Beleggingen beter bijhouden

 • Berichtcategorie:Beleggen

De versie van mijn beleggingsspreadsheet die je hier kunt downloaden dateert alweer van mei 2017. Hoog tijd dus voor een update, want ik heb er sindsdien veel functionaliteit aan toegevoegd. Vanaf heden kun je dus een nieuwe versie downloaden. Het staat je vrij om de spreadsheet of mijn code te (her)gebruiken, maar ik lever er geen actieve ondersteuning op. Dit is dus vooral bedoeld voor andere Excel-nerds, en om te laten zien wat er allemaal kan in Excel. In deze blogpost een overzicht van de belangrijkste nieuwe functies.

Advisor

Ik heb een apart tabblad ‘Advisor’ toegevoegd. Op deze tab geef je de fondsen aan van de door jou gewenste portefeuille, en de percentages die je in elk fonds wilt aanhouden. De Advisor kijkt dan op basis van de actuele waarde welke fondsen je bij zou moeten kopen om dichter bij de door jou gewenste verdeling te zitten. Die gebruik ik elke maand, ik wil zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan het inleggen. Dan zou ik maar kunnen gaan twijfelen…

Trendindicator

Verder heb ik een Technische Indicator ingebouwd die je laat zien wat de langduriger trend van het fonds is. Daarvoor gebruik ik het 200-daags en het 50-daags voortschrijdend gemiddelde. De trend is positief (groen pijltje omhoog) als het 50-daags voortschrijdend gemiddelde groter is dan het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. De trend is negatief (rood pijltje omlaag) als het 50-daags voortschrijdend gemiddelde kleiner is dan het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Dit heeft natuurlijk beperkte waarde in een buy-and-hold strategie, maar ik vind het wel leuk om een idee te hebben hoe de fondsen ervoor staan.

Grafiek Inleg versus Waarde

Wat ik zelf een erg leuke toevoeging vind, is de Grafiek ‘Inflow vs Value’. Hierin laat ik voor een zelf te kiezen periode de waarde van mijn portefeuille zien, maar ook het bedrag dat ik tot op heden heb ingelegd. Als de actuele waarde hoger is dan de totale inleg, is het verschil een groen vlak (want dan heb ik ‘op papier’ winst gemaakt). Is de actuele waarde lager dan de totale inleg, dan is het verschil een rood vlak (want dan heb ik ‘op papier’ verlies gemaakt). Dat laatste heb ik gelukkig de afgelopen 5 jaar niet meer meegemaakt. Deze grafiek zorgt ervoor dat ik niet meteen nerveus wordt als de koersen eens een paar weken dalen. Het groene vlak wordt dan weliswaar kleiner, maar ik heb nog steeds ‘papieren winst’.

Instellingen

Verder heb ik het werkblad ‘Settings’ een beetje opgeruimd, dat was door de jaren heen een rommeltje geworden. Ik houd van orde en netheid, en die is er nu weer.

Ook is er een aanpassing aan de functie GetExchangeRate , waarmee je de wisselkoers van allerlei valuta op elke mogelijke dag kunt ophalen. Tegenwoordig heb je een API-key nodig, die je op de website zelf (gratis) kunt aanmaken. Die API-key is ook een instelling op het ‘Settings’ werkblad.

Klaarmaken voor Publicatie

Tsja, en ik heb ook nog even nagedacht waarom ik zo lang geen nieuwe versie heb geplaatst. Dat komt deels omdat het een behoorlijke handmatige klus is om de spreadsheet voor te bereiden voor publicatie. Ik haal daarvoor mijn persoonlijke gegevens eruit, en die vervang ik door dummy-data. Dat kost behoorlijk wat tijd, en is niet de leukste klus. Je snapt het al…. Ik heb daar nu een macro voor gebouwd, die dit werkje grotendeels automatisch uitvoert. Daarmee kost het mij minder tijd om nieuwe versies voor te bereiden. Deze macro zit overigens niet in de versie die ik publiceer.

Je kunt de meest recente versie downloaden op mijn Downloads pagina.

Hoe houd jij jouw beleggingen bij?

Dit bericht heeft 12 reacties

 1. mariimma

  Hi Geldnerd!

  Ik heb even door je excel heen gescrolld, ziet er erg goed en doorwrocht uit! Ik ga er straks nog even beter naar kijken…..

  Sta je overigens open voor wat opbouwende feedback voor een volgende versie, voor 2021? Kleine dingetjes hoor, vooral useability, eenduidigheid en overzichtsdingen ….. 😉

  1. Geldnerd

   Zeker sta ik er open voor! Graag zelfs!

 2. hypotheekweg

  Ik hou het zelf ook in excel bij, en kan ook best wat met excel als je dat van jezelf mag zeggen. Alleen heb ik maar heel weinig kaas gegeten van VB, dus voer ik toch nog wel wat handmatig in.

  Daarna volgen alle zaken die ik gepresenteerd wil zien wel automatisch.

  1. Geldnerd

   Maar mijn administratie-Excel wel, toch?

 3. Frank

  Hi Geldnerd,

  Ik gebruik je 2017 excel voor het bijhouden van mijn beleggingen.
  Heb je tips hoe ik gemakkelijk kan upgraden naar de 2019 versie?

  Groeten,
  Frank

  1. Geldnerd

   Nog niet. Zelf ga ik in de loop van dit jaar over (april/mei denk ik), dus dan heb ik misschien wel wat tips. Volgens mij zou ‘ie het gewoon moeten doen, VBA is niet veranderd.

   1. Frank

    Ik bedoel eigenlijk hoe ik mijn data kan overzetten van je v2 (2017) beleggingssheet naar de v3 (2019) versie.

    1. Geldnerd

     Aha. Oef. Ik ga even een instructie schrijven daarvoor…. Je moet in elk geval de worksheets Cash, Transactions, FundValue en Fundhistory kopiëren. Maar daarmee ben je er nog niet inderdaad…

    2. Geldnerd

     Hi Frank, ik ben een handleiding voor de migratie aan het maken, en ook wat macro’s die het makkelijker maken in een bijgewerkte versie 3.1 die ik volgende week ga publiceren. Want de verschillen tussen versie 2 en versie 3 zijn groter dan ik me realiseerde.

   2. Frank

    Geweldig. Ik wacht de update/post af.
    Ik zal mijn resultaten van de upgrade melden.

    Groeten,
    Frank

Reacties zijn gesloten.