FIRE and the City?

 • Berichtcategorie:Wonen

Veel van mijn schrijfsels komen voort uit reacties op blogjes. Zo ook deze, al wordt dit vast niet zo spannend en populair als die bijna gelijknamige serie Sex and the City van een jaar of 15 geleden.

Vorige week schreef ik over de ontwikkelingen van de woningmarkt in de grote steden. In de reacties, via de site en via de mail, kwam vaak het beeld naar voren van het ‘huisje buiten’, het boerderijtje met de moestuin en de kippen en net dat beetje extra zelfvoorzienend zijn. Voor veel mensen lijkt dat toch het beeld te zijn van het leven na het bereiken van dat magische punt van financiële onafhankelijkheid.

Het riep bij mij de vraag op of FIRE en wonen in een stad wel samen gaan? Daar heb ik samen met Vriendin ook nog eens even over nagedacht. Want wij zijn best wel stadsmensen. Onze conclusie is dat er weinig verschil hoeft te zijn, mits je jouw huis hebt afbetaald en dus ‘gratis’ (of in elk geval goedkoop) woont. Want het grote verschil zit volgens ons in de woonlasten. Als je nog wel woonlasten hebt, of een overwaarde uit een huis nodig hebt om voldoende vermogen te hebben voor jouw onafhankelijke bestaan, dan wordt het lastiger in de stad. Overigens is dat de reden waarom ik mijn eigen geld en overwaarde in ons huis niet meetel in de berekeningen voor financiële onafhankelijkheid.

Voordeel van de stad is dat je geen auto nodig hebt. Wij hebben er geen en dat scheelt ons een paar duizend euro per jaar. Leven met schoolgaande kinderen lijkt ons ook handiger in de stad, maar daar kunnen wij niet echt over oordelen (want we hebben geen kinderen).

Buiten de stad is het makkelijker om een huis met een tuin te hebben, en daarmee extra zelfvoorzienend te zijn. Het is er rustiger, maar wij zouden de extra mogelijkheden van cultuur en theater die de stad vaak biedt wel missen. En de stad heeft een breder winkelaanbod. Maar ja, als minimalist koop ik vrijwel niets. En wat ik koop, bestel ik veelal via internet, en daarvoor maakt het weer geen verschil waar je woont.

In de stad of buiten, wat denk jij?

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Chris

  Op dit moment de stad omdat we daarvan voor ons werk afhankelijk zijn, maar zodra mogelijk: buiten.

  De winkels, cultuur en theater zijn maar een relatief zeer klein deel van onze tijdsbesteding en altijd redelijk bereikbaar van buiten de stad. Het leven met minder fijnstof en geluid, meer ruimte en rust wegen voor ons zeker niet op tegen de slechts enkele gemakken.

  Enige argument voor de stad naast werkgelegenheid zou eventueel gezondheidszorg kunnen zijn op latere leeftijd, maar ook dat is zeker niet onoverkomelijk.

 2. Mr FOB

  Buiten, maar wel in de buurt van een stad. Zodat je binnen maximaal 30 miniten met de fiets, of een electrische fiets als de afstand iets groter is, de stad in kan.

  1. Team CF

   Dit lijkt ons ook de ideale combi. Leven buiten de stad met relatief veel rust en een beetje extra tuin, maar wel dicht genoeg bij een groot centrum voor de noodzakelijke voorzieningen (denk huisarts, ziekenhuis, tandarts, supermarkten, etc.). Van waar we nu wonen zouden we met 10-15 minuten “opschuiven met de fiets” al een heel eind komen. Jammer dat de huizen hier alleen zo onwijs duur zijn…..

 3. Ineke

  In de stad, zo heerlijk alles onder handbereik. Ik woon alleen en zou in een dorpje met weinig voorzieningen en meer sociale controle niet echt gelukkig worden denk ik. Het enige wat ik daar wel fijn aan zou vinden is de rust en het feit dat de katten dan naar buiten kunnen. Ik heb een groot huis maar zou ze soms wel een tuin gunnen. Nu moeten ze het met een afgeschermd balkon doen.

  1. Ien

   Juist als je alleen woont, zou”sociale controle” wel fijn zijn. Maar ik ondervind dat niet in ons dorpje van rond de 1000 inwoners. Men kent je maar geen vervelende bemoeienis hier. Ik weet zeker dat als het nodig is men je bijstaat. Zo niet je ook weer met rust laat. Ook al omdat ook in dorpen mannen en vrouwen werken. Ze hebben geen tijd voor sociale controle zoals dat vroeger bestond. Die kon benauwend zijn als je af week van het geheel. (Zo ging het een paar keer met buren in nood: men staat meteen klaar)
   Voor wat betreft de uitgaansmogelijkheden is het zo dat je iets meer tijd moet nemen om er te komen. Wij komen in theaters e.d. rondom ons heen omdat we gaan zoeken wat waar speelt waar we naar toe willen. Als we dat niet meer zouden kunnen (wegens leeftijd bv) dan maakt het ook niet uit of je wel of niet in de stad woont want dan kan het om welke reden niet meer.
   Wel moet je voor dit soort dingen een auto hebben. Daar heeft Geldnerd een punt. Of je moet van de reuring van een stad houden. Wij hebben de rust en ruimte en voor vertier of voorzieningen die hier niet zijn, gaan we een kwartiertje linksom de weg op of een half uur rechts.
   Het was een keuze die ons zeer bevalt.
   Het fijne van het leven in een dorp en een stukje met de auto voor de leuke en soms ook noodzakelijke (ziekenhuis bv) dingen in het leven.

 4. Anne J

  Ik ben een echt stads-meisje vrees ik, en ga ook regelmatig naar het toneel, de film of een concert. Allemaal op de fiets. En mijn werk zit ook al in de stad. Tegen de tijd dat ik ophoud met werken, over een jaar op 10 denk ik, en de kinderen de deur uit zijn, wil ik in dezelfde stad een gelijkvloers appartement kopen.

  Voor mij zelf is het leven in de stad wel duurder denk ik zo, ik ga regelmatig een kop koffie drinken op een terrras, of ’s avonds na het eten als het mooi weer is een rondje lopen en een ijsje eten (zoals afgelopen woensdag). Dat maar wat later met pensioen, mijn baan is prima.

 5. Anne J

  Maar als ik zou willen zouden we nu al met pensioen kunnen en naar een veel goedkoper stuk van NL verhuizen, de overwaarde op ons stadshuis is inmiddels enorm…..Vrees dat de kinderen dat geen goed idee vinden, en ik vraag me af of ik ooit zou kunnen aarden in een klein dorp.

 6. Ik zou er liever buiten wonen, dus dan zit ik goed 😉 De huizen zijn in de stad vaak wel duurder, maar je hebt idd geen autokosten, zit overal in de buurt (dus kunt ook altijd wat voordeligs vinden) en je bespaart bijvoorbeeld op reiskosten. Op het platteland kun je echter ook weer makkelijker bijvoorbeeld een moestuintje hebben om van te eten, woningen zijn (soms) voordeliger, etc.

 7. Rinette

  Ik hou van de stad! Geef mij maar de gezelligheid en drukte van een stad. Lekker op een zonnige dag op een terrasje zitten of gewoon spontaan een avondje uit naar het theater. De natuur zit ook dichtbij want ik heb een prachtig park vlakbij. Ik zou me echt gaan vervelen in een dorp.

Reacties zijn gesloten.