Begin dit jaar hebben de werkgever en de vakbonden bij de Rijksoverheid onderhandelingen gevoerd over een nieuwe CAO voor de Rijksambtenaren. De vorige (kortlopende) CAO liep namelijk van 1 juli 2020 tot en met 31 december 2020. Maar al snel besloten de bonden het overleg af te breken. De werkgever bood 1% loonsverhoging en had de wens om een aantal regelingen ter discussie te stellen.
En toen werd het stil.
Maar stil is nooit echt stil in Den Haag. In allerlei achterkamertjes wordt er dan druk verder overlegd, niks nieuwe bestuurscultuur. Want we hebben het in Nederland zo georganiseerd dat je elkaar nodig hebt. Dus MOET je wel met elkaar in gesprek blijven. En zo ook hier.
Ik was dus niet verrast toen ik begin vorige week op het intranet van mijn werkgever las dat de CAO-onderhandelingen opnieuw gestart waren. Maar dat was wel van korte duur. Tijdens een nieuw overleg op 10 juni hebben de bonden aangegeven dat het werkgeversbod voor hen ‘onvoldoende aanknopingspunten biedt om verder te onderhandelen’. Het overleg is dus alweer afgebroken en de bonden ‘bespreken de situatie met hun achterban’. Tijd om te gaan staken?
Inzet
Er is genoeg om over te praten. Want de CAO van het Rijk gaat uit van loonslaven die een groot deel van hun tijd in loonslaaflegbatterijen (ook bekend als ‘flexkantoren’) doorbrengen. Maar dat is vorig jaar natuurlijk veranderd. Geldnerd is sinds maart 2020 nog maar een handvol keren op kantoor geweest. Tussen september 2020 en vandaag twee keer, om precies te zijn. De meeste mensen in mijn huidige team, waar ik sinds medio 2020 mee werk, heb ik nog maar twee keer in het echt gezien. Het kantoorleven speelt zich af in dezelfde werkkamer thuis waar ik dit blogje tik, via het venster van mijn laptop, het venster van mijn tablet, en mijn telefoon. De bedoeling is dat we in één of andere vorm ‘hybride’ blijven werken (vaker thuis dan voorheen), maar hoe dat er precies uit moet gaan zien weet nog niemand.
Er wordt dus wel gesproken over een thuiswerkvergoeding en een jaarlijks budget voor de inrichting van een werkplek thuis, lees ik. Met een webshop waar je dan dingen kunt bestellen. Dat soort dingen hoeft allemaal niet van Geldnerd. Allemaal extra dingen waarvan het ook weer geld kost om ze uit te voeren. Geef mij maar contant geld, dan bepaal ik zelf wel hoe ik de zaken inricht. Maar ik begrijp dat sommige mensen daar anders over denken.
Het belangrijkste onderdeel van de CAO is wat mij betreft de ontwikkeling van het salaris. Want ik zit al een paar jaar in dezelfde (hoogste) trede van mijn schaal, dus tenzij ik er voor kies om nog een carrièrestap omhoog te maken (en dat ben ik eigenlijk niet meer van plan) komen er geen ‘salaristreden’ meer bij. Dus hoop ik vooral dat de CAO de inflatie een beetje bijhoudt.
Ik heb de brief met de inzet van de werkgever aan de bonden dan ook met interesse gelezen. De werkgever Rijk biedt een structurele loonstijging van 1% per 1 juli 2021 voor een cao met een looptijd van een jaar, lees ik daar. Met verwijzing naar de loonstijgingen uit de vorige CAO en de koopkrachtontwikkeling door fiscale maatregelen begin dit jaar. Die voor mij (en vele anderen) overigens grotendeels werd opgegeten door de stijging van de pensioenpremies. Maar dat de werkgever dat niet noemt in zo’n brief verbaast me dan ook weer niet. Ik hoop maar dat de vakbonden het wel noemen. Net als de stijgende inflatie. Overigens riep ook president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) afgelopen week op om de salarissen te verhogen. Wat hem betreft vooral om de inflatie verder aan te jagen.
Gegeven de verwachte impact van hybride werken wil de werkgever het ook over de reiskostenregelingen hebben. Die snap ik. Zelf heb ik mijn zakelijke OV-kaart de afgelopen 15 maanden niet gebruikt. En ook wordt er gemorreld aan de regelingen die het voor oudere medewerkers mogelijk maken om stapsgewijs minder te gaan werken. Daar worden enkele collega’s onrustig van, merk ik.
Salaris en Inflatie – de tijd dringt…
Eerder heb ik al eens gekeken of mijn salaris wel een beetje gelijke tred hield met de inflatie. Nu de komst van een nieuwe CAO steeds meer op de lange baan schuift, komt er geen Euro bovenop mijn salaris. Maar de inflatie dendert wel voort.
