Tussenstand jaardoelen 2021

 • Berichtcategorie:The HOT Life

Nu is het al begin augustus, en ik heb nog niks geschreven over de tussenstand van mijn jaardoelen! Terwijl publiekelijk verantwoording afleggen juist zou moeten helpen om mij te motiveren. Waar je mee omgaat wordt je door besmet, zullen we maar zeggen. De Nederlandse politici vinden het immers ook niet allemaal fijn om altijd maar verantwoording af te moeten leggen…

Wat waren mijn doelen ook alweer?

Op Blue Monday schreef ik een blogpost over mijn doelen voor 2021. Die zaten op twee niveau’s. Ik wilde mijn goede gewoontes en systemen behouden en verder versterken. Met name noemde ik hier mijn Financiële Systeem, mijn Gezond Leven systeem, en het systeem waarmee ik op mijn werk de dingen gestructureerd probeer te houden. Daarnaast had ik enkele concrete meetbare doelen. Een spaarpercentage van minimaal 40,0%, minimaal 10.000 pagina’s aan boeken lezen. Op gewicht blijven (komen). En blijven schrijven op mijn blog.

Systemen

Mijn Financiële Systeem draait goed door. Elke maand zodra het salaris binnenkomt vliegen de boekingen nog alle kanten op en betaal ik mijzelf eerst. Dat werd wel geholpen door de coronalockdown. Maar ook heb ik de afgelopen periode mijn beleggingen weer eens onder de loep genomen. Ik heb mijn spaargeld en buffer weer eens kritisch bekeken (en verhuisd). De tien geboden van mijn financiën zijn uitgeschreven, een blogpost hierover staat in de planning. En mijn spreadsheets zijn verder uitgebreid en geoptimaliseerd, daar schrijf ik binnenkort nog wel eens over.

Mijn Gezond Leven Systeem heeft het iets moeilijker. Het goede nieuws is dat mijn gewicht nog ‘binnen de marges’ is. Er mogen een paar kilo’s af, maar de spijkerbroek die ik begin 2020 kocht na ruim 10 kilo afvallen past nog steeds uitstekend. Mijn eetgedrag is een stuk gezonder dan voorheen, en ik houd het keurig bij in mijn eetdagboek. Maar het bewegen is minder. De sportscholen waren natuurlijk een hele tijd gesloten vanwege de corona-situatie. En de winter vond ik niet de meest prettige tijd om buiten te trainen. Af en toe ging ik hardlopen, maar het lukt me maar niet om daar regelmaat in te krijgen. Ik vind het ook niet leuk genoeg, dus een regenbuitje is genoeg om mij binnen te houden. Maar inmiddels ben ik volledig gevaccineerd, en dus ben ik afgelopen week weer begonnen.

Over mijn Werk Systeem ben ik erg tevreden. Voor het eerst in meer dan 10 jaar heb ik regelmatig het gevoel dat alles onder controle is. Geen overlopende e-mail inbox met honderden berichten. Geen tientallen Post-Its en schriftjes en losse blaadjes met aantekeningen en actiepunten. Ook de vierdaagse werkweek bevalt uitstekend. Het langere weekend zorgt voor voldoende hersteltijd en ontspanning. Voorlopig werken wij nog steeds vrijwel volledig thuis. Dat scheelt ook veel reistijd. Er wordt bij de Rijksoverheid druk gesproken over de invulling van ‘hybride werken’, ik hoop maximaal één dag per week (en af en toe een incidentele vergadering) op kantoor door te gaan brengen.

Ook de kleine systemen, zoals mijn dagelijkse opruimrondje in de ochtend, draaien lekker door en helpen me om het huis en mijn leven op orde te houden. Met uiteraard wat hulp van mijn elektronische agenda.

Doelen

Voor 2021 had ik een beperkt aantal concrete meetbare doelen. In onderstaande tabel een stand van zaken.

OmschrijvingDoelstellingTussenstandDat vind ik
Spaarpercentage40,0%65,5%++
Gewicht‘in range’3 kilo teveel
Pagina’s lezen10.000 pagina’s5.150 pagina’s+/-
Blog2 berichten / week2 berichten / week++

Het lezen blijft voor mij een uitdaging. Ik lees minder als ik onrustig ben, bijvoorbeeld door dingen die spelen op het werk, in het nieuws, of in mijn leven. Ik heb dan niet de rust in mijn hoofd om een uurtje in een boek te duiken en me alleen daarop te focussen. Inmiddels beschouw ik mijn voortgang in een boek dus ook als een indirecte maatstaf voor mijn innerlijke rust. En kijk ik minder vaak naar het nieuws, dat helpt ook.

