Een paar maanden eerder dan verwacht vroeg de energieleverancier mij om de meterstanden voor 2021 door te geven. Dat zal te maken hebben met het uitschakelen van het dag/nachttarief op ‘oude’ elektriciteitsmeters. Daar hebben wij er nog steeds eentje van. Niet omdat we nou principieel tegenstander zijn van slimme meters (al zijn de mensen die deze meters hebben uitgezocht misschien niet zo heel slim geweest). Maar wij schijnen één van de vele oude Nederlandse woningen met een problematische oude meterkast te zijn, die door Stedin, de netbeheerder hier, ‘projectmatig per wijk worden vervangen’. Een planning daarvan krijgen we niet. Ook kan ik hier op internet niks over terugvinden. We wachten dus maar af, en betalen in de tussentijd een soort ‘middentarief’ voor elektriciteit. Compensatie hiervoor is toegezegd. Wanneer? Ook dat weten we niet…
En eerder dan verwacht kreeg ik dus ook de jaarafrekening. Traditioneel voor mij het moment om eens te kijken hoe het gaat met ons verbruik van gas, elektriciteit en water. Zeker dit keer. We zijn het afgelopen jaar geen enkele keer wekenlang op vakantie of anderszins afwezig geweest. Sinds maart 2020 werken wij 99,9% van de tijd thuis, ook op dit moment nog. Ook de hele winter dus, elke dag met de verwarming aan. En de winter duurde lang dit jaar, met een felle koudeperiode in februari, en pas in de loop van mei ging hier de verwarming op de ‘zomerstand’. Dit jaar dus extra interessant om eens te kijken naar ons verbruik ten opzichte van eerdere jaren. Zien wij het thuiswerken terug in ons energie- en waterverbruik?
Thuiswerken
Het antwoord is eenvoudig en volmondig ‘ja’. Dat zal niemand verbazen.
Voor 2017 tot en met 2020 heb ik gebruik gemaakt van de werkelijke meterstanden. Voor 2021 heb ik actuele meterstanden tot en met het einde van het tweede kwartaal. Voor het derde en vierde kwartaal heb ik een prognose gemaakt, gebaseerd op het gemiddelde daadwerkelijke verbruik van het vierde kwartaal van 2017 tot en met 2020, waarbij ik (vanwege het thuiswerken) de waarden uit 2020 het zwaarst heb gewogen.
In de jaargrafiek zien we een stijgend verbruik in 2020, voor alle drie de categorieën Elektra, Gas en Water. Voor elektra en water zitten we boven het gemiddelde verbruik voor ons soort huishouden, bij gas zitten wij nog steeds onder dat gemiddelde verbruik (maar het verschil wordt wel kleiner).
Verbaasd ben ik hier niet over. Draaide de verwarming in de koude maanden ‘vroeger’ doordeweeks van 06.00 – 07.30 en van 18.00 – 21.30, nu draait ‘ie van 06.00 tot 21.30. En elke werkdag een paar computers die staan te blazen, een oven en een koffiemachine die vaker gebruikt worden. Een afwasmachine die vaker draait omdat we alle maaltijden thuis gebruiken. Geen wekenlange vakanties. Het gestegen verbruik valt mij eigenlijk nog wel mee. Het betekent wel dat we in de eindafrekening € 300 moeten bijbetalen, en dat ons termijnbedrag omhoog gaat.
We hebben voor later dit jaar nog wat verduurzamingsmaatregelen gepland, die we hopelijk ook terug gaan zien in het gasverbruik komende winter. En de operatie om halogeenlampjes die kapot gaan te vervangen door LED-verlichting is ook nog in volle gang. Dus iets kan er nog wel vanaf. Maar of het veel gaat zijn? Belangrijkste vraag is hoe onze werksituatie zich zal ontwikkelen. Als we weer structureel een paar dagen per week op kantoor gaan werken, en dan ook nog Vriendin en ik gelijktijdig, dan zullen we dat wel terugzien in ons verbruik. Maar we vragen ons oprecht af of dat nog wel gaat gebeuren.
Verbruik, Belasting en Levering
Voor Huize Geldnerd hebben wij een meerjarig contract voor groene stroom en gas bij Greenchoice. Later dit jaar loopt ons contract af. Ik ben benieuwd naar het verlengingsvoorstel, zeker na het lezen van alle berichten over de stijgende prijzen. Ik lees ook dat de verwachting is dat de prijzen de rest van dit jaar hoog zullen blijven. Dit komt door de gestegen prijzen voor gas en steenkool, de CO₂-prijzen die nog nooit zo hoog hebben gestaan, en we lijken zelfs af te stevenen op een tekort aan aardgas voor de komende winter. De Chinezen hebben ruzie met Australië en halen hun steenkool elders. En de Russen zijn ook weer strategisch aan het schuiven met gas omdat ze graag willen dat de Nordstream II pijpleiding naar Duitsland afgebouwd wordt. Zelfs de wereldpolitiek raakt mijn energierekening!
