Dagboek van een Healthnerd

Enkele weken geleden schreef ik over de perikelen van Healthnerd, en de acties die ik daarop ondernam. De reacties waren hartverwarmend, dank daarvoor! Dat helpt. En dus is het tijd voor een update.

Personal Trainer

Ik ben 2 centimeter langer dan er in mijn paspoort staat. Dat is één van de ontdekkingen uit de nulmeting bij de personal trainer. Verder weet ik nu officieel dat mijn vetpercentage te hoog is. Dat ik te zwaar was, dat wist ik al. Mijn hardloopconditie bleek overigens nog best mee te vallen. Niet zo gek, want als ik de afgelopen 15 jaar iets aan ‘sport’ heb gedaan dan was het wandelen en hardlopen. Bij de overige oefeningen varieerde mijn performance van ‘redelijk’ tot ‘waardeloos’ (eigen kwalificatie), dus er is veel te doen…

Op advies van de trainer is er ook een gadget bijgekomen in Huize Geldnerd. Met een app, uiteraard. Het is een hartslagmeter die ik tijdens de trainingen draag, en die praat met verschillende apps op mijn smartphone.

Inmiddels heb ik de eerste trainingssessies gehad. Na de eerste strompelde ik naar huis, mijn bovenbenen en bovenarmen stonden in brand. Ik kroop de trap op naar onze voordeur en sleepte mij naar de bank. En daar ben ik de rest van de dag eigenlijk niet meer vanaf gekomen. Ook de dag erna was nog niet fijn…

Diëtiste

Twee dagen na de nulmeting bij de personal trainer had ik ook mijn eerste afspraak met de diëtiste. Dat was zwaarder dan de nulmeting. Anderhalf uur lang mijn eetgewoontes doornemen was best confronterend. Toen ik naar buiten liep, had ik een A4tje in mijn handen met een aantal aanpassingen en doelstellingen voor mijn eetgedrag. Daarnaast was niet persé nodig, maar ik doe het wel: een eetdagboek bijhouden. Alles wat ik in mijn mond stop wordt genoteerd. Bewustwording is onderdeel van het proces. Over een paar weken kijken we verder.

Die avond heb ik, op basis van het plan dat ik met de diëtiste gemaakt heb, een lijstje met advieshoeveelheden op de binnenkant van de voorraadkast geplakt. En de volgende ochtend zat ik met een afgewogen schaaltje muesli voor me uit te staren. Ongeveer 1/3 van mijn normale hoeveelheid, schat ik in. ‘Hoeveelheden’ is een dingetje hier, zullen we maar zeggen…

Stand van zaken

En dan natuurlijk de belangrijkste vraag. Merk ik al iets van mijn inspanningen? Iets meer dan de spierpijn… Ik heb (uiteraard) een spreadsheet gemaakt waarin ik wekelijks de kenmerken van de oefeningen bijhoud (gewicht, aantal herhalingen, dat soort dingen). En de statistieken van de hele sessie, zoals gemiddelde en maximale hartslag en het aantal calorieën dat ik verbrand heb. Het zijn nog iets te weinig sessies om er mooie grafiekjes van te maken, maar dat komt vast nog wel een keer!

Hoe is het met jouw gezonde levensstijl?

Dit bericht heeft 16 reacties

 1. mariimma

  Zie ik nou dat je tijdens de training een hartstilstand gehad hebt?!?!?!

  1. Geldnerd

   Dat mijn gadget even buiten bereik van de telefoon was, ja…

 2. Eden

  Goed bezig. Langer worden is een efficiënte manier om je BMI te verlagen 🙂

  1. Geldnerd

   Het scheelt inderdaad een kilo!!

 3. Ik heb nog wel wat tips voor je liggen, als je wilt? Ik gebruik ze namelijk toch niet.

  1. Geldnerd

   Of ze nou bij jou of bij mij op de stapel ‘ongebruikte tips’ liggen maakt niet uit, toch?

 4. TheMoneyMindset

  Dat is toch een behoorlijk plan van aanpak. Goed begin, hopelijk zie je snel de eerste resultaten!

 5. DutchRN

  Leuk he alles bijhouden! Is je resting heart rate echt 113?
  Of is dat bij inspanning?
  Groetjes DutchRN

  1. Geldnerd

   Dat was op het moment dat de training eindigde, dus in die specifieke inspanning. Anders hadden ze me al doorgestuurd naar de cardioloog….

   1. DutchRN

    Nou inderdaad 🙂
    Ik wilde dat al voorstellen. Gelukkig niet nodig!

 6. Bieke

  Het is diëtist er bestaat geen vrouwelijk woord voor, net als bij chirurg of arts of dokter

  1. Geldnerd

   Daar denkt mijn diëtiste anders over…

 7. B at Fire The Boss

  Ik heb geen diëtist of personal trainer. De eerste heb ik wel gehad, toen ik nog op nationaal niveau sportte.
  Momenteel probeer ik het zelf te doen. 2-3 keer per week een vechtsport en 2 keer per week gewichten. Dat houdt me redelijk fit, maar ik merk dat het probleem bij mij eten en drinken is. Ik hou gewoon teveel van lekker eten…

 8. nicole

  Dat zit volgens mij wel goed aangezien ik dagelijks ga hardlopen en ook altijd de 10.000 stappen per dag haal.

 9. PeeVee57

  Kan je aanraden om de (gratis) apps MapMyFitness en MyFitnessPal te gebruiken. Kan je allemaal aan je hartslagmeter linken en geeft een hoop data en grafiekjes. Ook is MyFitnessPal een makkelijke manier om een eetdagboek bij te houden (en weet je gelijk wat je hebt gegeten; suiker, proteine, vet etc).

  1. Geldnerd

   Ik ga er naar kijken, dank voor de tip!

Reageren is niet mogelijk.