Een berg data

“Zeer overzichtelijk en duidelijk, maar wat een berg data houd je bij”. Dat was onderdeel van de reactie van Chris op de publicatie van mijn administratie-spreadsheet. Het zette me aan het denken (dankjewel Chris!).

Mijn spreadsheets zijn het resultaat (of beter de tussenstand) van bijna 15 jaar actief bezig zijn met mijn financiën. Het is eenvoudig begonnen. En dan krijg je een idee. “Ik wil weten wat…”, en dan ga je dat bouwen. Soms werkt dat niet of levert het niet op wat je hoopt, en dan haal je het weer weg. Maar als het werkt en de informatie oplevert die je hoopt, dan wordt het onderdeel van je systeem. Zo is het logisch dat er inmiddels de nodige functionaliteit in mijn spreadsheet zit. Maar de basis: een globale jaarrekening, het grootboek met de realisatie en budget per grootboekrekening, en de sheet met de afzonderlijke geïmporteerde boekingen, is al bijna 15 jaar hetzelfde.

In 2015, tijdens ons verblijf in het Verre Warme Land, heb ik al mijn spreadsheets van de grond af aan opnieuw opgebouwd. Tot die tijd zat er vrij veel handwerk in. Handmatig importeren van de bestanden die ik download bij de bank. Handmatig boeking voor boeking de juiste grootboekrekening erbij zetten. Ik deed (en doe) het graag, want het geeft me inzicht en rust. Maar bij de Grote Verbouwing werd het uitgangspunt: zo min mogelijk handwerk. Toen zijn de macro’s gekomen. Importeren. Voorcoderen. Maar ook automatisch bepalen tot welke datum de boekingen bijgewerkt zijn.

Dus ja, ik houd een hele berg data bij. Maar het kost me nauwelijks werk. ‘Klik’ downloaden. ‘Klik’ importeren. ‘Klik’ Voorcoderen. Enkele boekingen met de hand coderen. Kopiëren naar de Boekingen sheet. Klaar. Alle berekeningen worden automatisch bijgewerkt. De meeste tijd besteed ik nu aan het bekijken van de Jaarrekening en het Grootboek. Lig ik op schema? Zijn er bijzondere of vreemde dingen? En dat is ook wat ik wil doen, dat is waar het mij om gaat.

Ben ik doorgeschoten in mijn ontwikkeldrift? Ja, best wel een beetje. Een Functie die uitrekent hoeveel dagen er in dit jaar zitten gaat wel ver, dat kun je ook aan het begin van het jaar eenmalig handmatig in dat veld zetten. Maar ach, ik was toch bezig met programmeren. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Mijn spreadsheet vind je op de Downloads pagina. Hoe ontwikkelen jouw spreadsheets zich?

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. ambertree

    Doorschieten of niet: je hebt er blijkbaar veel plezier in en je haalt er voldoengaan uit. Dat is wat telt!

  2. Financieel Vrij!

    Al meer dan 20 jaar hou ik mijn beleggingen, bezittingen en schulden bij in een handmatige spreadsheet. Dat geeft een goed historisch overzicht. Gek genoeg ben ik op m’n werk vaak bezig excel sheets te automatiseren, maar op de een of andere manier zet ik steeds die stap niet of niet echt met mijn privésheets…

Reacties zijn gesloten.