Maandag 18 januari 2021 is volgens veel mensen Blue Monday. Het is de dag waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen, omdat het uitvoeren van goede voornemens al mislukt is en de vakanties nog ver weg zijn, terwijl ook de dagen nog donker zijn en het pas de eerste dag van de werkweek is. Waar veel mensen hun doelen en goede voornemens al weer hebben losgelaten, is het geen toeval dus dat ik vandaag (pas) mijn doelen voor 2021 publiceer. Ook mijn plannen voor 2020 publiceerde ik immers pas medio januari, en de evaluatie van mijn jaardoelen voor 2020 hebben jullie vorige week kunnen lezen.
Eén van de belangrijkste conclusies van mijn evaluatie was dat ik voor veel onderdelen eigenlijk helemaal geen doelen wil stellen. Ik wil goede gewoontes aanleren, gewoontes die ‘vanzelf’ succes brengen. Zoals mijn ‘geldsysteem’ dat automatisch zorgt dat ik spaar, beleg en de hypotheek aflos terwijl ik wel gewoon kan leven. En mijn wekelijkse sportsessie(s) die zorgen dat ik gezonder ben en blijf dan ik de afgelopen decennia was. Doelen komen er ook wel, maar alleen voor onderdelen die ik heel Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden kan en wil maken.
Het zijn dus voorlopig minder doelen dan vorig jaar.
Systemen en Gewoontes
Er zijn verschillende ‘systemen’ die ik heb en die ik in stand wil houden. Systemen zijn hier niet alleen maar ICT-systemen, maar een geheel van elementen die elkaar wederzijds beïnvloeden en die een geïntegreerd geheel vormen. Dat is een definitie uit de systeemtheorie, die ik ook in mijn werk veel gebruik. Die elementen kunnen ICT-systemen zijn, maar ook processen, mijn eigen normen en waarden, gereedschappen, diensten van anderen, alles wat bijdraagt aan het geïntegreerde geheel.
Zo bestaat mijn Systeem voor Gezond Leven onder andere uit mijn diëtist, mijn personal trainer, de sportstudio waar ik train, de apps op mijn telefoon voor het hardlopen en het bijhouden van gezondheidsstatistieken, en mijn spreadsheet waarin ik mijn trainingsschema en gewicht bijhoud. Samen met mijn persoonlijke overtuigingen dat ik (a) een gezond BMI wil hebben en (b) me energiek en sterk wil voelen, zorgen die elementen er voor dat ik wekelijks voldoende beweeg en werk aan mijn conditie en kracht.
En uiteraard is er mijn Financiële Systeem. Mijn spreadsheets, en mijn systematiek van maandelijks eerst mijzelf betalen en de potjes vullen. Aflossen met de sneeuwbal en € 1.000 extra per maand, maandelijks een vaste inleg naar de beleggingsrekening, en daarmee zo bijkopen uit mijn vaste portefeuille om beter te balanceren.
Kleinere systemen en gewoonten zijn bijvoorbeeld mijn dagelijkse opruimrondje waarmee ik er aan bijdraag dat er geen chaos in ons huis ontstaat die zich ontwikkelt tot chaos in mijn hoofd. En ook in mijn nieuwe werk heb ik een ‘systeem’ gevonden. Een manier waarop ik de dingen doe. Hoe ik mijn dag begin en hoe ik eindig met een zoveel mogelijk opgeruimde mailbox en een heldere actielijst. En hoe ik een dagelijkse bellijst heb en zoveel mogelijk vaste tijdvakken voor mijn e-mail. Dat zorgt voor rust (en reinheid en regelmaat).
Dit zijn in elk geval systemen waar ik tevreden over ben en die ik in 2021 in stand wil houden, en waar mogelijk verder wil verbeteren.
Doelen
Er zijn voor 2021 ook weer concrete doelen.
Financieel houd ik het simpel. Ik streef naar een spaarpercentage van minimaal 40,0%. Volgens mijn begroting zou dat moeten lukken, en het is een realistischer ambitie dan mijn doelstelling van vorig jaar. Ik heb verder geen doelstellingen voor de groei van mijn eigen vermogen. Dat wordt namelijk vooral beïnvloed door de WOZ-waarde en de ontwikkelingen op de aandelenmarkten. En daar heb ik geen invloed op. Dus wil ik er ook geen doelen op stellen, want dat leidt alleen maar tot door mijzelf veroorzaakte teleurstellingen.
