Schuldenberg groeit nog steeds

Tweehonderd en vijftien biljoen dollar was het een jaartje geleden. En inmiddels is de wereldwijde schuldenberg gestegen tot 233 biljoen dollar (en dat was de stand aan het einde van het derde kwartaal van 2017). De schuld is nu 318% van het Bruto Binnenlands Product. En dat is nota bene 3% beter dan eind 2016, oftewel het BBP is nog net iets harder gegroeid dan onze wereldwijde schuldenberg.

Ik maak me weinig illusies over de schuldenberg. Krediet is nog steeds erg goedkoop, mede door het beleid van de meeste centrale banken. Een groot deel van deze schulden zal dus ingezet zijn voor consumptie. En als de rente straks weer gaat stijgen, is iedereen opnieuw erg verbaasd als een deel niet terugbetaald kan worden. Dat zagen we echt niet aankomen, toch?

Geldnerd gaat rustig door met het afbetalen van de hypotheek en verder volledig schuldenvrij blijven…

En daar kwam het bericht bij dat we vaker op vakantie gaan naar het buitenland. Dat zou dan weer komen omdat het economisch beter gaat en we meer te besteden hebben.

Ammehoela. We krijgen overal te horen dat het economisch beter gaat, en hebben dus het gevoel dat we meer te besteden hebben. Zoals we elkaar de put in praten, praten we elkaar ook de consumptieberg weer op. Ook als dat objectief gezien niet zo is… Want het gemiddelde inkomen in Nederland stijgt wel licht, maar voor de meeste mensen nou ook weer niet zoveel dat je ineens wel die dure reis van € 5.000 kunt maken, waar dat vorig jaar niet kon (en vergeet ook de inflatie niet,  1,4% in 2017 volgens de berichten). Consumeren, mensen. Consumeren. En dan straks allemaal verrast zijn als we weer een grotere schuldenberg hebben.

Tenslotte gisteren ook nog het bericht dat de schulden van Amerikaanse consumenten met 8,8% gestegen zijn, de snelste stijging in 2 jaar. Ook ‘dankzij’ het consumentenvertrouwen. We nemen vast een voorschot op wat we volgend jaar hopen te gaan verdienen?

Hoe zit het met jouw schulden?

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Team CF

  We hebben collectief een heel slecht geheugen inderdaad, en dat gaat (weer!) heel veel mensen nekken bij de volgende keer dat er een crisis (van welk soort dan ook) voorbij komt. Het is kijken naar een “train wreck in slow-motion”.
  Voor wat betreft de schulden, we hebben nogal een berg: de hypotheek. Maar door de cash-flow en buffers die we hebben is dit geen enkel problem. Verder geen consumenten schulden (nooit gehad eigenlijk).

 2. Financefitgirl

  Helemaal met je eens! Heb je (de oscarwinnende film) “the big short” toevallig ook gezien? Deze sluit ook af met dat er niets geleerd is van de laatste crisis en dat het wachten is op de volgende.. zelf ben ik over het algemeen een optiminist, maar geloof toch ook niet in dit sprookje ;). Mijn hypotheek loopt net 2 maanden maar het plan om deze in 7 jaar afgelost te hebben ligt bij ons ook al klaar 🙂

  1. Geldnerd

   Briljante film inderdaad! Absolute aanrader.

 3. mariimma

  Haha wat een heerlijk mopperberichtje!

  Ik háát smurfen!!!!

  1. Geldnerd

   Af en toe moet ik mijn imago van mopperende Opa Geldnerd bevestigen, toch?

 4. HJ

  Wijze woorden, Opa Geldnerd, goed gezien!

  HJ

 5. Die bedragen zijn zó abstract dat het schijnbaar niet meer uitmaakt of er nog wat bijkomt. Onvoorstelbaar.
  Met onze schulden gaat het prima. Nu hopen dat dat aan het eind van het jaar nog zo is.

 6. geld is tijd

  Zie het van de positieve kant: het BBP neemt harder toe, dus de schuldenberg daalt relatief.
  Voor een huis vinden mensen het heel logisch dat je een veelvoud van je jaarsalaris als schuld opneemt. Dan valt 318% best mee. Bedenk dat hier ook bezittingen tegenover staan.
  Neem bijvoorbeeld Nederland. We hebben een staatsschuld van pakweg 480 miljard en een hypotheekschuld van pakweg 600 miljard, maar ook een pensioenberg van 1400 miljard en een berg gebouwen en infrastructuur met een waarde van ongeveer 2000 miljard.
  (https://marketupdate.nl/nieuws/economie/woningmarkt/hypotheekschuld-nederland-vier-keer-zo-groot-als-1993/, https://fd.nl/economie-politiek/1123367/waarde-van-nederlandse-gebouwen-en-infrastructuur-neemt-af)

  kortom, alles is relatief:-)

Reageren is niet mogelijk.