Vandaar dat ik deze keer ook iets dieper in de facturen duik. Want de facturen voor dit soort voorzieningen zijn altijd enorm uitgebreid. En daarmee niet noodzakelijkerwijs transparant.
Als ik de facturen ontleed, dan zie ik eigenlijk drie soorten posten. De eerste (en eenvoudigste) is het verbruik. kWh voor elektriciteit, en m3 voor gas en water. Dan zijn er een aantal belastingen, die ook op verbruik afgerekend worden. En tot slot netbeheer- en leveringskosten, de vergoeding voor de draden en buizen die van ons huis naar de centrales lopen om al dit moois ons huis binnen te brengen. Die worden per dag afgerekend. In totaal bestaat ongeveer 60% van de factuur hier uit belastingen en levering / netbeheer.
Wat gaan wij doen?
Wij willen heel graag een contract houden voor groene energie, elektriciteit en gas. Voor investeringen om ‘van het gas af te komen’ is het hier te vroeg, het is nog niet duidelijk wat de gemeente gaat doen. En eigenlijk geloof ik niet in individuele energievoorziening, het zal met schaalvoordeel echt goedkoper blijven. Geen investering dus in een warmtepomp, en met de VVE en de dakconstructie hier zijn zonnepanelen ook geen optie.
Een van de komende maanden ga ik maar eens kijken met welk aanbod onze huidige leverancier komt, en wat de alternatieve opties zijn. Als ik de huidige actuele tarieven vergelijk met de tarieven van ons meerjarig contract, dan hebben we destijds echt een goede deal gekregen. We zullen dus wel meer gaan betalen. Dat zou er misschien voor pleiten om een kortlopend contract of zelfs variabel tarief te nemen, en dat ‘vast te klikken’ als de tarieven weer een stukje gedaald zijn.
Hoe is het in 2021 met jouw energieverbruik?
Afrekening gaat nog wel even duren, maar so far was gasverbruik hoger dan vorig jaar. Het is ook wel lang kouder geweest. Sinds maart zonnepanelen, die hebben nu het complete jaarverbruik van vorig jaar al opgeleverd (inclusief thuiswerken). We hebben behoorlijk wat overcapaciteit, maar willen richting de toekomst (deels) elektrisch rijden en (deels) elektrisch verwarmen als het salderen eraf gaat. Ben wel benieuwd waar we eind van het jaar uiteindelijk op uit gaan komen qua kosten.
Hier moeten we ook flink bijbetalen, jaarrekening is deze maand gekomen maar daar werden mijn spreadsheets niet gelukkig van. Hopelijk wordt dat aan het einde van het jaar nog gecompenseerd met een thuiswerkvergoeding, mocht die rijksoverheid CAO er nog van komen dit jaar…
Ons energieverbruik is fors lager ondanks toevoeging van een gezinslid en het vele thuiswerken. De woning warmstoken met de airco scheelt veel energie.
Door de grote thermische massa van mijn woning stoken we continu op laag vermogen dus ook als we er niet zijn (tenzij langere periode).
Thuiswerken heeft hier dus geen enkele invloed op. Waterverbruik is marginaal en valt totaal in het niet bij het waterverbruik voor tuin en kinderen. Een keertje doorspoelen maakt dus niet uit. Wel raakt de sombere zomer en voorjaar de rekening behoorlijk, want fors minder zonnestroom (wij hebben 32 panelen).
Ik sluit altijd een vast tarief af voor 1 jaar. Daarbij krijg ik elk jaar (ik stap dus elk jaar zonder problemen over naar een andere leverancier) een flinke welkomstkorting. Zou ik een contract nemen voor 3 of 5 jaar dan loop ik dus 2x of 4x een fors bedrag mis. Het voordeel door het vastzetten van de leveringstarieven voor langere tijd weegt niet op tegen het voordeel (elk jaar) van de welkomstkortingen.
Haha wat grappig geldnerd. Mijn energiecontract en de prijsvergelijking, daar heb ik de meest uitgebreide excelsheet voor, jij dus blijkbaar nog niet… Het meest voordelig is tot nu toe steeds gebleken jaarlijks overstappen vanwege de cahback. Variabele tarieven zijn wel lager, maar de cashback heft dat meestal op.
Voor mij is de energiespreadsheet inderdaad een ‘secundaire spreadsheet’. Administratie, beleggingen, hypotheek en dashboard zijn de ‘primaire spreadsheets’.