Erop achteruit gaan…

Afgelopen week is het weer gestort op mijn bankrekening. Mijn netto salaris voor januari 2019. En de verwachtingen waren uiteraard hooggespannen. Want de politiek had beloofd dat we nu echt iets zouden gaan merken van de economische groei. Iedereen zou er in koopkracht op vooruit gaan, riep de regering. En politici liegen nooit, toch? Zelf was ik al sceptisch. Want politici en de waarheid blijven toch lastige begrippen om met elkaar te combineren. Naast de BTW-verhoging en de verhoging van onze pensioenpremie regende het berichten over prijsstijgingen. Dus ik ging er al niet meer van uit dat ik er echt iets aan overhoud.

Het bedrag dat op mijn bankrekening werd gestort zei niet meteen alles, want daar zat ook een eenmalige toelage bij die afgesproken is in onze CAO. Maar op de salarisbrief zag ik het echte bedrag. Er komt netto € 0,88 (88 eurocent) minder per maand binnen ten opzichte van december 2018. Een daling van mijn nettosalaris dus.

Hoe is deze aanpassing tot stand gekomen? Mijn bruto-salaris is hetzelfde gebleven in januari. De pensioenpremie van het ABP is gestegen met € 70,55, dat is een stijging van 13,5% ten opzichte van december. En de loonheffing is gedaald met € 69,67, een daling van 2,5%. Tot zover de cadeautjes van deze regering. Het netto resultaat is dus een daling van mijn salaris met € 0,88 per maand.

Op de dag van mijn salarisbetaling kwam een aantal pensioenfondsen, waaronder het ABP, met het nieuws dat de kans op verlaging van de pensioenen in 2020 of 2021 is toegenomen. Geloof jij in toeval? Ik ook niet…

Een tijdje geleden heb ik al geschreven over de diverse koopkrachteffecten voor 2019 in mijn persoonlijke situatie. Toen sprak ik al de verwachting uit dat ik er niet zo heel veel op vooruit zou gaan. Die verwachting is dus uitgekomen, en ik ben blijkbaar niet de enige… Maar wie het kleine niet eert is het grote niet weerd, dat dan weer wel. Ik heb mijn maandelijkse spaaroverboeking niet verlaagd en haal de broekriem aan in mijn dagelijkse uitgaven, er is immers bijna 3 cent per dag minder te besteden. En verder kijk ik uit naar het salaris in juli, want per 1 juli krijgen we er volgens de CAO weer 2% bij.

Ook in 2017 en in 2018 heb ik geschreven over hoe mijn januari-salaris uitviel. Hoe is het met jouw netto maandsalaris dit jaar?

Dit bericht heeft 13 reacties

 1. dertigermetkids

  Ik ben zzper. Hoe t netto zit weet ik pas volgend jaar exact na de aangifte 😉 kosten heb ik zelf in de hand. De zakelijke. En mn tarief ook. Die heb ik meer verhoogd dan anders. Ik. Erhoog wel jaarlijks ietsje, zo zijn mn klanten (gezinnen) het gewend. Mn inkomen is heel erg afhankelijk van hoeveel uren opvang die gezinnen nodig hebben. Geen vaste uren dus geen vast inkomen

 2. hypotheekweg

  Hier ca. 175€ netto erbij. Maar daar zit in: 2,5% loonsverhoging door prestaties, 2,5% loonsverhoging door CAO. En laat die €175 nou ca. 5% van mijn netto loon zijn.
  Overheidswege is er dus niks bijgekomen.

 3. HJV

  €40,00 netto,
  Geen CAO en pensioen moet je zelf maar wat voor regelen. Werkgever prikt wel een inflatiecorrectie in december. Hoorde iets over 1,5%

  Boodschappen duurder, energie en zorgverzekering aanzienlijk omhoog, in totaal weer achteruit verwacht ik.

 4. Min of meer

  Ik heb er 30 euro bij (wia uitkering), en mijn vriend 61 euro.
  Dat compenseert de BTW verhoging en gestegen energieprijzen ruimschoots dus wij waren er zeer blij mee, kunnen het goed gebruiken.

 5. Jasmijn

  Drie cent per dag!! Daar gaan je pennywafels…

  1. Geldnerd

   ? dat had ik me nog niet gerealiseerd…

 6. Pasja

  Ook ik ( ambtenaar) ben er niet op vooruitgegaan in salaris, zelfs ook wat dubbeltjes minder. Ook geen cao verhogingen in t verschiet…
  Partner met wia wel rond de 50 euro, dat is heel welkom.

 7. rtil

  Hier 56.30 per maand meer. Dat is dus 1.87 per dag meer. Of wel 63x 3 cent per dag erbij. Weet je hoeveel pennywafels dat zijn :-O

 8. Genoegzaam

  Zzp-er hier, met sterk wisselende inkomsten per maand. Maar mijn man is er -voor het eerst in vijf jaar!- netto op vooruitgegaan, dankzij een CAO-stijging. Eerdere jaren werd het steeds wat minder doordat het loon bevroren werd en allerlei afdrachten fors toenamen.
  Ik kan me nog heel goed herinneren dat we er twee jaar geleden, toen ikzelf ook nog in loondienst werkte, samen 80 euro (!!!) netto per maand op achteruit gingen. Een flinke schok, vooral ook omdat we net zoveel uren werkten en dezelfde taken uitvoerden als het jaar daarvoor. Een kleine daling hadden we wel verwacht, maar dat dit zo’n bedrag zou zijn…

 9. karin

  Hou jij er ook rekening mee dat je pensioenpremie gedurende het jaar niet wijzigde ondanks eventuele loonsverhogingen. Per 1 januari word je premie opnieuw berekend .op het loon op dat moment. Als je dus in de loop van 2018 gestegen bent in loon dan is de sprong in premie ook deels daaraan te wijten en niet alleen aan de wettelijke wijzigingen.

  1. Geldnerd

   Dat klopt, maar dat verschil is bij mijn salaris marginaal omdat een deel van mijn loon boven de pensioengrens zit.

 10. Sam

  Ik ben ZZP-er en heb na 5 jaar eens mijn tarief met 2,7% verhoogd. Of ik extra over houd moet blijken. AOV stijgt met een dikke 30%; die 2,7% verhoging tarief dekt deze toename net.
  Mijn vrouw daarentegen werkt in loondienst. Totale ’toename’ -0,02 euro per maand. Daar komt bovenop dat ze van 88euro pm terug aan voorlopige teruggaaf van belastingdienst 46.25 per maand mag afdragen aan ‘voorlopige teruggaaf’. Daarbij dus de 3% BTW stijging, 70 euro toename GWL (+110%) en 10 euro pp toename van ziektekosten premie… Ik heb niet de indruk dat we er op vooruitgaan…
  Niet dat ik zo zeer wil klagen, maar zon teruggang in koopkracht heb ik in 10jaar niet beleeft. Zelfs na de geboorte van onze oudste en ik 10% en mijn vrouw 25% minder ging werken, gingen we er niet zo op achteruit.

 11. Mr. Groeigeld

  Dat is de reden van het recessiegevoel wat er heerst: na 10 jaar alles wegbezuinigd te hebben en de broekriem aangetrokken te hebben, merkt de consument niets van deze economische toptijden. Met als gevolg dat men de hand op de knip houdt, waardoor de economie niet veel verder groeit.

Reageren is niet mogelijk.