Niet dol op crowdfunding

 • Berichtcategorie:Beleggen

Geldnerd is niet zo dol op crowdfunding. Tot nu toe was dat ‘een gevoel’ wat ik niet zo heel goed uit kon leggen. Dus ben ik er maar eens een beetje ingedoken om te kijken of ik ‘dat gevoel’ weg kon nemen of substantie kon geven.

Crowdfunding is een soort financiering waarbij de ‘crowd’ (meerdere partijen, vaak bestaande uit onder meer individuen) bereid zijn om gezamenlijk in een bedrijf, product of project te investeren. Tegenwoordig maken allerlei verschillende initiatieven gebruik van crowdfunding. Verschillende bloggers die ik volg ‘doen mee’ met crowdfunding, ondermeer Spaarolifantje. In 2015 is er € 128 miljoen mee opgehaald, een verdubbeling ten opzichte van 2014 (zie ook hier). We praten inmiddels dus over serieuze bedragen.

Ik vergelijk crowdfunding het liefst met beleggen in aandelen. En dan vallen een aantal interessante punten op. Wie mijn blog al een tijdje volgt weet dat ik spreiding van risico erg belangrijk vind. Ik beleg niet in individuele aandelen. Het spreidingsprobleem dat je hebt met individuele aandelen, heb je ook met crowdfunding. Je moet je inleg verdelen over heel veel projecten om je risico goed te spreiden. Doe je dat niet, en er gaat één project mis, dan heb je de opbrengst van de andere projecten nodig om dat verlies te compenseren. Weg is je winst…

Crowdfunding is ook een jonge markt. Dat betekent dat het toezicht en de regulering nog een beetje achter de feiten aanlopen. Voor aanbieders van beleggingen zijn er allerlei eisen waaraan voldaan moet worden, en ook als belegger zelf wordt je geacht de nodige kennis te hebben. Die eisen zijn er voor crowdfunding (nog) niet, maar dat zal de komende jaren vast en zeker gaan veranderen.

Verder lijkt het erop dat de transparantie van de crowdfunding-platforms (de dienstverleners die vraag en aanbod bij elkaar brengen) ook nog niet op het niveau is die je van professionele partijen op het terrein van beleggen mag verwachten. Leuk om te lezen dat je 5% rente haalt, maar als er niet bij verteld wordt dat 10% van de projecten failliet gaat schiet je er nog niets mee op.

Kortom, ik vind crowdfunding nog geen instrument dat ik in wil zetten voor mijn eigen beleggingsportefeuille. Maar ik blijf de ontwikkelingen wel volgen.

Maak jij gebruik van crowdfunding om te beleggen of je bedrijf te financieren?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Kreupelgeld

  Ik ben niet enthousiast om dezelfde reden: spreiding. Door leningen te bundelen kan het risico gespreid worden maar daar is de markt nog te klein voor. Bestaat wel al in de VS via o.a. lendingclub.com. Waar overigens het default-percentage nog fors hoger is dan hier.

 2. Ineke

  Nee, ik doe er niet aan mee. Je wordt lekker gemaakt met hoge rendementen maar als 10% van je beleggingen falliet gaat leg je er nog geld op toe. Dit neemt even een vlucht tot ze er over een bepaalde tijd achter komen dat het toch niet zo’n goed idee was. Je neemt het risico van een bank zonder de verdere garanties. Dan beleg ik liever in groene en indexfondsen, ook met een risico maar toch veel lager dan het crowdfunden denk ik.

 3. in10jaarfo

  Ik zit zelf wel in 3 projecten in de horeca. Een branche met een risico . Daar ben ik mij van bewust. De organisatie waar ik bij zit vind ik wel vele malen sterker dan bijv. Geldvoorelkaar etc. Maar het risico blijft uiteraard aanwezig. Ik investeer alleen als ik vertrouwen heb in een project.

 4. Eddie

  Factcheck in de NRC vandaag: 10% mkb kan leningen niet aflossen, welke idd blijkt te kloppen voor leningen die zijn afgenomen bij banken. Als het al 10% bij de banken is … …
  Toelichting: het wil niet zeggen dat de 10% nooit zal betalen, deze komen nl onder de hoede van de afdeling bijzonder beheer

Reageren is niet mogelijk.