Sparen is maatschappelijk ongewenst gedrag!

Verantwoordelijk omgaan met je eigen financiën en niet al je geld uitgeven. Dat is maatschappelijk ongewenst gedrag. Staatsgevaarlijk zelfs.

Het zijn niet mijn woorden, daar kun je je vast iets bij voorstellen. Bij Geldnerd, en in de wereld van financiële bloggers, is het spaarpercentage bijna heilig. Wat mij betreft is het dus tegenovergesteld. Maar dat is niet een gangbare mening, dat weet ik ook wel. ‘Men’ wil dat we geld uitgeven. Het systeem van economische groei (in deze tijd: van economisch herstel) is er op gebaseerd dat we al ons geld uitgeven. Liefst nog iets meer, in de vorm van schulden.

Aan beide kanten van de Atlantische Oceaan las ik de afgelopen weken berichten die sparen, niet al je geld uitgeven, omschreven als onverantwoord gedrag. Gedrag waarmee wij het economisch herstel in de weg zitten. Op The Simple Dollar (TSD) las ik dit bericht. Dat verwijst naar een CNN-artikel dat ik ook al gelezen had. Dat maakt het wel heel erg bont, het noemt sparen een bedreiging voor de economie. Zoals TSD terecht constateert worden er met opzet negatieve woorden waarmee de keuze om te sparen als ‘slecht’ wordt weggezet. Ook in ’the land of the free’ (wat tegenwoordig al een heel relatief begrip is) ben je blijkbaar niet vrij om te kiezen wat je met je eigen geld doet. Consumeren zul je, en schulden maken!

Dichter bij huis voelt ook het FD zich bedreigd, met de kop ‘Sterk stijgend spaaroverschot zit herstel economie in de weg‘. De hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB) noemt zelfs de vraag hoe lang huishoudens hun uitgaven uitstellen een van de grote macro-kwesties van het moment. En de Groningse hoogleraar Garretsen zegt zelfs dat er na het opheffen van de lockdowns eigenlijk weer ontspaard zou moeten worden. Stel je toch eens voor dat we ons allemaal verantwoord zouden gedragen en blijven sparen? De wereld zou in elkaar storten! Ik wordt ondertussen wel nieuwsgierig naar de persoonlijke financiële situatie van de heren (ja, het zijn weer heren) van de ECB en Groningen.

Ook mijn lijfblad The Economist constateerde dat de Amerikanen een recordbedrag gespaard hadden, voor hun doen dan. Hun bericht was gelukkig feitelijk en neutraal, één van de redenen waarom ik dol ben op dat blad.

NRC publiceerde eind mei een artikel waarin ze ingingen op het verrassend snelle herstel op de aandelenmarkten, dat ik ook in mijn eigen portefeuille terugzie.

In het artikel waarschuwt de NRC voor de ‘valse dageraad’. Want de macro-economische voorspellingen zijn zelden in de historie zo negatief geweest als nu. Ook het ondernemersvertrouwen en het consumentenvertrouwen zit in een diep dal. Dus het zou kunnen zijn dat de echte klap nog moet komen. Zelf ben ik bijvoorbeeld erg benieuwd hoe de tweedekwartaal-cijfers van het bedrijfsleven eruit gaan zien. Dat zien we vanaf de tweede helft van juli. Om nog maar te zwijgen over de langere-termijn effecten. Wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren áls bedrijven inderdaad hun productieketens anders in gaan richten? De afgelopen maanden hebben erg duidelijk gemaakt dat we erg afhankelijk zijn geworden van het gesleep met spullen over deze planeet, en dat we daardoor erg kwetsbaar zijn geworden. Herinrichting kan een voordeel voor Europa zijn (zo eist de Franse regering dat Renault meer auto’s in Frankrijk maakt in ruil voor steun), maar kan ook nadelen hebben. De loonkosten zijn hier immers hoger en dat kan tot duurdere producten leiden.

Tegelijkertijd hebben we nog nooit een snelle economische omslag als deze meegemaakt. En al onze modellen zijn ook maar gewoon modellen: vereenvoudigde weergaven van de werkelijkheid, leerde ik tijdens mijn studie bij het vak Modelbouw. Daar moet je je altijd bewust van blijven. Een model kan nooit de hele werkelijkheid omvatten. Dat werd ook gememoreerd door één van mijn favoriete economen, Paul Krugman, in een Q&A met Bloomberg (waar de NRC overigens ook naar verwijst). Onze modellen zijn nooit gebouwd voor, en zeker nog nooit getest in, een extreme situatie als dit. Een wereldeconomie die op volle snelheid tegen een muur aanrijdt en in één klap vrijwel tot stilstand komt. We weten dus helemaal niet of onze modellen wel kunnen voorspellen wat er nu gaat gebeuren. Best spannend dus.

