Het domein van de Rijken

  • Berichtcategorie:Wonen

De grote stad wordt het domein van de rijken, schreef de NRC gisteren. Alleen wij (want tsja, ook ik heb samen met Vriendin een koophuis in een grote stad, deels gefinancierd met eigen geld) kunnen een koophuis in de stad nog betalen, en dan eigenlijk alleen maar als we eigen geld meebrengen. Aanleiding voor het artikel is een rapport van De Nederlandsche Bank (DNB) van eerder deze week. DNB noemt het nog geen bubbel en signaleert dat de banken terughoudender zijn met financiering dan voor de crisis (daarbij deels geholpen door strengere regelgeving), maar een tweedeling is het wel.

Geldnerd ziet het ook om zich heen. Huizen hier zijn duur, een vraagprijs van € 4.000 per vierkante meter is de norm op dit moment. Ze worden ontzettend snel verkocht. Als ze op Funda verschijnen en er staat niet binnen een week dat ze ‘onder voorbehoud verkocht’ zijn, dan is er wel wat aan de hand. Het is ook weer normaal dat er ‘kijkuurtjes’ zijn waarbij je tevens je envelopje mag inleveren. Mensen zonder eigen vermogen en/of met kinderen ‘ontvluchten’ de grote stad. Ze gaan naar de ‘slaapsteden’ om onze grote stad heen, naar de jaren 70/80/90 of nog recentere nieuwbouwwijken. Je woont niet in ‘de stad’, maar een huisje met een tuintje is er nog betaalbaar (of in elk geval: minder onbetaalbaar).

Het is geen nieuw fenomeen. Geldnerd herinnert zich ook eerdere grote verschuivingen op de woningmarkt waarbij dit gesignaleerd werd. De stad wordt er nou ook niet meteen eenzijdiger van. Je krijgt wel een groter contrast tussen de ‘rijke wijken’ met koopwoningen en de ‘arme wijken’ met huurwoningen, en dat is nou niet meteen bevorderlijk voor een stad. Het wordt er allemaal een beetje onevenwichtig van. In die zin kijk ik wel met interesse naar de WoonVisie die een tijdje geleden gelanceerd is in Rotterdam. Daar was (is) een hoop gedoe over, en in de berichtgeving gaat het vooral over de voorgenomen sloop van (goedkope en verouderde) huurwoningen. Maar het achterliggende doel is volgens mij wel heel goed, namelijk zorgen voor een meer gevarieerd woningaanbod in Rotterdam. Daarmee getuigt Rotterdam wel van lef, en daar kunnen veel gemeentes volgens mij nog wel een voorbeeld aan nemen.

Vaak trek ik de vergelijking met de streek waar ik opgegroeid ben. Die is helemaal aan de andere kant van Nederland, en de woningmarkt ziet er daar heel anders uit. Het gebied is een van de krimp-regio’s van Nederland. De bevolking krimpt er. Dat blijf ik een bizar fenomeen vinden (want Nederland als geheel groeit nog wel), maar het is tegelijkertijd wel verklaarbaar. Wat de arbeidsmarkt is ‘daar in de provincie’ heel anders dan ‘hier in de grote stad’. Vriendin en ik hebben het er wel eens over, om terug te verhuizen naar die kant van het land, maar het vinden van een goede baan (laat staan twee banen) op ons niveau is daar gewoon heel erg lastig. Tegelijkertijd zie ik dat in het dorp waar ik ben opgegroeid heel veel woningen te koop staan, en tegen veel lagere prijzen dan hier in ‘de grote stad’. Voor het bedrag waarvoor wij hier ons appartement van 165 vierkante meter gekocht hebben, koop je daar een vrij gelegen boerderij met een woonoppervlak van 325 vierkante meter, met 3.000 vierkante meter grond. Tsja, wat laat je dan het zwaarste wegen?

Hoe kijk jij naar de woningmarkt?

Dit bericht heeft 13 reacties

  1. Mr FOB

    Financieel onafhankelijk worden en dan lekker naar de provincie met rust en ruimte? Wel ons plan ?

    1. Geldnerd

      Hier ook.

      1. Team CF

        Sluiten wij ons graag bij aan!

      2. hypotheekweg

        hier nog één 🙂 alleen moet ik vriendin nog even overtuigen van het voordeel van die rust en ruimte 🙂

      3. Chris

        Idem en dan lekker Drentenieren. Rust, ruimte, moestuin, kas en kipjes.

        Verheug mij al op de discussie 17/6

  2. Team CF

    Mooi topic trouwens voor de BENL FIRE Meeting op 17 Juni in Utrecht. Kwam jij nog? Zin om nog wat te presenteren?

    1. Geldnerd

      Ik kom zeer waarschijnlijk. Maar niet om iets te presenteren…

    2. hypotheekweg

      Ik ben ook wel geïnteresseerd om te komen, waar kan ik me aanmelden/meer informatie vinden?

      1. Team CF

        Stuur aub even een mailtje naar info@”onze site naam”.nl Leuk als je kan komen!

  3. VeggieMo

    Mijn man werkt in de provincie Utrecht, wij zijn in de Betuwe gaan wonen. Echt ongelooflijk groot verschil qua huizenprijzen en hier is het ook mooi. Ons plan was om weer in Friesland te gaan wonen. Daar zijn de huizenprijzen lager, maar dat was niet de belangrijkste reden. Manlief en ik zijn Friezen en wilden graag terug. Maar helaas, geen werk.

  4. Hannah Jo

    Wij prijzen ons gelukkig: man en ik hebben allebei een goede baan in Friesland en een fijn huis in een middelgroot dorp in het noordoosten van de provincie. Schone lucht, rust en ruimte. Wij gaan hier nooit meer weg!

  5. hypotheekweg

    Overigens: de minder rijken die al lange tijd een huisje hebben in de steden, zijn op papier ook heel rijk.
    Ik kan me voorstellen dat ze dat willen verzilveren en inruilen voor een (groter) huis net buiten de stad..

  6. Nona

    Tja, hier in Belgie zien we iets gelijkaardigs. De huisprijzen in steden is torenhoog, en op ‘het platteland’ kan je voor dat geld in een paleis leven.
    Maar toch he: ik ben er niet van overtuigd dat ons leven buiten de stad eenvoudiger zou worden:
    -Mijn 2 minibedrijfjes hangen sterk af van de stad waar we wonen, dus dat is al een eerste punt. (De bedrijfjes zijn een grote stap in onze weg naar financiële onafhankelijkheid)
    -kindjes naar school brengen, naar de winkel, naar de bakker….in een stad is het allemaal makkelijk te voet te doen want vlakbij, maar op het platteland?
    -verwarmingskosten: zelfs ons grote rijhuis in de stad is ecologisch beter te verantwoorden dan een kleine vrijstaande lintbebouwing te lande.
    -kosten onderhoud grote tuin: mensen geven fortuinen uit aan hun tuin. Wij hebben een zonnig dakterras en een klein koertje. Dat is eigenlijk wel genoeg voor ons.
    -wij stappen de deur uit en we staan binnen de 5 minuten bij een aantal van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de wereld. Hoe fijn is dat? Bovendien wonen vrienden en familie ook veelal dichtbij.
    Kortom: voor ons is het fijner om in een (kleine) stad te wonen. Maar iedereen maakt zn eigen keuzes natuurlijk 🙂

Reacties zijn gesloten.