Het resultaat van 2015

Het heeft een paar dagen geduurd voordat ik het jaar 2015 financieel af kon ronden. De banken in het Verre Warme Land (waar Geldnerd momenteel verblijft) zijn bijna een week gesloten geweest, dus veel transacties rond het einde van het jaar zijn pas daarna verwerkt. Die moeten namelijk nog ingetikt worden door mensen, en worden niet volledig geautomatiseerd verwerkt zoals in Nederland. Maar inmiddels staat alles op een rijtje

De dagelijkse uitgaven

2015 was financieel een kalm jaar. Er waren geen grote onverwachte dingen. Dat klinkt misschien saai, maar voor mijn financiële situatie is het wel prettig. We zijn op de meeste onderdelen netjes binnen het budget gebleven. Waar dat niet lukte werd het gecompenseerd door andere posten waar dat wel lukte. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat we vrij ruim gebudgetteerd hebben. Wonen in het buitenland zorgt soms voor onverwachte kosten, en dan wil ik niet direct knel komen te zitten in mijn budget. Maar ik ben wel blij dat het gelukt is om binnen de lijntjes te blijven.

Vermogensopbouw

Mijn belangrijkste financiële doelen zijn erg eenvoudig:

 1. Mijn totale rendement op eigen vermogen is minimaal 5,00% (rendementsdoel)
 2. Van mijn inkomen gedurende het jaar spaar ik minimaal € 10.000 (vermogensgroeidoel)

Helaas heb ik, door de lage spaarrente en de tegenzittende beurs, mijn rendementsdoel niet gehaald. Mijn totale rendement op eigen vermogen is uitgekomen op 3,4%. Maar door een paar financiële meevallers heb ik mijn vermogensgroeidoel ruimschoots gehaald. Als ik dus kijk naar mijn langere-termijn vermogensopbouw lig ik vóór op schema. Dat is een fijn gevoel.

Overige doelen

Eind 2014 constateerde ik dat er een aantal niet-afgemaakte privé-projecten in mijn ‘rugzakje’ zaten. Dat was geen fijn gevoel. Een van mijn voornemens voor 2015 was dan ook om deze projecten af te ronden. Dat is gelukt en daar ben ik trots op. Het voelde ook wel als een bevrijding, en het gaf veel ruimte voor nieuwe dingen. Zo ben ik ondermeer dit blog begonnen.

Verder heb ik in 2015 echt een start gemaakt met de Vereenvoudiging en ‘Decluttering’ van mijn leven. Opruimen is het devies. Ook dat voelt goed. Dus al met al is 2015 voor mij wel een jaar om tevreden op terug te kijken.

Heb jij je doelen gehaald in 2015?

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. BespaarBalans

  Wat fijn dat je het merendeel van zowel jouw zakelijke als persoonlijke doelstellingen hebt gehaald! Iets om terecht trots op te zijn!
  Een rendement van 3,4% is erg mooi, als je het afzet tegen de spaarrentes die nu gelden. Misschien zou ik mij ook eens in moeten verdiepen in beleggen, al lijkt het zo ingewikkeld.

  1. Geldnerd

   Het valt echt wel mee hoor! Het is zo ingewikkeld als je het zelf maakt. Ik doe ook niet aan turbo-optie-sprint-futures en andere ingewikkelde abracadabra met hoge en niet te begrijpen risico’s. Belangrijkste voor mij was: wennen aan de gedachte dat de waarde van je belegging soms naar beneden fluctueert (zoals deze week, helaas…).

   1. BespaarBalans

    Dat zijn wel vaak de abracadabra-terminologie die je vaak voorbij ziet komen. Ik vraag mij ook altijd af of de kosten van handelen, die banken of andere beleggingspartijen rekenen bij koop en verkoop, er wel uit kunnen qua rendement. Heb je, los van je eigen blogs, een goede tip voor een boek of website om de basisbeginselen te leren?

    1. Geldnerd

     Begin heel eenvoudig, zou ik zeggen. Het boek ‘Beleggen voor dummies’ van Hans Oudshoorn zou je goed kunnen helpen om de concepten en de terminologie te leren kennen. En begin te lezen op http://www.morningstar.nl. Dat is niet de waan van de dag zoals bijvoorbeeld iex.nl die heeft, maar heeft verdiepende achtergrondartikelen.

     Leuke blog heb je. Ik voeg je toe aan mijn leeslijst.

 2. BespaarBalans

  Bedankt voor de tips. Hier kan ik zeker wel wat mee!
  Ook bedankt voor het compliment! Wij zijn net begonnen en doen ons best 🙂

 3. Meneer en Mevrouw

  3,4% is best netjes in deze tijd. Het begin van dit jaar gaat ook niet zo lekker voor ‘t rendement.. 😉 Bij ons de aandelen praktisch gezien gelijk gebleven dus het rendement ligt nog wat later. Komt ook doordat ik pas in April begonnen was met beleggen. Dit jaar vast beter!

Reageren is niet mogelijk.