Extra aflossing hypotheek

 • Berichtcategorie:Wonen

Deze week is ‘ie verwerkt. De tweede extra aflossing op onze hypotheek in dit jaar. Daarmee hebben we voor 2017 het maximum bedrag bereikt dat afgelost mag worden zonder extra kosten. In totaal verlaagden we onze bruto maandlasten dit jaar met € 200 door de extra aflossingen.

Bijkomend voordeel, we hebben nu het punt bereikt waarop de hypotheek minder dan 65% van de waarde van het huis vertegenwoordigt. Dat betekent dat er nog weer 0,2% van de rente af kan. De rente bedraagt dan 2,21% bruto voor de komende 19 jaar, 1,55% netto in onze situatie. Maar daarvoor moet ik de bank nog wel even een taxatierapport sturen waaruit de huidige waarde blijkt, of een WOZ-waarde. Eerst maar even kijken wat de WOZ begin volgend jaar doet, en anders laten we een taxatie doen.

Over deze grafiek en hoe je ‘m kunt maken heb ik eerder een blogje geschreven.

Ik heb nog wel even getwijfeld of aflossen nu wel de beste optie was voor mijn geld. Inmiddels zit er behoorlijk wat eigen geld van Vriendin en mijzelf in het huis. Daarnaast maak ik op de beurs een beter rendement dan dat de hypotheek mij kost. Maar uiteindelijk hebben we besloten om toch de maximale aflossing te doen. Want het verlaagt de maandlasten, geld dat we weer in kunnen zetten voor verdere aflossing of voor sparen / beleggen. Het is dus hoe dan ook goed voor onze eigen financiële situatie.

Hoe is het met jouw huis?

Dit bericht heeft 12 reacties

 1. Daphne

  Inmiddels via de aflossingsvrije hyp en de spaarhyp extra afgelost bijgestort zodat het huis inmiddels voor meer dan de helft van mij is. Nu gaat het sneeuwbal effect werken bij de spaarhyp :-).

 2. Project Lonica

  Hou je (bijvoorbeeld in zo’n mooie tekening) ook rekening met de waardestijging (of vermindering) van jullie woning? Ik heb sinds de start 30% van mijn oorspronkelijke hypotheekwaarde afgelost, maar die hypotheek is inmiddels nog maar 50% van de huidige woningwaarde.

 3. Marjolein

  Ik kan in januari weer 10% aflossen. Ik had de hypotheek houder gevraagd wat de boete is wanneer ik 20% aflos, en die is 348€. Ik wil van de hypotheek af, maar ga toch maar verder met doorsparen tot ik het hele resterende bedrag in de wacht heb staan op de spaarrekening. In januari is dit nog 20,000€.
  Mijn maandbedrag was in 2013 369€ en in 2018 word het 188€. Ik spaar het verschil en creër een snowball effect. Het werkt voor mij inspirerend, ik zou nooit zo een bedrag in salaris verhoging ontvangen.

 4. hypotheekweg

  Wij geven morgen opdracht om het laatste beetje extra af te lossen zodat we het maximum bereiken.
  Onze hypotheek bedraagt nog 75% van de huidige WOZ-waarde. Als ik de marktwaarde een beetje schat op basis van de huizen die om ons heen verkocht worden dan zitten we op 60%

 5. FireMe

  Mooie tussenstand! Wij zitten op 21% afgelost, nog een lange weg te gaan maar we zijn geduldig en lossen extra af.

 6. Team CF

  “Hoe is het met jouw huis?” Met het huis gaat het goed! Staat er nog, vertekend wel wat ouderdomskwaaltjes (scheurtjes hier en daar), klaagt soms ook een beetje (kraakt in de wind). Heeft ook nog een facelift nodig (nieuw zink op de gevel).
  😉

 7. PersFinPlan

  Je gaat goed met je aflossingen!
  Ik heb 10% extra afgelost de laatste jaren en de hypotheek is denk ik 84% van de huidige woningwaarde. Daarnaast heb ik reeds 48% van de hypotheeksom als waarde in beleggingen. Voor de lange termijn zie ik dat het meeste opleveren, ondanks dat ik een veel hogere rente betaal dan jou.
  Extra storten in de beleggingen voor de hypotheekaflossing ben ik nu mee gestopt en die maandelijkse stortingen gaan nu op de spaarrekening voor de studiepot voor mijn kinderen (over 2 jaar nodig). Over 2 jaar is die voldoende om met een kleine opname en de huidige inleg de studie te subsidieren. Ondertussen gaan de huidige beleggingen voor de lange termijn (de hypotheek) rendement maken. Ik hoef voor de studie dan mijn assetmix niet aan te passen aan de korte termijn.
  Voor de komende jaren is mijn doel om de woning te laten taxeren en de hypotheek zodanig af te lossen, da tik onder de 80% van de marktwaarde kom. Ik ga dan een lagere hypotheekrente betalen over de gehele hypotheeksom.

 8. Meneer en Mevrouw

  We lossen niks extra’s af, met een bruto hypotheekrente van 1,49% vind ik het niet interessant genoeg. We lossen dit jaar sowieso 3% van de originele hypotheeksom af en met de marktwaarde gerekend zitten we dan op een LTV van ca. 65%. Dat slaapt prima ‘s nachts en kost financieel gezien niet duur.

 9. niettot71

  Wij hebben ongeveer 3% van de woningwaarde afgelost dit jaar. Dat is bij lange na nog niet de 10% of 20% die velen maximaal mogen aflossen en slechts 3% van wat wij jaarlijks mogen aflossen…. Huh wat?? Ja wij mogen maximaal 100% aflossen op jaarbasis, maar ja. Daar zullen we nooit aan komen in 1 jaar tijd.

 10. Ontsladebaas

  Ik heb nog een lange weg te gaan, in dit tempo zo’n 28 jaar voordat mijn woning vrij is. Maar met een bruto rente van 1,90% (tien jaar) en behoorlijk lage maandlasten in verhouding tot mijn inkomen vind ik het niet aantrekkelijk om veel geld in de hypotheek te stoppen. Ook is de woning redelijk meer waard geworden in de tijd dat ik er woon.

 11. marina

  Wij zijn de laatste 2 jaar fanatiek aan het aflossen en proberen 1000 euro per maand te doen.We zijn net door de zestig ,kinderen de deur uit dus minder uitgaves maar wel nog een aflossingsvrije hypotheek,zodoende hebben wij ons gestort op het aflossen van de hypotheek.
  In januari gaan wij van ons spaargeld direct 12.000 euro in de hypotheek storten i.p.v. elke maand 1000 euro,want wij hebben uitgerekend dat dat ons op jaarbasis 398 euro aan rente aflossing scheelt en waar krijg je dat nog aan rente over 12.000 euro.
  En zo willen wij dat elke januari gaan doen voor de komende 7 jaar dan zijn we hypotheek vrij.Bij leven en welzijn dan.

  1. marina

   En storten wij 1000 euro weer op onze eigen spaarrekening voor de pot voor volgend jaar.

Reageren is niet mogelijk.