Ook voor het lezen is er weer een doelstelling. Dit jaar wil ik de 10.000 pagina’s halen, dat zijn (op basis van mijn leesgedrag van de afgelopen jaren) ongeveer 25 boeken. Belangrijker nog dan dit vind ik het opbouwen van een ‘leesgewoonte’. Het lezen van een boek zou, naast het lezen van The Economist en het lezen van blogs van anderen, weer onderdeel moeten worden van mijn ‘systeem’. Als ik die leesgewoonte weer opbouw, dan wordt die doelstelling een makkie. De eerste weken van januari zijn in dit opzicht nog niet succesvol, ook omdat de ‘nadagen’ van het Kabinet Rutte-3 voor ons ambtenaren vrij druk zijn.
Verder wil ik gezond blijven leven. Dat betekent concreet dat ik in mijn ‘gewichtsrange’ wil blijven. Die paar corona-kilo’s wil ik nog kwijt.
En ook voor mijn blog heb ik bescheiden ambities. Doorgaan met schrijven, met het delen van kennis over mijn eigen financiële reis, zolang ik inspiratie heb. Dat werkt al meer dan vijf jaar. Ik heb geen doelen qua lezersaantallen of financiële omzet uit mijn blog. De ene advertentie in de zijlijn levert genoeg op om de hosting te betalen. En verder wil ik vrij van commerciële belangen blijven, net als de afgelopen vijf jaar. Geen affiliate links of gesponsorde berichten dus, en alleen stukjes die door mijzelf geschreven zijn.
Welke systemen heb jij in jouw leven? En welke doelen heb jij in 2021?
Mooie doelen. Dankzij Corona staat het verlagen van de bmi bij veel mensen op de wensenlijst.Ook ik moet een actievere relatie met de weegschaal houden.
Ik zou ook zonder reclames kunnen bloggen. Ik vind het ook wel een kerstboom, mijn blog.
Mogelijk dekken de inkomsten de kosten van de moestuin. In ieder geval de spanning van een niet geïndexeerd pensioen een beetje. Schrijven is best leuk en met het wegvallen van veel sociale contacten tijdens Corona, is dit een mooi iets en geeft het een boost aan digitale contacten. Voor mij dan. Fijne dag.
Goh voorgaande jaren had ik telkens een hele hoop financiële doelen waar ik dan als een gek achter ging jagen. Maar toen kwam corona en verloren/verliezen we 10 000den euro s.
We verlegden de voorbije maanden ons hele verdienmodel, en nu komen we weliswaar rond met minder, maar we zijn nog steeds los van enige job/betaalde baan terwijl we wel rondkomen en zelfs iets opzij kunnen leggen. Das echte financiële onafhankelijkheid denk ik?
Eigenlijk heeft corona ons gedwongen om nog minder te werken voor ons geld dan we al deden 🙂 Eind dit jaar zie ik een stukje van onze oorspronkelijke inkomstenbron terugkeren denk ik.
Maar eigenlijk hoeft het niet zo erg meer. We kunnen nu zonder.
Mijn goed voornemen is dus: minder ‘moeten’ van mezelf. Lief zijn voor mezelf, niet alleen voor anderen.
Ik wil met ons gezin fijn genieten van alle tijd die we met elkaar krijgen, gewoon ‘leven’, dingen doen die ons positieve energie geven, mooie herinneringen maken, alle kansen die we krijgen, ook echt nemen. Meer in het ‘nu’ leven en minder piekeren over de toekomst.
Voila, dat dus 🙂
Overweeg dat je in plaats van met doelen, met intenties kan werken. Het verschil tussen een doel en een intentie is dat een doel is opgelegd en dat je kunt falen of slagen, terwijl een intentie van binnenuit komt en falen of slagen ontbreekt. Dat scheelt de frustratie waarover jij het hebt. De kunst is uiteraard om de hele tijd te blijven weten dat het intenties zijn en geen doelen… Wil jij die zaken bereiken vanuit jezelf? Dan kun je het intenties maken. Succes!
Hoi Geldner,
Inderdaad het draait om goede gewoontes aanleren. Het boek Atomic Habits van James Clear is hierover een goed boek. Hij schrijft over hele kleine stapjes zetten die geen moeite kosten maar op termijn het verschil maken. Voor mij werkt het.
Groet,
Petra