Zo. Nu eerst maar eens al mijn beleggingen verkopen en al mijn geld overmaken naar de lopende rekening. En daarna de stad in om te consumeren en daarmee de wereld te redden!

Ga jij nu ook al jouw geld uitgeven?

Dit bericht heeft 19 reacties

  1. uitklokken

    Ik heb dit weekend een weekendje uit gehad. Mijn bijdrage aan de economie dit er weer op voor deze maand.
    Het systeem van uitgeven voor een groeiende economie werkt tot op zekere hoogte. Het gaat alleen mis als de uitgaven via winsten van bedrijven niet meer terugvloeien naar de werknemers. De maatschappelijk-cyclische cashflow stokt bij het afromen van bedrijfswinsten naar aandeelhouders (en nog een paar partijen).
    Slaven en meesters van geld. Kies je kant.

  2. Mr. Groeigeld

    Zeker, ik ga alles openbreken en uitgeven aan leuke en vooral hele dure gadgets 😉

    Op zich klopthet wel wat ze schrijven. Als we allemaal een erg behoudende levensstijl aanhouden, zou er veel minder geconsumeerd worden en vertraagt de economie. Als dit nu echt zo’n doorn in het oog is, ben ik benieuwd wat ze nu weer gaan verzinnen. Een spaarrente van 0,01% of Mark Rutte die op tv roept dat we die ijskast of auto gewoon weer moeten gaan kopen, lijkt me al straf genoeg.

  3. Anon

    Niet alleen sparen is maatschappelijk ongewenst gedrag. Er staat een straf op werken, hoe meer je werkt, hoe meer belasting je betaald. Het klinkt heel redelijk, de zwaarste lasten enz. Maar die schouders krijgen er op een gegeven moment ook last van en wordt de druk te hoog. Op het moment dat je meer dan 68500 verdient dan mag je de helft daarvan afdragen aan de belastingdienst. Dat is per gezin net even wat meer dan modaal (64000). (Modaal per persoon is 34000) Werk je dan een paar uur meer dan staat daar de straf op van een hoge belasting, je mag dan namelijk de helft afdragen. Laat staan dat je meer inkomen gaat verwerven in een side hustle, de winst op je side hustle bedraagt dan 50%. Je voldoet dan niet aan de 1225 uren per jaar, dus geen enkele aftrekpost, want geen ondernemer. In de zorg is gevraagd om veel te werken in de afgelopen coronatijd. Je wordt gestraft omdat je je toeslagen dan terug moet betalen en deze niet meer ontvangt. Ook de extra diensten bij andere zorgorganisaties (als kleine zzp’er, naast loonslaaf) worden vol belast. Nederland is een fantastisch land, maar het is heel duur wanneer je werkt. Ik ben ermee gestopt.

    1. GeldHamster ?

      Haha slim om te stoppen met werken! Waar leef je nu van?

      “ In de zorg is gevraagd om veel te werken in de afgelopen coronatijd. Je wordt gestraft omdat je je toeslagen dan terug moet betalen en deze niet meer ontvangt.”

      Misschien is het een idee om dan als verpleegkundige de extra uren die je gemaakt hebt als vakantie uren op te nemen of mee te nemen naar volgend jaar. Het is natuurlijk van de zotte als je hierdoor je zorgtoeslag kwijt raakt.

      1. Anon

        Ha, GeldHamster

        Ik ben gestopt als zzp. Hoe hard de andere zorgorganisaties ook aan mij trekken, ik ben ermee gestopt.

        Wel blijf ik bij mijn eigen baan, vaste uren part time per week, werken. Ik draai ook geen overuren meer, niet eentje.

        Ik had het gevoel te moeten betalen om al die extra uren te werken, dus daar ben ik mee gestopt. Misschien als er ooit een vlaktax komt dan is het wel weer te doen, denk ik.

  4. geldistijdis-tijd

    Nog maar een paar maanden terug waren we criminelen als we gingen hamsteren, en nu houdt iedereen de hand op de knip, is het weer niet goed….
    Het onderliggende probleem is dat de meeste mensen in “normale” tijden worden verleid om meer uit te geven dan nodig is. Dat is in normale tijden goed voor de economie, maar zodra de onzekerheid toeslaat worden ingaven uitgesteld en begint de neerwaartse economische spiraal.
    En dat maakt financieel bewuste mensen een stabiele, voorspelbare factor van de economie. We zijn dan wel zuinig in economisch goede tijden, maar blijven gewoon doorconsumeren/genieten in slechtere tijden.

