Doelen voor 2016

Goede voornemens zijn niet zo mijn ding. Ze zijn in elk geval niet gebonden aan de magische datum van Nieuwjaar. Maar zo aan het begin van het jaar kijk ik wel even goed naar mijn financiële doelen.

Mijn belangrijkste financiële doelen zijn en blijven vrij eenvoudig:

  1. Mijn totale rendement op eigen vermogen is minimaal 5,00%
  2. Van mijn inkomen gedurende het jaar spaar ik minimaal € 10.000

Dat is de basis van mijn financiële lange-termijn planning. Als ik die doelen haal, dan ligt mijn vermogensgroei op schema.

Het halen van mijn rendementsdoel wordt weer vooral afhankelijk van mijn beleggingen. De rente is en blijft laag, ik verwacht niet dat die in 2016 ineens stevig gaat stijgen. En het beursjaar 2016 wordt lastig, denk ik. Zoals je kunt zien in de onderstaande grafiek van Bloomberg (blauw = S&P500 / oranje = EuroStoxx 50) hebben we alweer een stijgende markt sinds 2011, ik verwacht een stevige correctie. Hopelijk kan ik die zonder al teveel kleerscheuren doorkomen. De eerste week van het nieuwe jaar was wat dat betreft geen goed begin.

201601SP500vsEUROSTOXX50

Begin 2016 staat ook mijn Evaluatie Vermogensbeheer op de agenda. Het is inmiddels drie jaar geleden dat ik een deel van mijn vermogen heb ondergebracht bij Alex Vermogensbeheer. Het is tijd om te bekijken hoe dat het doet, in vergelijking met de benchmarks en in vergelijking met het deel van mijn portefeuille dat ik zelf beleg. Dat staat ergens komende week op de agenda.

Verder ben ik van plan om dit jaar iets te doen met het enige onderdeel van mijn financiën waar ik mij niet comfortabel bij voel: het risico op, en de financiële gevolgen van, arbeidsongeschiktheid.

En als laatste heb ik een ‘Minimaliseer-Doel’. Aan het eind van 2016 wil ik minder fysieke bezittingen hebben dan op 1 januari. Ik heb een overzicht gemaakt, en van een aantal dingen ga ik dit jaar afscheid nemen.

Wat zijn jouw doelen voor 2016?

Dit bericht heeft één reactie

  1. Anne J.

    Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen met Alex. En ik zie een beurscorrectie juist als een goede kans on goedkoop in te kopen (geen individuele aandelen, maar goedkope indexfondsen). En vergeet het dividend niet.

Reageren is niet mogelijk.