8 Jaar scheermesjes

Een onderwerp wat mij de afgelopen jaren meer is gaan interesseren is het minimalisme. Ook ik doe vrolijk mee aan het consumeren en het verbruiken van alles wat deze planeet ons biedt. Ik had een huis vol spullen en was druk bezig om er nog meer te verwerven. Ik hoef gelukkig niet uit noodzaak te minderen, bijvoorbeeld vanwege schulden of armoede. Dat soort druk van externe omstandigheden lijkt me heel vervelend, en ik heb heel veel bewondering voor de mensen die er in die omstandigheden het beste van weten te maken.

Een paar grote veranderingen in mijn leven hebben me op dit punt aan het denken gezet. Tijdens mijn echtscheiding realiseerde ik mij dat het huis vol met spullen helemaal niet relevant was voor hoe ik me voelde. Ik dacht dat ik het allemaal erg zou missen, maar dat bleek niet zo te zijn. Daarna ben ik diverse malen verhuisd binnen een paar jaar. Dat helpt ook bij het opruimen. Sindsdien doe ik voorzichtig pogingen om met minder toe te kunnen.

<schaamte>Maar ik zal het maar bekennen: ik ben een hamster. Zo heb ik al 8 jaar geen scheermesjes gekocht. Ik ben nog bezig met het opmaken van de voorraad die ik tussen 2004 en 2007 heb opgebouwd. Bij normaal verbruik verwacht ik eind 2016 door de voorraad heen te zijn.</schaamte>

Ook heb ik nog voor ruim 2 jaar aftershave staan. En met mijn haarverzorging kan ik ook nog wel een jaar of 3 vooruit. Kortom: tijd voor actie!

Vandaag heb ik mijn kastje in de badkamer helemaal uitgepakt. Ik heb alles gesorteerd naast elkaar gezet. En opgeschreven. Daarna heb ik mijn kledingkast helemaal uitgepakt. Ook gesorteerd. Weggedaan wat ik niet meer ga dragen. En ook hier opgeschreven wat ik heb. <diepe schaamte>Veertig (40) basic witte t-shirts. Achtendertig paar sokken. Vierentwintig zakdoeken. Elf paar schoenen.</diepe schaamte> Er staan ook nog twee volle vuilniszakken klaar.

Voorlopig heb ik mijzelf voor een heleboel dingen een absoluut koopverbod gegeven. Ik ga op een rijtje zetten wat ik een reële hoeveelheid vind. En dan gaan we daar de komende periode naar toe werken. Maar met deze voorraad gaat die periode wel een paar jaar duren. En dan denk ik ook aan de hoeveelheid geld die ‘opgesloten’ zit in deze spullen. Komend jaar een lager budget voor kleding en toiletartikelen.

Ben jij bewust bezig met ‘minderen’?

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. greet

  Ha, goed bezig dus.
  Ik maak meestal een lijst van dingen, kleding bv, wat ik wel mag kopen. En elke zomer en winter doe ik zo’n kastopruiming zoals je in je blog beschrijft.
  Elf paar schoenen, tja, dat lijkt veel maar voorlopig slijten ze ook niet. Als je ooit weer toe bent aan nieuwe koop je goede leren, die je goed bijhoudt met poetsen enzo, en dan hoef je weer jaren geen schoenen. Dat betekent dat je gewoon kwaliteit kan kopen.
  Verder prima dat je genoeg zeep en scheermessen hebt, het kost enkel bergruimte en verder niks. Probeer eens uit te rekenen hoelang je met shampoo doet, dan weet je hoeveel je op jaarbasis gebruikt. Als er dan een aanbieding voorbij komt(in 2017) koop je voor een jaar vooruit. Voor mij werkt dat.
  Goed bezig, ga zo door.

 2. Eddie

  8 jaar aan scheermesjes? Dat zal dan een goede aanbieding zijn geweest! Mijn haar producten heb ik nog tot 2035 … 😉

  Twee jaar geleden moest ik mijn garderobe volledig vervangen en kwam toen tot de ontdekking dat ik oa meer dan 20 goede truien had. Ik heb nu als regel dat ik van alles max. 5 mag hebben (uitgezonderd ondergoed en sokken). Dus 5 overhemden, 5 polo’s, 5 truien, 5 pakken, 5 zakelijke overhemden, etc.

 3. Ri

  Zo systematisch als eerdere reageerders ben ik niet. Zoveel voorraaden heb ik ook niet. Het enige waar ik wel een lijstje van maak is van de hoeveelheid kleding dat ik per seizoen nodig heb.

Reacties zijn gesloten.