Wat is eigenlijk de Geldnerd-methode, vroeg iemand me laatst. Dat zette me aan het denken. Eigenlijk is die er niet. Maar er is wel een serie wijze lessen en methodes die ik toepas in mijn zoektocht naar financieel bewust leven en financiële onafhankelijkheid. Daarom vandaag de tweede blog in een serie: Wijze Lessen van Opa Geldnerd.
Eerder verscheen:
Inkomsten en uitgaven bijhouden
Budgetteren en bijsturen
Goed, je hebt gedetailleerd inzicht in je inkomsten en uitgaven. En nu?
Het begint met ‘er iets van vinden’. Ik herinner me nog goed mijn eerste inzichten: ‘geven we echt zoveel uit aan…?’ (Buiten de deur eten, in ons geval). Ja. Zoveel geven we er echt aan uit.
Waar je uiteindelijk naar toe wilt is een budget. Of een bestedingsplan. In elk geval: sturen op wat er binnenkomt en uitgaat. Dat valt uiteen in verschillende categorieën, die meer of minder beïnvloedbaar zijn. Aan etentjes of abonnementen kun je relatief eenvoudig wat doen. Maar als je ontdekt dat je eigenlijk goedkoper wilt of moet gaan wonen, dan heeft dat vaak iets meer voeten in de aarde.
Uiteindelijk gaat het om een paar vragen:
– Kun je je dit veroorloven?
– Wil je je dit veroorloven?
Je hebt een probleem als je het jezelf moet veroorloven maar het kan niet. Maar ook die problemen zijn vaak wel oplosbaar. Al zijn de consequenties niet altijd leuk. Het leven bestaat uit keuzes maken. En kiezen voor het een is vaak ook kiezen om iets anders niet te doen. Geld is voor de meesten van ons immers geen middel dat onbeperkt beschikbaar is.
Maar ook als je het je kunt veroorloven, is het nog wel een vraag of je het jezelf wilt veroorloven? Consumeren is een keuze. Er zijn maar weinig dingen waar je echt niet zonder kunt, merkte Geldnerd zelf in de periode rond zijn echtscheiding en in de periode bij vertrek naar en terugkomst uit het Verre Warme Land. Dat heeft erg geholpen in het verminderen van mijn bezittingen en ook van mijn uitgaven. Maar hier wordt het vaak al lastiger. Want het vraagt dat je een beetje loskomt van de ‘rat race’. Een beetje loskomt van persé altijd het nieuwste en het mooiste willen hebben, van alles willen hebben wat je buren / vrienden / familie ook hebben. Dat kan best ingewikkeld zijn. Ook zo’n uitdaging: je levensstijl niet te veel mee laten groeien met stijgingen van je salaris.
Kortom, hier is niet één aanpak die voor iedereen werkt. In de praktijk zal deze stap dus al veel meer moeite kosten dan het bijhouden van je inkomsten en uitgaven. Trek hier rustig een jaar voor uit om het je eigen te maken, en mij heeft het een jaar of vijf gekost voordat ik mijzelf echt comfortabel voelde bij mijn bestedingsplannen. En dan nog kijk ik er regelmatig kritisch naar. Want anders komt de klad erin. Maar het doel is hetzelfde als bij het bijhouden van je inkomsten en uitgaven. Je wilt weten om te kunnen sturen. En wie wil dat nou niet?
Dat is inderdaad de basis, ja. Maar hoe gestructureerd of ongestructureerd je het aanpakt kan zo maar 10 jaar (of meer) verschil maken naar het bereiken van je doelen. Ieder z’n aanpak, dat is inderdaad de essentie van ‘personal finance’ (al lijken de banken daar anders over te denken…).
“Opa geldnerd”, vind het toch wel wat hebben 😉
“Kun je het veroorloven” is heel makkelijk te bepalen. “wil je het veroorloven” is een hele andere categorie!
Opa Geldnerd :-). Heb je nou ook een sigaar in je mond tijdens het tikken van deze post?
Zal ook vast een rollator meenemen naar de volgende meetup!
Maak er maar grapjes over…. 🙂