Jaardoelen 2023

Maandag 16 januari 2023! Het is weer zover! Blue Monday! De dag dat mensen zich realiseren dat de meeste goede voornemens alweer in rook zijn opgegaan, dat de wereld en je leven niet ineens miraculeus veranderd zijn in het nieuwe jaar, en dat het nog heel lang duurt voordat het voorjaar is. Kortom, niet de meest opwekkende dag van het jaar.

Sinds een paar jaar heb ik de gewoonte om op Blue Monday mijn doelen voor het nieuwe jaar te publiceren. Ooit toevallig ontstaan, maar inmiddels wel een goede gewoonte te noemen. Halverwege het jaar kijk ik naar de tussenstand, en aan het einde van het jaar kijk ik wat ik wel en niet bereikt heb. Het is inmiddels best een aardige collectie geworden.

2023Doelen
2022DoelenTussenstandEvaluatie
2021DoelenTussenstandEvaluatie
2020DoelenTussenstandEvaluatie

En vandaag is dus ook de dag dat ik mijn doelen en ambities voor 2023 met jullie deel.

Deze werkwijze heeft mij al veel opgeleverd. Het heeft uiteindelijk geleid tot de ontwikkeling van een aantal systemen, verzamelingen van goede gewoontes die mij helpen om mijn doelen te bereiken en mijn leven zo in te richten als ik dat prettig vind. Ik heb een Werksysteem, een Gezond Leven Systeem, een Opgeruimd Leven Systeem, en mijn Financiële Systeem. Ook in 2023 maak ik (net als in 2021 en 2022) een onderscheid tussen Doelen en Systemen. De Doelen zijn idealiter specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART) geformuleerde concrete dingen die ik wil bereiken.

Systemen

Ook in 2023 heb ik plannen met de belangrijke ‘systemen’ in mijn leven. Verzamelingen van gewoontes, werkmethodes, handelingen, al dan niet ondersteund met (ICT) gereedschap, die me helpen om succesvol te zijn op een bepaald gebied. Het eerste voornemen is uiteraard om de systemen in stand te houden en te blijven gebruiken. Ze geven structuur en brengen ‘vanzelf’ succes op belangrijke onderdelen van mijn leven.

In 2023 ga ik mijn Financieel Systeem nog minder afhankelijk maken van Microsoft. De administratie is over naar GnuCash, en daar wil ik de rapportages uitbreiden met in elk geval een rapport van het spaarpercentage. Een bloglezer was al zo vriendelijk om een voorbeeld op te sturen. Hiervoor ben ik me ook aan het verdiepen in de enigszins exotische programmeertaal SCHEME.

De ombouw van mijn overige Excelsheets naar LibreOffice Calc is inmiddels in volle gang. Een goede gelegenheid om daar ook eens goed op te schonen. Ik heb ervoor gekozen om mijn macro’s om te bouwen naar LibreOffice BASIC. Je dan geen extra voorzieningen te installeren, het werkt gewoon met een standaardinstallatie van LibreOffice. Als ik met PYTHON of PERL aan de slag zou gaan heb je wel een extra programmeeromgeving nodig.

Voor mijn Opgeruimd Leven Systeem wil ik het levenstestament en de wilsbeschikkingen afronden, bespreken met mijn huisarts, en op laten nemen in mijn medisch dossier.

Het voornemen met mijn Gezond Leven Systeem is vooral om de aanpak van 2022 vol te blijven houden. Het hoeft allemaal niet verder en sneller, gewoon vol blijven houden en langzaam uitbouwen. De doelstelling blijft de halve marathon, maar daar verbind ik geen datum aan. En ik ga ook gewoon door met mijn Emotional Journal.

Het belangrijkste voornemen is om in 2023 ontspannen om te gaan met mijn systemen. Minder dwangmatig. Het hoeft allemaal niet perfect, er hoeven geen grote sprongen voorwaarts meer gemaakt te worden. Belangrijker is dat ik het leuk blijf vinden. Mijzelf een beetje kennende gaat dat allemaal nog best een uitdaging worden….

Doelen

Er zijn wat (relatief kleine) veranderingen in mijn doelstellingen ten opzichte van vorig jaar.