  5. Bon

    Hoe praat je de mensen een valse schuldgevoel aan.
    Met de hoeveelheid geld wat de regering nu uitgeeft kan je wachten dat er straks enorm bezuigingen gaat worden in NL en extra kosten (zorgverzekering) komen. Dan kan je nu maar beter een flinke spaarpot bij elkaar gaan sparen om dit op te kunnen vangen.

  6. Tessa

    Ja het is heel bijzonder hoe snel de waarde van mn portefeuille weer ‘hersteld’ is. Snel maar verkopen en lekker shoppen dan 😉

  7. DeBudgetman.nl

    Ik betwijfel of het consumentenvertrouwen zich zal herstellen door dit soort uitspraken 😉 In onzekere tijden houden we massaal de hand op de knip en dat verander je niet door spaarders zwart te maken.

    Waar het herstel van de beurzen op gebaseerd is, weet ik ook niet. De echte slechte cijfers moeten inderdaad nog komen…

  8. DutchRN

    Dat is wat W (George W Bush) ook zei na 9/11 — ik heb eigenlijk niet veel veranderd, behalve dat ik vaker thuiswerk. Dat is natuurlijk ook een besparing met reiskosten

  9. Anniek

    Tja, ontsparen voor veel mensen wel heel heftig. Kleinere stap is je reguliere geldstroom wel bewuster richting geven. Ik hecht veel waarde aan een levendig stadscentrum in mijn woonplaats, dat betekent dat ik de komende maanden mijn geld zo veel mogelijk daar ga uitgeven en niet online.

  10. Ja, direct!

    En nee. Ik ben ook niet echt anders gaan doen tijdens deze periode; thuiswerken deed ik al, en dingen bestellen ook. Het enige dat nog een beetje anders is, is dat ik deze maanden niet zelf naar mijn favoriete goedkope super ben gegaan, maar de boodschappen heb laten bezorgen door een plaatselijke, wat duurdere supermarkt. Betekent dat ook dat ik de economie nu niet onherstelbaar beschadig met mijn overige spaargedrag?

  11. stellaiszuinig

    Ik heb heel veel geld bespaard doordat er niets veel kon tijdens de pandemie, maar dat waren heel veel kleine bedragen (kapper, koffie op een terras, lunch etc). Maar… vorige maand hebben wij wel een nieuwe vaatwasser en nieuwe oven gekocht, dus ik denk dat we ons steentje wel hebben bijgedragen. Ik ga niet stoppen met sparen!

  12. GeldHamster ?

    “ Zo. Nu eerst maar eens al mijn beleggingen verkopen en al mijn geld overmaken naar de lopende rekening. En daarna de stad in om te consumeren en daarmee de wereld te redden!”

    Even een disclaimer eronder dat je een geintje maakt haha. Zou het sneu vinden als iemand dat advies volgt.

  13. Corine Van der poel

    Laat die rijke gasten maar geld uitgeven, want als mijn geld op is is ’t op en niemand die wat geeft dan

  14. Corine Van der poel

    Ik moest vanwege schulden stoppen met zzper zijn inkomsten niet te peilen door de schuldeisers, dus geen hulp, nu soos en uit de schulden, ik heb me nog nooit zo rijk gevoeld, en in 3 Jr kan je makkelijk 10000 euro sparen, in de schuldhulp, en maar goed ook, dit wil je ook niet nl schulden

  15. Maarten

    Stel nu dat iedereen je advies opvolgt en stopt met geld uitgeven. Bedrijven zullen dan niets meer verdienen, je aandelen zijn dan niets meer waard. De waarde van jouw aandelen is volledig afhankelijk van de consumptie van anderen.

    1. Geldnerd

      Dat klopt. Gelukkig zijn wij een heel kleine minderheid.

  16. Olga

    Wij geven bakken met geld uit, in jaren niet zo veel. Een walbeschoeiing van 30 m laten aanleggen, tikt aardig aan. Gelukkig zijn we eerder asociaal geweest en hebben we flink gespaard om dit nu te betalen. Verder het vakantiegeld besteed aan een trampoline voor de kinderen en een zelfvriezende ijsmachine voor mijzelf. En alles bij lokale ondernemers. Krijg ik nu ook een bonus van de heren economen?? ? of moet ik aan het eind van het jaar weer mijn eigen salarisverhoging betalen doordat de zorgpremies stijgen? ?

Reacties zijn gesloten.