Ronde getallen

Het is weer tijd voor een kleine bekentenis. Ken je dat? Dat je een ergernis hebt voor getallen die niet rond zijn? Een beetje obsessief is dat misschien wel. Maar dat ben ik dus. Zo publiceer ik al heel lang mijn blogjes standaard om 05:05 uur ’s ochtends. Dat is ooit zo ontstaan.

Eigenlijk heb ik dus een hekel aan 1 januari. Want dan wordt er rente bijgeschreven op mijn spaarrekeningen. En dat is nooit een rond bedrag. Vroeger boekte ik dat geld dan weg naar mijn lopende rekening, zodat er weer een rond bedrag op mijn spaarrekening stond. Tegenwoordig boek ik juist over van mijn lopende rekening naar mijn spaarrekeningen. Maar nog steeds met het doel om rond bedragen te krijgen.

In mijn beleggingsspreadsheet houd ik bijvoorbeeld bij hoeveel ik in totaal ingelegd heb. Op die manier kan ik in de gaten houden hoe de waarde zich verhoudt tot deze inleg. Eind 2018 realiseerde ik mij dat deze inleg tot nu toe niet rond was. In januari 2019 heb ik € 244,84 bijgestort op mijn beleggingsrekening om uit te komen op een mooi rond duizendtal aan inleg.

In januari 2019 heb ik ook € 51,21 bijgestort op mijn Spaarrekening. Ook daar was, na de ontvangst van de rente over 2018, mijn ‘ronde-getallen-alarm’ afgegaan. Even bijstorten, en er stond weer een mooi rond bedrag. Goed voor mijn gemoedsrust. Ik ben nog wel een stapje verder gegaan. Want ik maak ook maandelijks een bedrag over naar mijn buffer om aan het eind van het jaar in één keer de premie voor de zorgverzekering te kunnen betalen. Die maandelijkse reservering is niet ( jaarpremie / 12 maanden ), nee. Je raadt het al: die maandelijkse storting is naar boven afgerond op een mooi rond getal.

Alleen op mijn lopende rekening en beleggingsrekening heb ik geen moeite met gebroken getallen. Dat zou ook wel erg ingewikkeld worden… Maar inconsequent is het wel.

Ben jij ook dol op ronde getallen?

Dit bericht heeft 19 reacties

 1. FireMe

  Mijn vrouw is hier erg gevoelig voor 🙂 Als het geld aan het begin van de maand wordt verdeeld over de verschillende rekeningen moet eerst alles op 0 worden gezet…soms plaag ik haar door een euro meer of minder aan salaris over te maken vanaf mijn zakelijke rekening. Op mijn zakelijke spaarrekening betrap ik mezelf er ook op dat ik daar altijd ronde bedragen wil hebben, dus ja, ik denk dat wij ook dol zijn op ronde getallen 😉

 2. Heel herkenbaar dit… ?mijn blogs komen 07.07 online (gewoon uit gemak dat ik mijn vingers niet hoef te verplaatsen bij het instellen) en bedragen rond ik heel graag af. Wel slim om het tegenwoordig naar boven af te ronden. Staat er effectief toch steeds wat meer op. Het enige nadeel is wel dat je met die extreem lage rente behoorlijk wat over moet maken voordat je weer op een rond bedrag zit… ach, geldnerd problems?

 3. B at Fire The Boss

  Is 1-4 een rond getal of was dit een serieus bericht? Ik weet het niet.

  De aanname makend dat dit een serieus bericht was, nee ik ben niet persé van de ronde getallen. Ik optimaliseer alles al, dus op de cent. Dat betekent dat ik precies het maximale overboek naar de beleggingen.
  Enne, die Porsche was ook geen rond bedrag…

  1. Geldnerd

   Het bericht is serieus. Dat het vandaag 1 april is realiseerde ik me vanochtend pas.

 4. geld-is-tijd

  Ik leef heel erg met je mee. Als blijk van medeleven mag je elke maand mijn spaarekening gebruiken om je overtollige centen over te maken zodat al je rekeningen weer rond zijn:-)

  1. Geldnerd

   ?

 5. NietTot71

  Wie helpt Geldnerd naar een rond getal als het gaat om reacties mensen? Dit moet een hel zijn voor hem om niet een mooi rond getal bovenaan de pagina te zien.

  Euh, verder hebben wij er eigenlijk geen last van. Ik vind ronde getallen mooier hoor, begrijp me niet verkeerd, maar ik doe er niets mee.

  1. Geldnerd

   Ik kan door zelf te reageren natuurlijk ook naar de ronde getallen toewerken… ?

 6. ronde getallen? zo’n beginnersgepruts had ik niet achter je gezocht. palindroom getallen, da’s pas tof!

  1. Kris

   Wat dacht je van perfecte getallen? Die zijn pas écht mooi! Alle gemene deler staat bij elkaar opgeteld is weer hetzelfde getal. Aan jullie de uitdaging om de volgende twee te vinden!

 7. Lot

  Ik heb er nog nooit over nagedacht. Zal er eens op letten.

 8. dertigermetkids

  zeker herkenbaar!! rond t liefst alles af, maar dat gaat helaas niet (lees de vaste lasten enz :p ) maar idd spaarrekeningen, bedragen die ik overboek naar spaar etc, alles rond ik af. heerlijk!

 9. leesgraag

  Nee, hoe minder rond hoe beter. Aangezien je bij de aangifte belasting alle bedragen in je voordeel (naar beneden) mag afronden. ?

 10. DKK

  Hier nog een fan van ronde getallen (en priemgetallen). Twee maanden geleden onze eerste aflossing gedaan op 2/3e vd maand. De teveel berekende rente over 1/3e vd maand werd van de hypotheek afgehaald ipv teruggestort…Argh!! Nu zit ik met een aflossingsvrije hypotheek van EUR 113.994,50. Op de spaarrekening ben ik gestopt met rondmaken van de rente. Ik vind het ook wel handig, aangezien je direct kunt zien hoeveel rente er bovenop de inlegbedragen bij is gekomen. Met de huidige lage rente kun je absoluut nooit in de war raken met een reguliere inleg :). De inleg wordt natuurlijk wel netjes naar boven afgerond, en net als bij jou ook de reservering voor de jaarlijkse zorgpremie. Het is 23.45 uur dus bedtijd!

 11. Thijs

  Heel herkenbaar. Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben met deze “afwijking”. Al gaat het bij mij soms wat ver.
  Zoals dat ik bij het tanken precies voor 50 euro wil tanken.
  Of als ik iets koop in een winkel voor 14,95 dat ik vraag of 15 euro ook goed is…
  Idioot he?

 12. Ineke

  Beetje OCD dat dan weer wel.. 😉

  1. Geldnerd

   Laat dat ‘beetje’ maar weg…

 13. Enough is More | aka Jo

  Herkenbaar! Op de spaarrekeningen moeten absoluut ronde getallen staan! Tenzij het totaalbedrag een mooi rond getal is, dan laat ik de cijfertjes op de afzonderlijke rekeningen voor wat ze zijn.

Reacties zijn gesloten.