Hoe lang heb ik hypotheekrente-aftrek?

Onlangs schreef ik over dat boekje van de Rabobank over financieel gezond leven. Daarin las ik ondermeer dat sinds 2001 de hypotheekrente-aftrek beperkt is tot 30 jaar. Dat wist ik ook eigenlijk wel, maar dat had ik verdrongen.

Maar ineens realiseerde ik me wel iets. Ik heb sinds 2001 al behoorlijk gebruik gemaakt van hypotheekrente-aftrek.

In 2001 kocht ik samen met Ex een appartement, daarop liep vanaf november 2001 een hypotheek (de vermaledijde OpMaat-hypotheek) van EUR 333.000. En daar hebben we gewoond totdat we uit elkaar gingen. Eind 2012 heb ik het appartement verkocht aan Ex, de overdracht vond plaats op 31 december 2012. Vanaf dat moment was ik hypotheekvrij. Maar ik heb daarvoor dus wel 11 jaar en 2 maanden gebruik gemaakt van de hypotheekrente-aftrek, en ook daarvoor had ik een hypotheek. Dus: van 2001 tot en met 2012 voltijds…

Samen met Vriendin heb ik in oktober 2016 Geldnerd HQ gekocht. De overdracht vond eind november 2016 plaats, en vanaf dat moment hebben we hier onze lineaire hypotheek. Huis en hypotheek staan op ons beider naam. Sinds 2013 is er een aflossingsverplichting, daar voldoen wij aan met onze lineaire hypotheek. We maken dus ook hier gebruik van hypotheekrente-aftrek

Maar… Voor alle hypotheken afgesloten na 1 januari 2001 geldt dus dat de rente maximaal 30 jaar aftrekbaar is. Bij hypotheken afgesloten voor 1 januari 2001 loopt de termijn van 30 jaar vanaf 1 januari 2001. De hypotheek samen met Ex is gedurende 2001 afgesloten. Maar wat me niet helemaal duidelijk was, is of die 30-jaars termijn gekoppeld is aan de hypotheek, aan de fiscale eenheid, of aan de persoon. In het eerste en tweede geval is er niks aan de hand, en heb ik op onze huidige hypotheek gewoon aftrek tot en met 2046 (niet dat we zó lang over het aflossen willen doen). Maar als de hypotheekrente-aftrek persoonsgebonden is, dan heb ik al 12 jaar hypotheekrente-aftrek besteed aan mijn vorige hypotheken. En heb ik dus nog maar 18 jaar over, tot en met begin 2035.

Dus ik denk: dat zoek ik even op. Iets met internet en zoekmachines en zo, anno 2018. Dan kan ik dat vast ergens heel helder lezen. Want ik ben zeker niet de enige Nederlander met die situatie. Dus zo gezegd, zo gedaan.

Dat viel tegen… Heel veel stukjes over hypotheekrente en echtscheiding. Vooral over de periode rond de scheiding. En heel veel stukjes over hypotheekrente-aftrek. Maar nergens echt duidelijkheid over mijn vraag. Dan valt het mij weer op hoe slordig er vaak geschreven wordt. Maar als ambtenaar en overheidsfinancial weet Geldnerd dat je zorgvuldig moet zijn als het over regeltjes gaat. Dus ik wil dan weten hoe het echt zit.

De letter van de wet

Een avond zoeken en lezen verder, en ik wist het nog steeds niet zeker. Het ene berichtje zei hypotheek (ook op de website van de Belastingdienst). Het andere berichtje persoon. Maar door die onduidelijkheid liet ik me niet door uit het veld slaan. Ik ga dan op zoek bij de bron, de echte regeltjes, de teksten in de wet. Daar hebben we in Nederland een prachtige website voor. Dus ik ben maar eens in de Wet Inkomstenbelasting 2001 gedoken.

Heb je dat wel eens gedaan? Die wet is een monster… Je moet even zoeken, uiteindelijk kom je in artikel 3.119a terecht, dat gaat over de eigenwoningschuld (voor de meeste gewone mensen: een hypotheek). Daar wordt consequent gesproken over ‘de belastingplichtige’ Dat duidt erop dat ik inderdaad de pineut ben.