OmschrijvingDoelstelling 2023
Spaarpercentage minimaal 48,0%
Gewichttussen 83,0 en 85,0 kilo (terug)komen en blijven
Sportmomentenminstens 3x / week
Pagina’s lezen8.000 pagina’s
BlogGeen doel

De afgelopen jaren was mijn doelstelling qua spaarpercentage steeds 40,0%, in 2022 realiseerde ik 45,5%. In mijn begroting voor 2023 kom ik uit op een spaarpercentage van 47,9%. Ik heb dus de ambitie om in 2023 een spaarpercentage van minimaal 48,0% te halen. Dat kan, als ik binnen begroting blijf en/of een hoger inkomen verwerf.

De (ook voor mij wel een beetje onverwachte) terugkeer van Healthnerd in 2022 heeft mijn gewicht en eetpatroon fundamenteel veranderd. Ik heb hier dus niet zozeer ‘iets te bereiken’, maar vooral ‘iets vol te houden’. Daar heb ik, na ruim een jaar, alle vertrouwen in. Ook in 2023 wil ik minimaal drie keer per week blijven sporten, voorlopig de combinatie van één keer per week sportschool en twee of drie keer per week hardlopen. Mijn gewicht zit al een tijd weer op gezond BMI, en dat wil ik graag zo houden. Het laatste kwartaal van 2022 was niet perfect, maar mijn uitgangssituatie is nog steeds vele malen beter dan een jaar geleden. Terug naar de gezonde range van 83,0 – 85,0 kilo en daar ook blijven, dat is het streven.

Mijn leesdoelstelling heb ik naar beneden bijgesteld. 2022 was een beter minder slecht leesjaar dan 2021, maar er waren ook maanden dat ik geen pagina las. ‘Ietsje meer dan in 2022’ vind ik voor 2023 dus goed genoeg.

Voor mijn blog stel ik dit jaar geen doelen. Gewoon blijven schrijven als ik daar zin in heb. En hopelijk op 1 september 2023 mijn achtste blogverjaardag vieren.

Last but not least…

En dan is er nog een doelstelling uit 2020 die in de recycling gaat. Ik zoek weer een nieuwe mooie baan. Want Geldnerd heeft zichzelf immers overbodig gemaakt… We zullen zien wat het nieuwe jaar op dit vlak gaat brengen.

Welke systemen heb jij in jouw leven? En welke doelen heb jij in 2023?

Dit bericht heeft één reactie

 1. Nona

  Goh we hebben geen systemen, enkel gecontroleerde chaos 😂
  Dit jaar stel ik mezelf weinig doelen.
  Doelen hebben ons de voorbije jaren gebracht waar we nu staan: FY en ondanks dat we beiden niet meer werken sparen we nog lustig door. Met drie opgroeiende kinderen in ons gezin vind ik dat bijzonder nuttig.
  Maar ik hou me niet meer fanatiek bezig met spaarpercentages oid. Er komt nog steeds ongeveer de helft meer binnen dan wat we uitgeven, dus we zijn goed bezig. En onze netto waarde volgt min of meer de inflatie dus ca va.
  Verder wil ik dit jaar weer een aantal leuke gezinsreizen maken, net als vorig jaar (de eerste reis staat gepland dit voorjaar en we kijken er al naar uit!).
  Qua gewicht is alles prima/prima bij mij. Mijn echtgenoot heeft op dat vlak voor zichzelf wel een paar doelen. 😀
  En ook qua beweging wil ik eigenlijk gewoon verder doen wat ik vorig jaar al deed.
  Misschien wel 1 doel dat ik dit jaar wil realiseren: eindelijk eens werk maken van die geplande nieuwe keuken en badkamer in ons eigen huis.
  Ik stel het al heel lang uit wegens gedoe ivm koken/wassen met een gezin van 5 🫣
  En misschien wil ik ook onze inkomsten iets stabieler krijgen dit jaar. Met minder gekke sprongen en alles gewoon traag maar gestaag.
  Maar daar werken we al een hele tijd aan en dat komt op termijn sowieso in orde.

Reageren is niet mogelijk.