Ga ik nu te ver? De über-Geldnerd!

OK, ik geef het toe. Ik ben een übernerd.

Het moge bekend zijn dat ik een voorliefde heb voor ronde getallen. Die gaat best ver. En heeft nu ook mijn hypotheek bereikt. En dat is een lastige. Want daarop lossen we ingewikkeld af.

 • Ten eerste de reguliere aflossing. Die is elke maand het resterende hypotheekbedrag gedeeld door het aantal overgebleven maanden van onze oorspronkelijke looptijd van 360 maanden (30 jaar).
 • Dan nog de sneeuwbal. De cumulatieve besparing aan rente en aflossing die we sinds de start van de hypotheek bereikt hebben wordt elke maand ook extra in de aflossing gestoken. Dit bedrag stijgt elke maand, en wordt automatisch berekend door mijn hypotheekspreadsheet.

Je raadt het al. De optelsom van deze drie bedragen leverde vrijwel nooit een rond bedrag op. Met als gevolg dat onze resterende hypotheek ook nooit op een rond bedrag staat. En voor een nerd zoals ik met een obsessie voor ronde getallen is dat best vervelend. Ik ben daar overigens niet de enige in. Het onderwerp kwam onlangs ook langs in onze Slack-groep. En het werd niet eens door mijzelf aangeslingerd! Ronde-getallen-nerds aller landen, verenigt u!

Allereerst heb ik dus de komende extra aflossing handmatig aangepast. En wel zodanig dat we, nadat de reguliere en de extra aflossing verwerkt zijn, uitkomen op een rond bedrag als resterende hypotheek. Afgerond op tientallen euro’s.

En vervolgens heb ik dus in mijn spreadsheet een nieuwe functie ingebouwd. Die vertelt mij, op basis van het resterende openstaande bedrag, de reguliere aflossing, de sneeuwbal, en de extra aflossing die ik elke maand doe, hoeveel ik precies extra af moet lossen om elke maand op een rond resterend hypotheekbedrag uit te komen. Daarbij kun je zelf instellen of je uit wilt komen op veelvouden van 10, 100 of 1.000 euro. Ik heb ervoor gezorgd dat er hierbij altijd naar boven afgerond wordt. En daarmee lossen we toch elke maand weer net een beetje extra af bovenop de reguliere sneeuwbal. Het is een beetje mezelf voor de gek houden, maar dan wel in mijn eigen voordeel!

Dus! Vanaf heden alleen nog ronde getallen als de aflossingen verwerkt zijn in Huize Geldnerd. En nog weer wat extra snelheid in het versneld aflossen van de hypotheek.

Houd jij jezelf ook wel eens voor de gek?

Dit bericht heeft 28 reacties

 1. Veertigermetkids

  Goede post. Had je misschien toch voor een bankspaarhypoyheek moeten kiezen. Dan is het veel makkelijker om een rond getal te creëren.

  1. Geldnerd

   Ergens ben ik toch blij dat ik het argument van de ronde getallen niet heb meegewogen bij de keuze van de hypotheeksoort… ?

   1. geld-is-tijd

    Geef het maar toe: je hebt voor lineair ipv annuitair gekozen wegens je rondegetallenfetish;-)

    1. Geldnerd

     Wij lijken veel op elkaar, Geld-Is-Tijd….

 2. Kimberley

  Haha, mooi dit. Ach, je kunt slechtere obsessies hebben toch? Ergens voel ik dat ik precies hetzelfde gevoel als jij zal hebben als onze hypotheek vanaf september gaat lopen…… Dank voor de tip om dat alvast even in mijn Excelletje te gaan bouwen 😉

 3. Leonard

  Je doet anderen in ieder geval geen kwaad met je obsessie. Hier kunnen heel veel mensen nog een voorbeeld aan nemen.

  Afgerond op tientallen euro’s. De volgende stap is om het op honderdtallen af te gaan ronden? ?

  1. Geldnerd

   Ik heb met mezelf afgesproken dat, als het restsaldo aan het eind van de maand op de gezamenlijke rekening het toelaat, ik afrond op honderdtallen. Maar dat heb ik nog niet met Vriendin besproken… (en die leest hier wel mee)

 4. Greet

  LOL.
  Ik houd wel van zulke eigenzinnigheid.