Belastingtelefoon

Maar ik wilde het echt zeker weten. Dus heb ik de Belastingtelefoon gebeld, die club die minder dan de helft van de vragen goed beantwoordt. Dat kost even tijd. Op een thuiswerkdag heb ik gebeld. Je worstelt je door een keuzemenu. Vervolgens hing ik 17 minuten in de wacht. De persoon die ik daarna aan de telefoon kreeg, ging mij doorverbinden met een collega zodra hij het woordje hypotheekrente-aftrek hoorde. Weer 5 minuten wachten. Een paar minuten mijn vraag uitleggen. Weer 10 minuten wachten. De tweede persoon kwam terug ‘na even overlegd te hebben met een collega’. Ze wisten het ook niet zeker, maar ze dachten persoonsgebonden. Toen ik aangaf dat ik het wel graag echt zeker wilden weten, werd ik doorverbonden met ‘een fiscale afdeling’. Dat is dus de truc, mensen. Doorvragen totdat je doorverbonden wordt met iemand die het wel weet.

Weer een minuut of 10 in de wacht. En toen iemand aan de telefoon aan wie ik nogmaals mijn situatie uitlegde en mijn vraag stelde. Dat was een goede vraag, zei hij. De regelgeving werd erbij gepakt en ik werd weer even in de wacht gezet. Een minuut of 10. Ook deze meneer kwam met artikel 3.119a op de proppen. En legde me uit dat de hypotheekrente-aftrek inderdaad ‘gebonden is aan de (individuele) belastingplichtige’. En dus niet aan de fiscale eenheid (‘Ex en ik’ versus ‘Vriendin en ik’) of aan de hypotheek (OpMaat versus lineair). Uiteindelijk heb ik 56 minuten en 23 seconden aan de telefoon gezeten. Gelukkig met mijn draadloze koptelefoon op, en de Belastingtelefoon bellen is gratis, en ik heb onbeperkt bellen in mijn mobiele abonnement. En ik heb gewoon door kunnen werken tijdens het wachten.

Wat betekent dit?

Tsja, en wat betekent dit? Ik heb voor onze huidige hypotheek dus maar 18 jaar recht op hypotheekrente-aftrek. Niet helemaal overigens. Want de nieuwe hypotheek is € 50.000 hoger dan de vorige, voor dat bedrag heb ik wel nog de volledige 30 jaar aftrek. Is dat erg? Dat weet ik niet. Sowieso zijn we van plan om de hypotheek sneller af te lossen. En we hebben de hypotheekrente-aftrek ook niet meegenomen in onze financiële berekeningen toen we het huis kochten. Bovendien wordt de hypotheekrente-aftrek toch al stapsgewijs (extra) verlaagd.

In 2017 betaalden wij in totaal € 8.724 aan rente en hadden we in onze aangifte € 5.087 aan aftrek eigen woning. In 2017 was de hypotheekrente-aftrek nog 50%. In 2023 is het 37%, daarna gaat er weer 0,5% per jaar er vanaf. In 2035 is er dan sowieso nog maar 25% aan aftrek over. Indien wij in de tussenliggende periode geen cent extra aflossen betalen wij in 2035 nog maar € 2.885 aan rente. En in november 2036 loopt onze huidige rentevast-periode af. Daarna is het sowieso ongewis. Maar de financiële impact valt dus wel mee, zeker als we extra (blijven) aflossen. Bovendien, in de tussenliggende periode krijgen we nog zeker 4 keer een nieuwe regering. Die vast ook weer heel veel regeltjes gaan veranderen.

Rustig versneld verder aflossen dus maar.

Hoe staat het met jouw hypotheekrente-aftrek?

Dit bericht heeft 24 reacties

 1. Project Lonica

  Wat een noeste arbeid! En wat volslagen idioot dat het zó ingewikkeld is om te achterhalen hoe je die regel moet interpreteren. De overheid heeft er toentertijd volgens mij best een hoop voorlichtingsgeld tegenaan gegooid…

  1. Geldnerd

   De overheid kan wel wat communicatieskills gebruiken… ?

   1. Project Lonica

    Haha!

 2. KV

  Inderdaad belachelijk dat het zo onduidelijk is en onnodig moeilijk wordt gemaakt om de juiste informatie boven water te krijgen. Dat zie je overigens wel bij meer overheidswebsites.

