Oefenen met een Tiny House

RTL gaat er een TV-programma aan wijden en de Telegraaf schrijft erover. Dat is het beste bewijs dat de hype voorbij is en iets door de mainstream geaccepteerd raakt. Tiny Houses.

In mijn zoektocht naar minimalisme vind ik dit een intrigerend fenomeen. Al hebben Geldnerd en Vriendin een appartement dat vele malen groter is dan ‘Tiny’. En daar zijn we blij mee, het is een bewuste keuze. Met een slaapkamer voor gasten, al wordt die maar een beperkt aantal keren per jaar gebruikt. Met een aparte werk/studeerkamer, zodat we de deur achter ons dicht kunnen trekken en er in de woonkamer geen last van hebben. Is het nodig? Nee, dat niet. Het is luxe.

Tijdens onze meest recente vakantie hadden we twee huisjes gehuurd, een voor de eerste week en een voor de tweede week. Beide waren niet echt ’tiny’ maar in elk geval een stuk kleiner dan ons eigen huis. Elk ongeveer 60 vierkante meter. Een mooie manier om eens te experimenteren met de ’tiny house’ gedachte.

Ik heb thuis eens kritisch ‘de voorraad’ opgenomen. Mijn bezittingen (inclusief kleding) passen, als ik nog een beetje opruim, in 3 standaard PAX-kasten van de blauw-gele vrienden van Ikea (geen aandelen). Verder heb ik nog ongeveer 2,5 meter boeken over. Daar kan nog een half metertje vanaf, maar daarna kom ik echt aan de dierbare dingen. Tenslotte heb ik nog een extra PAX-kast nodig voor voorraad en linnengoed en zo. Als dat in een ’tiny house’ past, pas ik er ook in.

Op vakantie ging dat uiteraard prima, ook omdat we elk maar één koffer met kleding meegenomen hadden. Wel merk je in kleinere huisjes dat je de boel iets meer opgeruimd moet houden. Het oogt snel rommeliger. Dat is overigens iets wat ik thuis ook wel doe, ’s ochtends of ’s avonds even een rondje maken en ’troepjes’ opruimen. Dat helpt mij enorm voor de rust in huis. En het belangrijkste voor ons is bergruimte. Liefst achter dichte deurtjes.

Maar toch denken wij voorlopig niet aan een ’tiny house’. De rust van de extra ruimte is ons teveel waard. Het past niet bij ons leven op dit moment. Ik kan me wel voorstellen dat dat nog een keer verandert.

Overweeg jij een ’tiny house’?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Ineke

  Ik zou het echt al jaren supergraag willen, maar met 5 katten echt geen optie helaas. Helemaal mijn eigen schuld natuurlijk dat ik er 5 heb 😉 maar ik werk naast mijn reguliere baan vrijwillig in een asiel dus dan blijft er wel eens wat aan je hangen. 😀

  Ik zit me online wel vaak te verlekkeren aan kleine huisjes, op youtube is een schat aan leuke filmpjes erover te vinden. Vooral in Japan zijn ze meester in het bouwen en indelen van kleine huizen. De mooiste en vernuftigste oplossingen zie je dan. Maar goed, het is ook heel leuk om gewoon naar te kijken en de rest van de tijd te genieten van mijn ‘veel te grote’ huis. 😉

 2. Meneer en Mevrouw

  Ik betwijfel of het geen hype is, voor een bepaalde fase in je leven is het prima geschikt maar voor een hoop ook niet. De plaatjes en filmpjes vind ik ook heerlijk en de slimme oplossingen ook. Als ik die toepas in mijn normale mensen huis dan win ik nog steeds een hoop ruimte en hoef ik niet naar een achterlijk groot huis te verhuizen 😉 Een soort ‘relatief’-tinyhouse dan maar 😉

  De trend van minder spullen ga ik wel van harte in mee! Hier weer een hoop spullen weggegooid en opgeruimd! We moeten het hier met 90m2 met z’n drieën doen, dat gaat prima. Oa een bed met opbergruimte eronder, 5m pax kast(de hoge en diepe versie)(die overigens prima op marktplaats te vinden zijn!).

 3. Minimaal

  Het zou mij ontzettend tof lijken om in een tiny house te wonen, maar ik ben bang dat het niet echt haalbaar is in Nederland vanwege wetgeving etc. Wat een realistischere optie lijkt, is een klein appartementje of studio.

 4. lezer

  Gooi eens wat kleding weg joh. Met zoveel spullen ben je het woord minimalist niet waard 😉

 5. Olga

  Nee, niets voor mij. Wij houden van ruimte, ik krijg het al benauwd in een carravan. Wij wonen nu in een heerlijk ruim huis met een ruim 3 meter hoog plafond. Als je alleen bent is het misschien wel wat, maar met een gezin zie ik het niet zitten.

 6. Team CF

  Net terug van weekendje CenterParcs, nu zijn die huisjes daar voor ons het perfecte maatje. Twee kleine slaapkamers, gecombineerde woon, keuken, eetkamer. Apart douch en toilet. Veel groter dan een tiny house, maar wel makkelijk bewoonbaar. Mooie compromis tussen ruimte en praktisch gebruik.

 7. Carlo

  Groen-gele vrienden?
  Ikea is blauw-geel.
  Kleurenblind? ?

  1. Geldnerd

   🙂 Je bent de eerste die het opvalt. Blauw-geel, inderdaad. Ik heb het aangepast. Ut zeg iets auvâh mèn stad

 8. anja

  Dochter en ik leven door omstandigheden in een huisje van 32 m2, samen met onze poes. En dat gaat prima hoor. We houden nogal van knutselen en handwerken, en bewaren onze spullen daarvoor in opbergdozen. Dat geeft een rustig beeld. Het is heel belangrijk om de boel opgeruimd te houden, het ziet er inderdaad heel snel slordig uit, maar aan de andere kant, ik heb in no-time ons hele huis schoon.

 9. Amber tree

  We zijn net terug van vakantie. 2 kleine appartementjes gehuurd met 2 slaapkamers, badkamer, en keuken/living en terras. Best te doen, op voorwaarde dat je niet moet werken.

  Eens onze Freedom chapter start, dan zie ik mezelf wel wat kleiner wonen. Tenminste, als de kinderen dan het huis uit zijn, of oud genoeg om in ons huis te wonen terwijl wij reizen.

Reageren is niet mogelijk.