Wat ook niet hielp was dat ik eind februari begon in een boek dat ik heel graag wilde lezen, de opvolger van één van mijn favoriete boeken van de afgelopen 10 jaar. Het boek viel enorm tegen, maar ik wilde het per se uitlezen. Waardoor ik dus 2 maanden deed over 375 pagina’s.

Het bloggen gaat daarentegen prima. Vroeg in het voorjaar kostte het mij even wat moeite om voldoende inspiratie te vinden, maar daarna had ik mijn planning op een gegeven moment twee maanden vooruit vol staan. En zelfs nu, in mijn zelfverzonnen zomerstop, stromen de stukjes toch gewoon door.

Hoe staat het met jouw jaardoelen?

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. Luxe of Zuinig

  Dat lezen herken ik wel. Op momenten dat het druk thuis of op het werk is kan ik mijzelf niet ertoe aan zetten om een goed boek te lezen. Echter met de afgelopen vakantie heb ik 3 boeken kunnen lezen zonder problemen en er ook nog dingen uit opgestoken.

  Maar gaat goed met je doelen Geldnerd! Dat hardlopen anders wellicht veranderen voor wandelen of fietsen? Minder intensief, maar als je het meer doet (omdat het leuker is) is het toch gezond!

 2. Boekennerd

  Boeken: Ik koop er per week altijd meer dan ik kan uitlezen. Daarom leg ik boeken die me (om wat voor reden dan ook) minder aanspreken aan de kant. Er zijn zoveel ‘goede’ boeken op de wereld. Waarom zou je het lezen daarvan uitstellen voor een ‘mindere’?

  1. Geldnerd

   Omdat je echt gehecht bent geraakt aan de hoofdpersoon uit het eerste boek en perse wilt weten hoe het met hem/haar verder gaat?

   1. Boekennerd

    Bij een slechte verhaallijn krijg je m.i. dan te maken met ‘sunk cost fallacy’.

   2. Marc

    Hi Geldnerd, Ik ben nu wel heel benieuwd welk boek/personage je zo boeiend vond. Wil je dat delen?

    1. Geldnerd

     Het boeiende boek was Ready Player One van Ernest Cline. De opvolger, Ready Player Two (je verwacht het niet) viel me zwaar tegen.

 3. wt

  Zelf kom ik op 10-25 pagina’s per uur. De Lord of the Rings met 1100 bladzijden doe ik zo’n 50-60 uur over. Boeken met wiskunde gaan nog langzamer, dan kan ik niet zonder oefeningen om mezelf de kennis eigen te maken.

  Dus 10.000 bladzijden is heel wat! Hoeveel bladzijden lees jij per uur?

 4. HenH

  Herken je verhaal over het hardlopen. Bij mij helpt een buddysysteem. Ik loop elke week een rondje met een teamgenoot uit mijn sportteam. Als hij niet kan heb ik toch de motivatie, want de volgende week wil ik geen achteruitgang. Wellicht heb jij ook een vriend, buurman, kennis, collega die in het zelfde schuitje zit als jou (wel ‘moeten’ hardlopen, maar drempel ervaart).

  Waar kan ik je blogpost over je werksysteem lezen?

  1. Geldnerd

   Dat is een goed idee.

   Over mijn werksysteem is nog geen blogpost verschenen. Die komt er waarschijnlijk ook niet, want dan zou ik teveel details over mijn werk prijs moeten geven. Maar ik zal er eens over nadenken.

   1. HenH

    Je schrijft: “Voor het eerst in meer dan 10 jaar heb ik regelmatig het gevoel dat alles onder controle is. Geen overlopende e-mail inbox met honderden berichten. Geen tientallen Post-Its en schriftjes en losse blaadjes met aantekeningen en actiepunten.” Die eerste zin wekt nieuwsgierigheid. Wat doe je anders dan voorheen? De laatste zin herken ik helaas en ben ik ook benieuwd hoe jij dat doet.

 5. Impersonal Finances

  I do the same thing when reading. I force myself to finish the book even if it’s terrible and I’m not enjoying it. Why do I waste my time!? I really have had a hard time reading since the pandemic, which in theory should be the best time to dive in. Too much other stuff going on I guess.

Reageren is niet mogelijk.