  Wat ik me nog wel afvraag: hoe zit het met het fiscaal partnerschap met Vriendin? Stel jullie doen gezamenlijk aangifte, en Vriendin zou voor 2016 geen hypotheekrenteaftrek hebben genoten. Is het dan mogelijk om in de aangifte te schuiven met de post ‘rente eigen woningschuld’ zodat jullie nog maximaal kunnen profiteren van de hypotheekrenteaftrek (dus tot 2016+30=2046)?

  1. Geldnerd

   Dat is een terechte vraag, die ik ook nog uit moet zoeken. Wij doen gezamenlijk aangifte, en Vriendin heeft inderdaad nog nooit eerder hypotheekrente-aftrek gehad. Ik wil inderdaad kijken of we dan kunnen schuiven. Maar dat is nog geen garantie dat dat in 2035 nog steeds kan…

   1. Anne J.

    Omdat de hypotheekrente aftrek aan de persoon is gebonden en je vriendin er nog niet eerder gebruik van heft gemaakt kan zij na 2035 de hypotheekrente aftrekken. Dat lijkt mij de enige logische optie.

    Wat ik mij dan weer afvraag: hoe gaat de belastingdienst dit allemaal controleren? Geen wonder dat de het piept en kraakt bij de balastingdienst als de politiek van dit sort ingewikkelde regels invoert.

    1. Geldnerd

     Die ga ik eens uitgebreid bestuderen…

   2. Eva

    Indien vriendin niet eerder belastingaftrek heeft gehad krijgt zij over “haar” deel vd hypotheek gewoon 30 jaar. Dus als de schuld 50% v haar is dan dus de helft vd hypotheek 30 en jouw deel 18. Althans zou is het bij ons aldus de hypotheekadviseur vd ing toendertijd.

 3. PersFinPlan

  Ja, de details zijn vaak behoorlijk ingewikkeld. In alle informatie wordt vaak alleen de nadruk gelegd op de maximale periode van 30 jaar, maar niet hoe het precies zit. In een algemeen stuk is dat vaak te ingewikkeld om te beschrijven.

  Volgens mij kun je wel schuiven met de renteaftrek als je een fiscaal partner hebt die boog renteaftrek heeft. Dat kan nu immers ook.

  Ken je het blad Fiscalert wel? Dit blad staat vol met dit soort tips en onderwerpen. En geschreven voor gewone mensen. Belasting, hypotheek en beleggingen wordt vaak over geschreven. Wel de diepte in een toch geschreven voor leken. Ik zal eens kijken wanner over dit specifieke onderwerp is geschreven.

  Ik ben er trouwens van overtuigd dat de meeste mensen dit niet beseffen en de hypotheekrenteaftrek tegen de tijd dat het gaat spelen (vanaf 2031) al veel verder beperkt (of afgeschaft) is.

  Dat jij in 2016 hier geen duidelijke informatie bij het hypotheekadvies over hebt gehad is wel heel gek.

  1. Geldnerd

   Ik ben inderdaad nog even in het dossier hypotheekadvies gedoken, en daar is dit inderdaad niet aan de orde geweest. Wel hebben wij daar zelf expliciet aangegeven dat de hypotheekrente-aftrek voor ons geen factor in het besluit was, omdat wij toen al verwachtten dat die versneld afgeschaft zou worden. Wellicht dat het daarom niet aan de orde is geweest, want verder was de adviseur destijds zeer zorgvuldig.

  2. Geldnerd

   En ja, ik ken Fiscalert. Lees het elke maand sinds de terugkeer uit het Verre Warme Land. Ik heb er ook in hun archieven onderzoek naar gedaan, maar ook geen antwoord op mijn vraag kunnen vinden.

 4. mariimma

  Oh wat een héérlijk dantesk verhaal…!

  🙂

  1. Geldnerd

   Dat komt vast omdat ik het woordje ‘vermaledijde’ gebruik…? ?

 5. Interessant artikel! Zeker lastig onderwerp, al leek het me wel logisch dat het persoonsgebonden is, maar fijn om het nu zeker te weten!

