Geluk bij een (z)ongeluk

 • Berichtcategorie:The HOT Life

Geldnerd draagt al een bril sinds hij een jaar of 10 is. Met ingewikkelde glazen van zware sterkte voor veraf, extra dun ‘anti-jampot’ en grootse cilinders, en al een jaar of 7 varifocus. Want de jaren tellen ook al mee. En ik heb dus sinds de aanschaf van mijn vorige bril in 2021 ook een potje voor de bril, een voorziening in mijn administratie waar ik elke maand € 50 aan toevoeg om op die manier in drie jaar tijd voldoende geld te sparen voor de volgende bril.

Wat ik al heel lang niet meer heb, is een zonnebril op de sterkte van mijn eigen bril. Ik heb eind jaren ‘90 (van de vorige eeuw, ja) wel eens een zonneclip gehad die ik op mijn toenmalige bril kon klikken. En een jaar of 20 geleden heb ik een keer gebruik gemaakt van een actie waarbij ik bij een nieuwe bril gratis een zonnebril op mijn eigen sterkte kreeg. Die zonnebril had ik nog wel, maar die was feitelijk onbruikbaar. Mijn sterkte en cilinder zijn in de afgelopen 20 jaar behoorlijk veranderd. Autorijden met die oude zonnebril is levensgevaarlijk. Gelukkig hebben we geen auto.

Maar soms is het toch wel lastig, geen zonnebril. Lange ritten tijdens vakanties, zeiltrips. Er zijn gewoon momenten dat ik een zonnebril mis. Al is het maar om cool op een terrasje te kunnen zitten nu ik slank en fit ben… 🤣

Geldnerd ging dus naar zijn opticien en besprak de mogelijkheden. Dat waren er twee. Ik kon een zonneclip laten maken bij mijn huidige of vorige bril, daarvoor moest het montuur naar de fabriek. Met wat extra opties voor de zonneglazen kwam die op € 175. Of ik kon een montuur uitkiezen en zonnebril op mijn sterkte laten maken. Dan hangt de prijs af van het montuur en de opties van de glazen, maar deze mogelijkheid zou dan ergens tussen de € 500 en ‘heel erg veel geld’ gaan kosten.

Nu is Geldnerd natuurlijk een financieel bewust type. Dus werd het de zonneclip. Want zo vaak gebruik ik een zonnebril nou ook weer niet. En zo gezegd, zo gedaan. Het montuur van mijn vorige bril werd opgestuurd naar de fabriek. En ik zou een telefoontje krijgen als de zonneclip klaar was.

Na ongeveer een week kwam het telefoontje. Maar niet helemaal zoals de bedoeling was. Er was namelijk een ongelukje gebeurd. Bij het op maat maken maken van de zonneclip was mijn montuur in twee stukken gebroken. Dat merk en type montuur stamt van ongeveer 5 jaar geleden, en was niet meer leverbaar. Dus boden de leverancier en de opticien mij als alternatief een zonnebril op mijn eigen sterkte aan. Tegen de prijs van een zonneclip.

Bij de opticien zocht ik een (in mijn ogen) klassiek en tijdloos montuur uit van een bekend zonnebrillenmerk. Daarbij werden passende zonnebrilglazen van mijn sterkte besteld. En na twee weken kon ik ‘m ophalen. Mijn eigen hippe zonnebril van een bekend merk met glazen op mijn eigen sterkte. Voor ruim € 450 minder dan dat deze optie mij normaliter gekost zou hebben. Een mooie financiële meevaller. En zo cool is Geldnerd van z’n hele leven nog niet geweest….

En ik blijf uiteraard klant bij deze opticien. Want ik was al erg tevreden over de service, maar nu helemaal!

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Audrey

  Mooie meevaller inderdaad! Er is nog een derde optie trouwens, als je als brildrager een zonnebril wil. Ik gebruik namelijk een overzetzonnebril. Zit prima, kost een paar tientjes en het ziet er ook een stuk beter uit dan zo’n clip.

 2. Rob

  Een andere optie is gewoon goedkoop een zonnebril kopen bij een van de ‘moderne low-cost brillenwinkels’. Ik wil geen merken of winkelketens noemen hier, maar kan wel zeggen dat ik eens in de 3-4 jaar voor rond de 100 euro een nieuwe zonnebril aanschaf als het nodig is. Mijn gewone bril heb ik zelfs dubbel, voor het geval dat. Al die 3 brillen komen uit het verzekeringspotje, want daar past het makkelijk in.

  Kunstof glazen zijn tegenwoordig van prima kwaliteit, en opticiens leven vaak vooral van het fabeltje dat hun kwaliteit hoger is. Je hebt alleen geen merkmontuur 😉

 3. Marianne

  Is een lens implantatie geen goede optie voor jou?

 4. Herminez

  Een losse zonnebril is met het type glas dat je nodig hebt erg prettig. Je mist door het breken van het montuur nu wel een reservebril. Ik denk dat ik voor dat doel dan zou kiezen voor versneld een nieuwe bril of de oude glazen over laten zetten in een goedkoop montuur.

 5. Linda

  Om de zoveel tijd laat ik mijn ogen nakijken bij de oogbus bij het verzorgingstehuis in mijn straat. Als niet bewoner/niet bejaarde betaal je daar een kleine eigen bijdrage voor. Met dit recept kun je prima een low-cost bril aanschaffen. Wanneer je de afstand tussen je pupillen weet, kun je dat ook online doen. Mijn bril met hoge sterkte en cylinder blijft zo toch betaalbaar. De laatste keer dat ik bij een opticien was voor een computerbril voor mijn werk, schrok ik van de prijs: €224 voor het goedkoopste montuur, inclusief glazen. Met hetzelfde recept een bril bij een low-cost brillenwinkel kostte me €49.

Reacties zijn gesloten.