vriend zit weten we nog niet. Hij laat altijd een deel van zijn vakantiedagen uitbetalen in januari en het is nu nog onduidelijk wat het effect van de belastingen is. Nog geen salaris strook gezien dus hoewel het geld binnen is weten we de verhoudingen nog niet. Want ook zaken als vakantiedagen en 13 e maand worden anders belast nu.

 5. Team CF

  Net nog even gekeken, maar ik heb nog geen nieuw salarisstrookje of betaling gezien voor deze maand. Wel nieuwsgierig nu naar wat er gaat gebeuren. Zal wel in het zelfde schuitje zitten als jij.

 6. Ik kreeg er precies 3 cent bij. Geen idee of dat aan m’n salaris ligt, aan m’n reiskostenvergoeding, of aan het vakantiegeld dat tegenwoordig maandelijks uitbetaald wordt. Maar mij hoor je niet klagen; normaal gesproken lever ik altijd in, dus nét boven de nullijn blijven vind ik al heel wat. Ik zou echt grondig balen als er een tientje ofzo af ging, vooral omdat ik al praktisch tot de nul budgetteer.

 7. Project Lonica

  Hier ook een daling van een paar tientjes. En ook het Alsmaar Betalen Pensioenfonds. Met een sterk vergrijsd ledenbestand, dus we storten het waarschijnlijk in een put.

  Maar ach, nog een halfjaar en dan heb ik (vrijwillig) helemaal geen maandsalaris meer. Ik ga het vast nog regelmatig missen 😉

 8. Ineke

  Hier ook 5 euro omlaag door het pensioenfonds. Geen ramp maar omlaag is nooit echt leuk. Laat ik er maar vanuit gaan dat ik straks een fantastisch pensioen heb (not). 😉

 9. dertigermetkids

  ik ben zzper. ik bepaal zelf mijn uurloon (maar uiteraard niet te hoog anders stappen de ouders over naar een andere gastouder/opvang 😉 )
  belastingen hou ik me alleen op jaarbasis mee bezig, niet per maand. mijn inkomsten zijn wisselend. er zijn goede en slechte maanden bij en door te sparen vangen we dit op.
  Mijn man had een kleine loonsverhoging na zijn beoordelingsgesprek en door overuren die hij elke maand maakt en uitbetaald krijgt heb ik geen enkel idee wat zijn basissalaris is en dus ook geen enkel idee of hij meer of minder netto is gaan verdienen……

Reacties zijn gesloten.