Stand van het huis

 • Berichtcategorie:Wonen

Of eigenlijk kan dit blogje ook wel ‘Klooien met Excel – deel zoveel’ heten. In mijn spreadsheet zit uiteraard ook een tabblad waarop ik de stand van de aflossing van het huis bijhoud. En onder het motto ‘een plaatje zegt meer dan duizend cijfers’ heb ik daar ook een grafiekje voor gemaakt. Waarin ik keurig kan zien hoeveel eigen geld we in het huis gestoken hebben, wat we inmiddels hebben afgelost, en wat er nog aan hypotheek resteert. De grafiek wordt uiteraard automatisch bijgewerkt als er weer een betaling naar de hypotheek is gegaan.

Voor de huisjesvorm van de grafiek heb ik gebruik gemaakt van deze tip.

Hoe staat het met jouw huis?

Dit bericht heeft 12 reacties

 1. Chris

  Best netjes Geldnerd! Vorig jaar jullie woning aangeschaft en nu al ruim 5% van je hypotheek afgelost.

  We zijn in 2011 begonnen met 18% eigen vermogen en een hypotheek van €230k. Daarvan is nu 45% afgelost. Het doel is binnen 6 jaar klaar te zijn met de resterende €127K

  Heb jij al een eind datum in gedachten of dien je de 30 jaar uit?

  1. Geldnerd

   Wij hebben nog geen einddatum in gedachten, maar willen wel helemaal aflossen voordat we stoppen met werken. Dus de 30 jaar gaan we zeker niet halen. Verder zal het er een beetje van afhangen. We hebben nog bijna 20 jaar een extreem lage rente. Dus hangt het er van af waar we het meeste rendement mee halen.

 2. hypotheekweg

  Mooi op weg. Wij begonnen met een hypotheek die 108% van de verkoopwaarde was maar 101% van de woz-waarde. Intussen hebben we bijna 10% hebben we in totaal ruim 20% afgelost en/of gespaard in de spaarhypotheek. Binnenkort bij de hypotheekupdate zal ik onze grafische weergave weer eens publiceren…. 🙂

 3. geld is tijd

  Goed bezig! Een plaatje voor een huis is goed voor de gemoedstoestand, maar persoonlijk vind ik dit plaatje niet meer zeggen dan duizend cijfers. Je visualiseert namelijk slechts 3 cijfers:-).
  Ik heb liever een grafiek zodat ik het aflossen als verloop van de tijd kan zien, zoals hier, maar nogmaals, smaken verschillen.

  1. Geldnerd

   Die grafiek heb ik uiteraard ook. Maar die loopt pas minder dan een jaar (huis gekocht in november 2016), dus die vind ik zelf voorlopig minder interessant.

 4. Divnomics

  Leuk, om dat zo visueel weer te geven. Heb dit ook ooit voor mezelf zo willen doen (maar nooit gedaan). Zal eens naar jouw tip kijken om het toch maar eens op te pakken.

  Denk dat wij ongeveer 6% van onze hypotheek hebben afgelost in 3 jaar tijd. Maar het moge duidelijk zijn dat sneller aflossen niet een van onze prioriteiten is. Door de annuïtaire lening lossen we in de beginjaren maar minimaal af, later zal dit aanzienlijk sneller gaan.

  Lossen jullie extra af op de hypotheek?

 5. Team CF

  Geinig plaatje! Nog ongeveer 65% te gaan dus.
  Zitten zelf op ongeveer 89% Hypotheek en 11% afgelost. Geen Eigen geld ingelegd met de koop.

 6. Eddie

  Erg mooie weergave vd cijfers. Dit ga ik vaker gebruiken.
  De cijfers: hypotheek is 80% van de verkoopwaarde, op de hypotheek is 40% afgelost/ spaarsaldo van spaarhypotheek (dus nog een schuld van 60%) Woz waarde is weer terug op de verkoopwaarde vh huis toenertijd.

 7. Amber tree

  Wij hebben de kosten ingelegd bij de koop (Ongeveer 14pct van de aankoop waarde). Ondertussen nog minder dan 33pct te gaan van het geleende bedrag.

  1. Geldnerd

   ‘Eigen geld’ is wat wij ingelegd hebben bij de aankoop.

 8. Ontsladebaas

  Gave grafiek zo! Heb je ook een variant waarin je de historie ziet? Dat is misschien nog wel leuker.

  1. Geldnerd

   Ik heb zo’n grafiek, maar nog niet zoveel historie (pas 9 maanden). Dus die is nog niet zo interessant.

Reageren is niet mogelijk.