  Toch wel iets nieuws geleerd, die verhoging op je hypotheek (de €50.000) kan dus wel mee voor een extra 30 jaar? Dat vind ik ergens wel raar, dan kun je dus je gehele leven blijven upgraden van huis en dat extra stukje blijven gebruiken voor hypotheekrenteaftrek (voor zover het dan nog bestaat..)?

  Sorry, ik ben echt een leek op dit gebied, weet wel dat er allerlei regels zijn rondom meerwaarde meenemen naar je nieuwe woningen ivm anders belasting moeten betalen in box 1 etc. maar hoe dit precies allemaal in zijn werk gaat…

  Hopelijk dit jaar of komend jaar ons eerste huis kopen, dan komt de tijd dat ik echt even in de materie ga duiken 🙂

  1. Geldnerd

   Kijk dan vooral eens naar mijn blogs ‘Wat ik geleerd heb als huiseigenaar’, en in die periode hebben meerdere bloggers geschreven over hun wijze (en soms dure) lessen met hypotheken….

 6. geld is tijd

  Weer een schitterend voorbeld van hoe een op het oog simpele wet tot een gedrocht van een regeling kan leiden. Vooral de betrouwbaarheid van de belastingtelefoon baart me zorgen, ik heb die mensen best vaak aan de lijn gehad…

 7. dertigermetkids

  wauw flink speurwerk!

  wij hebben nu een kleine 2,5 jaar een hypotheek, dus we hebben nog 27,5 jaar recht op aftrek. een annuitaire hyptheek dus moet goed komen 🙂

 8. de budgetman

  Wij hebben in 2010 ons huidige huis gekocht en destijds gelukkig een goed advies gekregen.
  Het bijgeleende deel staat op 30 jaar en het andere deel van de hypotheek (ter grootte van onze vorige hypotheek) staat op 22 jaar. Dat deel is weggezet als bankspaarhypotheek.
  Ik verwacht in 2031 een serieus probleem op de woningmarkt. Dan vervalt de HRA voor iedereen die in 2001 een hypotheek bezat. Daar zitten vooral aflossingsvrije hypotheken bij. Gelukkig duurt dit nog 13 jaar waarin huiseigenaren nog wat kunnen regelen.
  Bedankt voor het uitzoekwerk!

 9. Joost @indefruitboomgaard.nl

  Fijn uitzoekwerkje!
  Denk dat – er voor het gemak er vanuitgaand dat de wet hetzelfde blijft – je in alle vrolijkheid 30 jaar kan aftrekken. Het is zo onduidelijk dat je dat vast gewoon in je aangifte kan stoppen en geen haan die er naar kraait.
  Ander puntje waar je rekening mee kan houden in deze berekening is de invloed van je eigenwoningforfait. Details ben ik even kwijt. Maar bij kleine hypotheken valt je aftrek al weg. (Maar wet Hillen zal sowieso wel op de schop gaan).

 10. Leo

  Huh? Zeg je nu dat die 30jaar aftrek ingaat per afgesloten hypotheekleningdeel.
  Dus als deel 1 in 2010 is afgesloten en deel 2 in 2015 ik voor dat 2e deel nog mag aftrekken tot 2045?

  Als dat zo is dan gaat mijn plan van inkorten niet door…omdat het minder nodig is.

  1. Geldnerd

   Nee, dat zeg ik niet (automatisch). Het gaat om het bedrag. Als je in 2010 huis 1 koopt met hypotheek 1 van 200K, je verkoopt het in 2015 en koopt dan huis 2 met hypotheek 2 van 250K, dan heb je vanaf 2015 voor 200K nog recht op 25 jaar aftrek, en voor 50K recht op 30 jaar aftrek. Daarbij maakt het niet uit of hypotheek 2 uit meerdere delen bestaat.

 11. Ik geloof dat ik nog iets van 21 jaar over heb. Dat telt nu niet af, omdat ik momenteel geen hypotheek op m’n naam heb staan. Het is inderdaad persoonsgebonden, dus als ‘eenheid’ kun je maar beter uitgaan van de kortste termijn. Dat is bij ons nu nog die 21 jaar; vriend heeft nog geen 4 jaar gebruikt. Maar goed, ik verwacht dat we lang voor die tijd definitief hypotheekvrij zijn, dus maak me hier niet zo druk om.

Reacties zijn gesloten.