Ambtenaren die niks vragen…

…Worden overgeslagen. We lijken wel kinderen…

Er zat vorige maand een kleine verrassing bij mijn salarisbrief. En ook bij het bedrag dat op mijn bankrekening gestort werd. € 300 extra. Het gevolg van een herberekening. Die niet zou hebben plaatsgevonden als ik geen navraag had gedaan, daar ben ik van overtuigd. Een tijdje geleden keek ik namelijk naar de impact van de inflatie op mijn salaris. Want ik hoop altijd maar dat die een beetje gelijke tred houden. Hiervoor heb ik een spreadsheet bijgewerkt met de verschillende salariscomponenten per maand zoals ze op mijn maandelijkse salarisbrief staan. En daarbij viel mij iets op.

Vorig jaar ben ik namelijk gestart in een nieuwe functie. En overgestapt van de ene Haagse toren naar een andere Haagse toren. Het personeelssysteem van het Rijk werkt rijksbreed. Dus kun je eenvoudig overgeplaatst worden naar een ander ministerie.

Maar om een of andere reden liep mijn overplaatsing administratief toch niet helemaal soepel. En maakte men vervolgens een puinhoop van de maandelijkse betalingen van Individueel Keuze Budget (IKB). Dat leidde tot een serie herberekeningen en een aantal wisselende bedragen van maand tot maand. Lastig, want mijn maandelijkse overboekingen zijn wel ingesteld op dat maandelijkse bedrag. Maar ik vertrouwde erop dat het wel goed zou komen.

Ik had natuurlijk beter moeten weten. Want de overheid is de overheid, ook als het eigen werknemers betreft. En dat viel me op toen ik begin juni alles in die spreadsheet onder elkaar zette. Er klopte gewoon iets niet. In de tweede helft van vorig jaar, met alle herberekeningen, ontving ik minder dan in de eerste helft. Tijd dus om er een mailtje aan te wijden. Men ‘zou er naar kijken’. En toen werd het stil, totdat ik die salarisbrief en storting ontving. Opgelost.

Ondertussen is het nog steeds oorverdovend stil rond onze nieuwe CAO. Als er al gepraat wordt, dan is dat weer in de bekende Haagse achterkamertjes. En werken we nog steeds gewoon thuis, waarvan de kosten ook steeds beter in beeld komen. En ons pensioenfonds verwacht de premie in 2022 verder te verhogen. Je zou er bijna een najaarsdepressie van krijgen.

Oh ja, en ambtenaren die wel iets vragen worden vaak ook overgeslagen hoor!

Zorgt jouw werkgever wel goed voor jou?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Willemien

  Die cao onderhandelingen gaan toch via de vakbonden?
  Mijn ervaring is dat die hun leden zeer goed op de hoogte houden van de status van de onderhandelingen, welke opties op tafel liggen en waar de knelpunten zitten. En regelmatig ook tussentijds de mening van de leden vragen over de voorstellen voor ze met positief of negatief advies aan de leden ter stemming worden aangeboden. Bij ons bedrijf zijn dat zeer druk bezochte ledenavonden waar, als ze er bij zijn, de onderneming met angst en beven naar toe gaat omdat de aanwezigen, zeker onze productiemedewerkers, hun huiswerk over het algemeen zeer goed gedaan hebben en de gevolgen al doorgerekend hebben.
  Dus achterkamertjes zou ik het niet willen noemen eerder gebrek aan belangstelling van veel mensen die dit roepen. Net als klagen over onderhoud of de kleur van de tegels in appartementencomplexen met alleen particuliere kopers: daar zie je ook maar heel weinig mensen bij de vve-vergadering

 2. Ikkelien

  Ik werk niet meer maar mijn laatste werkgever (huisarts) maakte er een puinhoop van. Geregeld kwam het voor dat ik of een collega geen geld kreeg en een andere collega dubbel of dat de overuren niet uitbetaald waren.
  Elke maand moesten we goed de salarisstrook nakijken en dat was heel vervelend.

 3. DutchRN

  Ik val onder het ziekenhuis CAO en heb nogal sterke meningen over het salaris in de zorg.

 4. Geldsnor

  Ons bedrijf is een kleine club. We vallen niet onder een CAO, maar ik zit wel zelf in het MT. We zorgen zo goed mogelijk voor onze medewerkers. Salaris wordt altijd op dezelfde dagen overgemaakt. En moeilijke dingen als keuzebudgetten en dergelijk hebben we niet. Evenals andere onkostenvergoedingen of overwerk etc.
  We werken nog altijd met het beleid dat je niet op kantoor mag komen, tenzij de werkzaamheden aanwezigheid vereisen. Als je werk thuis gedaan kán worden, dan moet dat. Dit leidt bij mij niet tot extra kosten, de woning wordt altijd op dezelfde temperatuur gehouden en ik drink alleen nog maar water.

Reageren is niet mogelijk.