Afscheid van het vakantiegeld

Sinds 1 januari hebben wij rijksambtenaren een nieuwe regeling in onze CAO. Het vakantiegeld en de eindejaarsuitkering (en nog wat kleine dingen) zijn afgeschaft en vervangen door het Individueel Keuzebudget (IKB). Ik schreef er eind vorig jaar een uitgebreide blogpost over. Het is in totaal 16,37% van je bruto-salaris.

Begin januari heb ik meteen ingelogd in ons personeelssysteem, en ingesteld dat ik dit in maandelijkse termijnen krijg uitbetaald. Op die manier kan ik het zelf meteen effectief inzetten voor mijn eigen potjes, in plaats van dat mijn werkgever dit renteloos voor mij opspaart en uitkeert in mei (vakantiegeld) en in november (eindejaarsuitkering). sindsdien gebruik ik het om mijn potjes te vullen, waaronder het potje voor vakanties.

Bij de salarisbetaling van mei 2020 zat nog een ‘nawee’ van het oude systeem. Het oude vakantiegeld en de oude eindejaarsuitkering bouwde je namelijk op in 12 maandelijkse termijnen voordat je het uitbetaald kreeg. Dat betekent dat alle rijksambtenaren over de periode juni tot en met december 2019 (7 maanden) nog vakantiegeld hebben opgebouwd, en over de maand december 2019 nog eindejaarsuitkering. Dat wordt deze maand uitbetaald met het salaris.

Dit kan lastig zijn voor mensen met een toeslag, want die hebben dit jaar dus eenmalig een hoger inkomen. Namelijk het restant van vorig jaar en het IKB van dit jaar. Vanaf volgend jaar heeft iedereen weer ‘gewoon’ de twaalf maanden IKB. Voor dit effect is op ons intranet en in berichten van de HR-afdeling diverse malen gewaarschuwd, maar ik denk dat de meeste mensen dat genegeerd hebben. Dat doen we meestal met dat soort berichten, toch? Ongetwijfeld hoor ik de komende maanden weer nieuwe verontwaardigde berichten van mensen die door dit ‘onverwachte’ effect in de problemen zijn gekomen. Financiën zijn soms ook een kwestie van je ogen en oren openhouden…

Geldnerd stond natuurlijk al in de startblokken voor het moment dat dit ‘extra’ geld binnenkomt. Deels is het ingezet om mijn buffer en en mijn inleg op de beleggingsrekening aan te vullen tot mooie ronde getallen. Gewoon, omdat het kan. En de rest gaat gebruikt worden voor een paar grote uitgaven, ondermeer voor het optimaliseren van mijn thuiswerkplek.

Hoe staat het met jouw arbeidsvoorwaarden?

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. ria

  Bij mij blijf het vakantietoeslag en eindejaartoeslag zoals het was. Eigelijk vind ik dit fijn. En de ronde getallen hoe herkenbaar. Als dit niet is dan liever nog een beetje straker die maand zodat het getal rond is……….

 2. L.

  Ja, hier ook een overheidswerker. Wel een beetje onoverzichtelijk, rest vakantiegeld 2019 in mei 2020, in juni 2020 de maand december 2019 eindejaarsuitkering en in december 2020 nog iets, weet niet wat. Ik houd het dit jaar gewoon zoals het was. Het is al verwarrend genoeg. Nou ja, eigenlijk had ik me er onvoldoende in verdiept. Dus eigen schuld. Volgend jaar in januari 2021 geef ik door dat ik alles maandelijks wil ontvangen. Geldnerd, je hebt weer een fijne blog geschreven, dank! Fijne pinksterdag.

 3. uitklokken

  Met een hoger inkomen dit jaar heb je waarschijnlijk ook eenmalig een hogere jaaruimte.

 4. Audrey

  Ik ben erg blij met mijn arbeidsvoorwaarden. Ouderwets vakantiegeld en eindejaarsuitkering, maar wat bij mij echt top is, is dat we een deel van onze ATV-uren kunnen inzetten om de pensioenpremie te betalen. Daardoor betaal ik nog maar heel weinig in cash, en heb ik alsnog in totaal 36 verlofdagen per jaar.

 5. zuinigeman.nl

  Mei vakantiegeld en november eindejaarsuitkering. Ik vind het wel prettig, maar een keuze hebben voor elke maand hebben wij niet.

  Per 1 juni 2020 krijgt de CAO vvt een verhoging van 3,5%. Kleine stijging per maand. Met elke salaris stijging moeten wij in de zorg maar tevreden mee zijn.

  Heb er wel moeite mee dat ik nu in deze coronacrisis veel en onbeschermd hebt moeten werken in de zorg dan is mij dat geen geld waard. Als ik ziek word heb ik er weinig aan, maar omdat ik wil zorgen voor anderen ben ik wel (extra) gaan werken.

  De arbeidsvoorwaarden in de zorg moeten wel verbeterd worden.

 6. Tessa

  Ik hou juist wel van een smak geld in een keer. Nu ik ook een tweede contract heb bij dezelfde werkgever, wordt daarop 50% ingehouden en krijg ik dat volgend jaar terug. Dat zou ik eventueel ook kunnen veranderen maar laat ik nu bewust zo. Nu spaar ik het toch en rendeert het op m’n spaarrekening ook niet.
  In principe vind ik het wel een betuttelend systeem en als iedereen financieel vaardig zou zijn, zou dit paternalisme niet nodig zijn. Helaas is dit voor het gros van de mensen denk ik wel beter.

Reageren is niet mogelijk.