Extra aflossing

 • Berichtcategorie:Wonen

Afgelopen weekend had ook Vriendin weer eens een ‘finance-momentje’. Dat doet ze minder vaak dan Geldnerd, er moet een aanleiding zijn. Deze keer was dat de verrekening van de vakantie. Ze gebruikte dat moment ook even om haar overzicht van spaargeld en beleggingen bij te werken. Wat volgde was een klaagzang over het gebrek aan rendement (waarbij ze wel weet dat ze geen risico wil lopen en er zo min mogelijk voor wil doen). En het klopt, ons rendement ligt lager dan de 1,75% die we (netto) aan rente betalen op onze hypotheek.

Dus komt er nu een extra aflossing op onze hypotheek. Die wordt volgens de hypotheekverstrekker per 1 augustus aanstaande verwerkt. Zo’n 8% van de hoofdsom lossen we in één keer extra af. Dat scheelt ons ruim € 145 in de bruto maandlasten. En het betekent ook dat we begin volgend jaar al het punt bereiken waarop de resterende hypotheeksom lager is dan 65% van de marktwaarde waar de hypotheek op gebaseerd is. Dat zou ons nog eens 0,2% aan rente moeten schelen. In het originele betaalschema bereikten we dat punt pas ergens in 2020.

Heb jij nog extra afgelost op jouw hypotheek?

Dit bericht heeft 15 reacties

 1. Chris

  Ook hier lekker op weg, maar met minder grote stappen. Einde jaar hebben we nog 52% van de hypotheeksom open staan. Begin 2023 willen we hypotheek vrij zijn, terwijl de officiële eindatum op juni 2041 staat.

 2. Team CF

  Grappig dat je erover begint, net gisteren nog een analyse zitten maken of het handig is on nog 15k extra af te lossen (komen we in de volgende rente categorie). Antwoord was nee, was slimmer om het geinvesteerd te laten. Maar het scheelde niet veel.

  1. Geldnerd

   Bij ons viel het kwartje juist de andere kant op. Dat komt o.a. omdat Vriendin een andere verhouding spaargeld / beleggingen heeft dan ik. En we hebben het huis pas vorig jaar gekocht maar willen wel graag (vrijwel) hypotheekvrij zijn voordat we FIRE / HOT / met pensioen gaan.

 3. hypotheekweg

  Dit jaar tot nu 7,5% van de originele hypotheeksom afgelost. Nog 2,5% te gaan tot het eind van het jaar….

 4. hypotheekweg

  We mooi dat je al snel naar een lagere rentecategorie gaat.

 5. Meneer en Mevrouw

  Lekker, 8% in een klap gaat wel hard! En die 0,2% pak je over de hele som dus, ook al is ‘ie bruto, tikt ‘ie wel lekker aan. 145,= in de maand is ook een lekker bedragje.

 6. Amber tree

  Wij hebben de oefening gemaakt en gaan niet meer extra afbetalen. Onze netto (na belastingsvoordeel) interest bedrag per jaar is 100 eur. Ik kan nu 10K ofoz aflossen om de interest op 0 te krijgen. Echter, het is niet zo haalbaar om met 10K meer dan 100€ per jaar te halen. Het bedrag in RDSA steken geeft al meer netto dividend.

  Gisteren was blijkbaar praat-FIRE-met-je-partner dag. Mijn vouw heeft de eerste maand zonder hypotheek in de kalender gezet met als titel: feestje…!

 7. Minimaal

  Hier nog geen hypotheek, maar ik denk dat ik het misschien wel zou willen doen – zodat ik op een gegeven moment lage lasten zou hebben.

  Maar ja, bij het kopen van een huis wil ik natuurlijk ook zelf eigen geld in kunnen leggen, zodat ik minder hoef te lenen.

 8. Marjolein

  Ik ga door met aflossen. Mag per jaar 10% boete vrij aflossen, en heb nog 40% te gaan van mijn oorspronkelijke hypotheek. Mijn maandlasten zijn van 395€ naar 227€ gegaan, en in januari gaat het hypotheek bedrag naar 180€. Dat is dan lager dan mijn VVE bijdrage.
  Ik heb weinig belasting voordeel van de rente aftrek, en persoonlijk wil ik ook echt schuldvrij zijn. Als mij iets overkomt waardoor ik niet kan werken, wil ik mijn woning behouden.
  Dit komt ws doordat ik jaren in de VS heb gewoond en ik word nerveus van schulden. Ik ben in 2013 begonnen met de hypotheek en had toen eigen geld ingebracht, hierdoor kon ik een hypotheek krijgen. Oorspronkelijk 20 jaar vast, maar ik zal in 2021 hypotheek vrij zijn.
  Dan ga ik verder plannen voor mijn plakband pensioen.

 9. M - TwoPennies

  Fijn dat het je direct zo veel oplevert in je maandlasten! Wij doen maandelijks een extra aflossing, maar dat levert ons dan elke keer maar een euro of 2 op aan lagere maandlasten. Niet super motiverend maar wel leuk 🙂

 10. Daphne

  Ik heb na 11 jaar woongenot inmiddels 50% afgelost. In 2010 begonnen met het aflossen van het aflossingsvrije deel, tot ik er een paar jaar later achterkwam dat het vooral lucratief is om het spaardeel af te lossen. Maandelijks los ik inmiddels 1k extra af.

  Het is een meersporen beleid dat ik volg: aflossen, vermogen(tje) opbouwen door investeren, consuminderen waardoor ik van weinig goed kan leven en neveninkomsten vanuit activiteiten die ik leuk vind om te doen.

  Een afgelost huis zie ik als een belangrijke stap richting FO omdat ik mijn huis wil inzetten als inkomstengenerator (kamerverhuur).

 11. Ontsladebaas

  Ik voel er vooralsnog weinig voor om extra af te lossen. 10 jaar rente vast (nog 8,5 te gaan) op 1,90% bruto, zo’n 1,5% netto. Is lager dan wat de inflatie zou moeten zijn. Wel heb ik nog een kleine 2e hypotheek in de vorm van een starterslening, misschien dat ik die sneller aflos zodra ik moet beginnen te betalen over 1,5 jaar. Deze is de eerste 3 jaar vrij van rente en aflossing. De rente is 3,60% en het bedrag minder dan 10k.

 12. Niettot71

  Bij ons rolt de sneeuwbal nog niet zo hard helaas. Tot op heden zijn wij €17 per maand goedkoper uit door aflossingen op de hypotheek. Elke maand wordt door onze effort de sneeuwbal wel steeds groter gelukkig. Er is vooruitgang!

 13. Ik ben natuurlijk even hypotheekvrij, maar we overwegen toch wel om extra af te lossen op de hypotheek van vriend. Dat levert bruto een besparing van 4% op de aflossing op, beter krijgen we het op de spaarrekening natuurlijk sowieso niet.

 14. dertigermetkids

  helaas wil manlief nog niet extra aflossen. dus ik ben allerlei spaarpotjes gestart bij de ing begin dit jaar en die wil ik vullen voor diverse doelen (zorgkosten, vervanging auto, onderhoud aan t huis, etc) als ze dan vol zijn is t geld wat er nog over si dus gewoon extra, hopelijk kan ik hem dan overtuigen om de schuld bij duo versneld af te lossen en ook extra te gaan aflossen op de hypotheek….

Reageren is niet mogelijk.