Voorbereiding op 2018

De administratieve voorbereidingen voor het nieuwe jaar zijn bijna afgerond. De administratie-spreadsheet voor het nieuwe jaar staat klaar en ik heb mijn bestedingsplan en budget grotendeels af. Er verandert niet zo heel veel ten opzichte van 2017.

Grote onbekende is nog mijn netto-salaris per januari 2018. We hebben (met terugwerkende kracht tot 1 januari 2017) een salarisverhoging gekregen van 1,4%. Maar de pensioenpremie stijgt ook per 1 januari 2018. Er veranderen ook wat andere percentages en regelingen, maar wat het totale effect is op mijn netto-salaris weet ik nog niet. Dat wacht ik rustig af en zie ik eind januari wel. Waarschijnlijk is het tientjeswerk, net als in januari 2017.

Ook de meeste automatische maandelijkse boekingen heb ik al voorbereid voor 2018. Inclusief een extra boeking om te reserveren voor de zorgpremie. Eentje is er nog onbekend. De bijdrage aan het gezamenlijke huishouden met Vriendin. Die is afhankelijk van het netto salaris. Zodra wij dus in januari betaald hebben gekregen, zet ik de netto salarissen in de spreadsheet. Die vertelt ons dan meteen wat onze maandelijkse bijdrage wordt.

Verder heb ik alle rekeningen betaald die ik maar heb liggen, en waar mogelijk ook dingen vooruit betaald. ‘Optisch’ gaat dat het spaarpercentage voor 2017 nog een beetje verlagen, maar dat geeft niet. Het drukt ook mijn vermogen per 1 januari 2018, en dat scheelt weer een beetje in de vermogensrendementsheffing. Zie je wel, ik ben een niet-ethische belastingontwijker!

Hoe staat het met jouw voorbereidingen voor het financiële jaar 2018?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. financefitgirl

  Ik heb ook al een afsluiting van dit jaar gemaakt, en gekeken waar verschillen zitten t.o.v. vorig jaar (staat nu ook op mijn blog :)). Ook heb ik mijn spreadsheet klaar gezet en een budget voor volgend jaar gemaakt. Dat was een behoorlijke klus, omdat we net een nieuwbouwwoning gekocht hebben en de bouw van een nieuw huis altijd onzekerheden met zich meebrengt. Ook gaat mijn vriend zich inkopen met de overwaarde uit zijn huidige woning, maar we weten nog niet hoeveel dat exact gaat zijn. Het blijft bij mij dus bij een “guestimate”, maar desalniettemin blijft het fijn om alles op een rijtje te zetten!

 2. hypotheekweg

  Er is nog een aantal zaken dat ik niet precies weet, salaris is er één van, maar bijvoorbeeld ook de waterschapslasten en de gemeentelijke belastingen. We hebben nog geen WOZ-beschikking mogen ontvangen namelijk..

  1. Geldnerd

   Ik ga altijd maar uit van lasten afgelopen jaar plus twee keer de inflatie. Dat blijkt helaas meestal redelijk accuraat. En dan pas ik het aan gedurende het jaar zodra het bekend is. Een bestedingsplan is ook een ‘levend iets’, denk ik maar….

 3. Om eerlijk te zijn heb ik er nog maar héél weinig aan gedaan! De meeste dingen blijven voor mij persoonlijk gelijk. De premie voor de zorgverzekering gaat wel wat omhoog omdat ik nu een keer geen eigen risico neem, maar die betaal ik in 1x van een potje, dus het is niet zo dat m’n maandlasten dan echt omhoog gaan. We kregen vandaag weer een bericht van de lagere hypotheek, dus die ‘winst’ kunnen we er wel weer in meenemen. Ook weer 15 euro in de maand. En misschien straks nog even voor een paar maanden iets van voetbal op tv afzeggen.

 4. Ontsladebaas

  Ik heb mijn budget voor volgend jaar vastgesteld. Er verandert erg weinig ten opzichte van dit jaar kwa uitgavenpatroon. Dus totdat mijn inkomen stijgt zullen de cijfers niet veranderen.

Reageren is niet mogelijk.