 5. Mr. Groeigeld

  Haha, dit gaat wel ver ja 🙂
  Heb je dan geen volgend probleem, waarbij je buffer geen rond getal meer is?

  1. Geldnerd

   Nee hoor. Want ik doe dit van de lopende rekening, niet van de bufferrekening. En de twee lopende rekeningen (en mijn beleggingsrekening) ‘mogen’ van mijzelf niet-ronde getallen hebben. Nog wel…

 6. Lara

  Haha heel herkenbaar. Ik doe dat ook bijvoorbeeld bij tanken. Laatst had ik geluk want zowel de hoeveelheid als de prijs kon ik tegelijkertijd op een rond getal krijgen.
  Zo blij als een kind was ik

  1. Geldnerd

   Ik tank niet vaak want we hebben geen auto. Maar als ik tank probeer ik dit ook. Is mij nog nooit gelukt! Je bent een ronde-getallen-held wat mij betreft!!

 7. uitklokken

  Haha, zelfde obsessie hier. Zelfs een paar keer elke dag een rond bedrag in mijn beleggingen geprobeerd te krijgen. Vechten tegen de bierkaai.
  Bij mij zijn alle potjes een veelvoud van 100, net zoals de hoogte van de hypotheek. Ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat de door jou net ontwikkelde potjes ook een veelvoud van 100 zijn 🙂

  1. Geldnerd

   Bij mij zijn alle de potjes een veelvoud van 100. En de buffer een veelvoud van 1.000.

   1. Tessa

    Super herkenbaar. Ik los mn studieschuld versneld af per 180 = 15 jaar lang 1 euro, maar pas vanaf het moment dat ik het op een bedrag had gekregen dat deelbaar was door 180. Zo betaal ik per keer uiteindelijk een euro per maand minder 🙂 nog 58 x 180 te gaan!

  1. Geldnerd

   Zeker!

 8. Audrey

  Haha, heerlijk dit! Vooral die eindvraag er nog eens bovenop.

  Ik hou wel van ronde getallen, maar ik vind het dan weer lekkerder om steeds ronde bedragen extra af te lossen, zodat ik makkelijk kan bijhouden hoe het zit met mijn jaarlijkse aflosdoel.

  1. Geldnerd

   Dat doet mijn spreadsheet automatisch, dat bijhouden. En bij mij begon het ook met ronde getallen aflossen. pas op, het wordt erger….!

 9. Marianne

  Hahaha geweldig:) bij mij moeten wel de spaarrekeningen ronde bedragen zijn, geef ik maar meteen toe.
  De extra hypotheek aflossing moet ook een rond bedrag zijn, maar hoe dat dan uitkomt maakt me dan weer niet uit. Wel fijn om te weten dat ik niet de enige ben die daar op let.

 10. De Budgetman

  Gefeliciteerd!
  Je hebt de ÜberNerdAward gewonnen! 😉

  1. Geldnerd

   Dank! Daar deed ik het uiteraard voor!

 11. Bankspaarder

  In 2019 mijn hypotheek verstrekker verzocht om mij een offerte te doen voor een extra inleg waardoor de premie van mijn bankspaarhypotheek van 301 naar 250,- p maand zou gaan. In plaats daarvan een offerte ontvangen waarin staat dat het nieuwe maandbedrag 245,72 wordt.. Frustratie alom hier zoals je begrijpt 😉

  1. Geldnerd

   Zou voor mij reden zijn om over te stappen…

 12. Relaxed Rijk

  Nice en heel herkenbaar haha. Leuk dat je dit deelt, aan de reacties te zien ben je zeker niet de enige met deze “tic”. Succes met aflossen!!

 13. ambertreeleaves

  Hier geen noodzaak voor ronde getallen. Liever perfect zoals het hoort. De laatste die eraan moet is de buffer. Da’s nog een rond getal van vroeger. Binnekort wordt deze gewoon 12 keer de maandelijkse noodzakelijke kosten, tot op de centiem juist… Ieder zijn ding, het loopt elkaar niet in de weg en leerrijk voor anderen!

 14. nerd01

  Jouw ronde getallen gaat me veel te ver. Ik probeer aan de bezinepomp niet eens meer op een mooi bedrag uit te komen. Voor de automatische pinbetaling maakt het toch allemaal niks meer uit.

Reageren is niet mogelijk.