Ik heb de exercitie dus opnieuw gedaan, maar iets uitgebreid.
- Begindatum is nu mei 2016, de eerste maand waarin ik na terugkeer uit het Verre Warme Land weer een Nederlands overheidssalaris opstreek. Zowel mijn salaris als de koopkracht heb ik voor die maand op 100% gezet.
- Vanaf mei 2016 heb ik gebruik gemaakt van de maandelijkse inflatiecijfers van het CBS, de CPI.
- Het salaris heb ik voor de periode 2016 – 2019 maandelijks omgerekend inclusief het netto vakantiegeld en de eindejaarsuitkering (EJU). Vakantiegeld loopt van juni jaar T-1 tot en met mei jaar T. EJU loopt van december jaar T-1 tot en met november jaar T (dat verklaart dat er soms ergens een dipje zit, dat komt omdat deze bijdragen dan soms tegen een hoger bijzonder tarief loonheffing worden aangeslagen).
- Voor 2020 en 2021 heb ik mijn salaris inclusief de IKB-uitkering als uitgangspunt genomen.
Dat leidt tot onderstaande grafiek.

Het gaat nog goed. Vooral vanwege de wat grotere sprong aan het begin van 2020, die het gevolg was van een CAO-verhoging en belastingmaatregelen. Maar het gat wordt snel kleiner. Dus opschieten, bonden en werkgever….
Hoe gaat het met jouw salaris en de inflatie?
Gezien ik niet vast zit aan een CAO heb ik het gedeeltelijk zelf in de hand. Door afspraken met mijn werkgever ga ik er elk jaar nu nog enkele procenten op vooruit tot ik een bepaald bedrag heb bereikt en mijn resultaten toereikend zijn. Deze verhoging is hoger dan de inflatie en dus ga ik er elk jaar tot op heden nog op vooruit. Echter ook ik begin het plafond te bereiken waarna de inflatie mij gaat inhalen en ik een keuze moet gaan maken. Andere functie met hoger salaris? Of accepteren dat het is wat het is… Beste is dan alternatieve inkomsten gaan genereren die het gat kunnen opvullen… Maar ja….. Dat is dan feitelijk gewoon meer gaan werken voor een lager uurloon tenzij je een 2de baan neemt, maar dat gaat allemaal tegen mijn principes in.
Op zich is er ruimte genoeg om alles op te vangen dus heel erg druk maak ik mij niet om momenteel
Het inflatiegetal is een populatie-getal: van toepassing op grote groepen, maar nooit op individueel niveau. Wij roken niet, wij drinken nauwelijks alcohol en onze woonlasten stijgen ook niet. We verbruiken geen tot nauwelijks brandstof (tanken ongeveer 3x per jaar met de PHEV) en produceren onze eigen elektriciteit. We hebben 2 leaseauto’s. Met deze categoriën hebben we al 47% van het mandje van het CBS afgedekt…Met restaurants & hotels (9.4% van het mandje) en cultuur (9.2% van het mandje) hebben we ook niets van doen. 4.6% van het mandje bestaat uit bestedingen in het buitenland.
Ruim 70% van het mandje is dus helemaal niet van toepassing op ons. Slechts gezondheid (2.2% van het mandje) en voedsel (11.4%), communicatie (2.6%) en “diverse goederen en diensten” (9.4%) blijven over. En geloof me als dit voornamelijk beïnvloed wordt door de hoeveelheid die we eten (3 opgroeiende kinderen) en de kinderopvang…
Knappe jongen die in onze bestedingen iets van “inflatie” terug gaat vinden. De standaarddeviatie is véle malen groter dan de marginale prijsstijgingen in de overblijvende categoriën.
Daar wil ik graag naar kijken. Reken je hier met netto-salarissen? Waar komen de maandelijkse schommelingen vandaan? Is dit bestand ook als download beschikbaar?
Ja, ik reken met netto salaris zoals ontvangen op mijn bankrekening. Hierbij tel ik voor 2016 t/m 2019 het per maand omgerekende bedrag aan vakantiegeld of EJU bij op. Vandaar dat het soms schommelt, vooral na mei (als het vakantiegeld betaald werd) en november (EJU) als ik met het bedrag van het jaar daarna gaat rekenen dat dan soms tegen een ander tarief belast wordt. Vanaf 1 januari 2020 is het eenvoudiger omdat ik nog maar met één bedrag aan IKB hoef te rekenen, dat ik maandelijks laat uitbetalen.
En nee, dit bestand komt niet beschikbaar als download, want mijn salarisdetails probeer ik een beetje privé te houden. Volgens mij kan iedereen dit zelf heel eenvoudig maken voor zijn/haar eigen situatie met een stapel salarisbrieven en de CPI-gegevens die gratis te downloaden zijn bij het CBS. Startmaand = 100% voor beide, en dan zien of/hoe het uit elkaar loopt.