Gemakkelijk online

201609-boodschappenRecent schreef BespaarZuinig over online winkelen. Ook Geldnerd koopt inmiddels bijna alles online. Daar heb ik een aantal rationele en ook een paar niet-rationele redenen voor.

‘Vroeger’, toen het internet jong was, kocht ik graag boeken en CD’s bij Amazon (ik lees het liefst in het Engels). Terwijl ik dit schrijf realiseer ik me dat dat nu volledig achterhaald is. Ik lees vrijwel alleen nog e-books en de muziek komt van Spotify, dus die hoef ik niet meer te bezitten. Maar inmiddels is er veel meer wat ik online koop.

Vriendin en ik werken allebei voltijds. Dat betekent dus dat wij alleen inkopen kunnen doen op momenten dat iedereen gaat, zo voelt dat tenminste als ik in een winkelstraat loop. Donderdagavond, zaterdag of zondag. Zaterdagochtend voor 11.00 uur gaat het hier nog wel, maar later dan dat zie je mij niet in een winkelstraat. Laatst was ik er per ongeluk op een zaterdagmiddag rond 15.00 uur, en ik kwam bijna overspannen thuis. En als ik die druk voel, doe ik dingen waar ik spijt van krijg. Te vaak ben ik thuisgekomen met aankopen waar ik uiteindelijk niet blij van werd.

Thuis kan ik rustig vergelijken en kiezen. Er nog eens een nachtje over slapen. Kijken of hetzelfde product ergens anders goedkoper is. Heerlijk. En als het dan toch niet bevalt, stuur ik het terug.

Bij online winkelen is er wel de uitdaging van de zelfbeheersing. Ik sprak erover met een collega, die bekende nog wel eens te vaak op ‘in het winkelwagentje’ te klikken. Gelukkig kan ik me redelijk goed beheersen. Het helpt dat ik tegenwoordig de stand van mijn garderobe goed bewaak. Probeer om niet teveel voorraad aan te houden. Alhoewel dat volgens Vriendin nog steeds niet lukt. Ik ben bijvoorbeeld nog steeds niet door mijn voorraad scheermesjes heen…

In Het Parool stond onlangs een artikel over de stand van het online winkelen in Nederland. In de eerste helft van dit jaar hebben we voor € 9,5 miljard online gekocht, € 1,4 miljard meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. En toen was ik nog niet eens terug uit het Verre Warme Land.

Eigenlijk koop ik vrijwel alles online. Kleren en schoenen. Het voer en speeltjes voor Hondje. Elektronica. Ook meneer Albert komt eens in de paar weken langs met de grote boodschappen, dat scheelt een hoop gesleep (want we hebben geen auto). Alleen kostuums en stropdassen koop ik nog niet online (ik hoor bij de categorie mensen die dat naar het werk draagt), die wil ik zien en voelen voordat ik ze koop.

Koop jij regelmatig online?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Mr FOB

  Gereedschap koop ik meestal online omdat het goedkoper is. Boodschappen bij LIDL en AH. Maar net waar het het goedkoopste is

 2. Chris

  Een winkelstraat op zaterdagmiddag wordt ik ook altijd zeer onrustig van. Zal mijn leeftijd wel zijn versus de verschillende soorten muziek die mij tegemoet komen vanuit iedere winkel. Een soort commercial break van tweeëneenhalf uur.

  Hoewel ik al bijna 15 jaar online aankopen doe, en indertijd daar zelfs een creditcard voor heb aangeschaft, blijf ik daar nu soms mee achter.

  Vinyl, electronica, diervoeders en een deel van mijn kleding schaf ik online aan. Alle overige zaken nog te vaak in een winkel.

  Online boodschappen in het verleden wel bij de Zaanse grootgrutter, maar sinds het consuminder virus is toegeslagen meestal een combinatie van Duitse prijsvechters en gele of rode concurrenten.

  De trent zal wel meer en meer richting online blijven verschuiven. Voor kennis en service hoef je al jaren niet meer naar de gemiddelde winkelketen. Prijzen zijn prima online te vergelijken.

  Alleen nog voor aanbiedingen en grote aankopen zoals meubels, keuken, huis of auto de deur uit. Bij grote aankopen wil je deze graag nog fysiek bekijken en kan je meestal nog wat onderhandelen binnen de door de verkopende partij opgestelde marges.

 3. ambertree

  Eten en drinken ga ik een keer per week halen in het groot warenhuis. Ik heb een paar jaar geleden een rustig moment o tdekt dat me goed uitkomt.
  Kleren voor de kinderen passen we graag voor we kopen. Voor mezelf: 2 a 3 keer per jaar naar een winkelstraat of shopping village.

  Electronica is online, reizen ook

 4. Team CF

  Boodschappen/bouwmarkt/kleding doen we nog steeds zelf (is ook een uitje met de kleine, die vind die supermarkt scanners echt helemaal geweldig), maar de meeste vakanties, eventuele electronica, multimedia, spullen voor het huis, etc. worden idd de laatste tijd bijna alleen nog maar online gekocht.

Reacties zijn gesloten.