Lang leve de (elektronische) agenda

Iemand schreef mij laatst bewondering te hebben voor de gedisciplineerde manier waarop ik met mijn leven en mijn financiën lijk om te gaan. De werkelijkheid is misschien iets minder rooskleuriger dan het lijkt. Maar een vorm van OCD waar ik na 15 jaar hard werken een weg in heb gevonden en bij mezelf ook best wel met enige zelfspot naar kan kijken helpt ook een beetje. De meeste hulp krijg ik echter van een stukje gereedschap dat iedereen kan gebruiken. De elektronische agenda. Tijd dus voor een lofzang!

Voordelen van een elektronische agenda

Ik heb het specifiek over een elektronische agenda. Niet over een papieren exemplaar zoals je hierboven op de foto ziet. Geldnerd snapt weinig van dinosauriërs mensen die anno 2021 nog een papieren exemplaar gebruiken. Een elektronische versie is namelijk zo veel handiger.

Vrijwel iedereen heeft een elektronische agenda altijd bij zich. Wie loopt er nou niet met een mobiele telefoon op zak? In de overgrote meerderheid van de gevallen ook nog met daarop het Android besturingssysteem van Google of iOS van Apple #teamapple . In beide ommuurde tuinen is een agenda standaard beschikbaar.

Het tweede voordeel is dat een elektronische agenda eindeloos doorloopt. Je hebt dus niet elke keer in december een nieuw exemplaar nodig voor het volgende jaar. En je kunt dus ook heel eenvoudig herhalende taken inplannen. Eindeloos desnoods. En dat biedt een aantal interessante mogelijkheden.

Hoe gebruik ik de agenda?

Mijn agenda staat geïnstalleerd op al mijn apparaten. Mijn smartphone. Mijn tablet. En op mijn laptop in mijn e-mail client Thunderbird. En ik zie overal diezelfde ene agenda. Die heb ik dus vrijwel altijd bij de hand. Om er iets in te zetten, om te raadplegen, of om een signaal te krijgen voor een afspraak, taak, of herinnering.

Alles wat er voor nodig is, is een beetje discipline. Er een gewoonte van maken om als je iets bedenkt, dat ook meteen in de agenda te zetten. Er een gewoonte van maken om ‘s ochtends even de agenda te checken wat er ook al weer gepland staat. Dat is bij mij ontstaan door de tijd. Als je iets maar lang genoeg doet, dan wordt het vanzelf een gewoonte.

Op het bureau van Geldnerd dus geen stapel post-its. Hoe handig ook, ik gebruik ze zelden. Elektronische vastlegging draagt voor mij bij aan rust en overzicht. Maakt dat ik minder dingen over het hoofd zie en vergeet. En daar word ik een blijer mens van.

Wat staat er in de agenda?

Je kunt beter vragen wat er niet in de agenda staat. Vrijwel alles namelijk.

Allereerst natuurlijk mijn privé-afspraken. Bezoekjes (pré-corona in elk geval), de tandarts, de diëtist, de personal trainer,  de kapper, dat soort dingen. De dingen die de meeste mensen wel in hun agenda hebben staan (hoop ik dan). En ook verjaardagen. Heel handig, met het vinkje ‘jaarlijks’ aan. Ik ben niet attent. Maar ik ben wel zorgvuldig in mijn administratie. En lijk daardoor attent, want ik vergeet nooit een verjaardag. Ik negeer ze wel eens, dat wel…

Maar vooral ook: taken en reminders. Als ik door de week bedenk dat ik op mijn vrije vrijdag naar een specifieke winkel wil, dan zet ik een reminder in mijn agenda. Moet ik eraan denken om iemand op een specifieke dag te bellen: reminder.

Dat zijn de eenmalige herinneringen en taakjes. Maar ik heb ook een heleboel herhalende taken in mijn agenda staan.

Enkele zijn gerelateerd aan Hondje. Die krijgt periodiek een tabletje ter voorkoming van vlooien en teken, en een ontwormingstabletje. Daar staan dus herhalende taken voor ingepland, met de juiste interval, eindeloos vooruit gepland. Zodat ik het nooit vergeet. Ook heb ik een dagelijkse reminder om Hondje te voeren. ik kan me niet voorstellen dat ik dat ooit zou vergeten, maar het zorgt er wel voor dat ik elke dag bewust even controleer of hij voldoende vers water en brokjes heeft.

Ook staan er reminders wanneer er hier in de buurt het groenafval en het oud papier worden opgehaald. Die kun je, heel handig, op de website van de gemeente met één druk op de knop een jaar vooruit in de agenda importeren. Verder staan er huishoudelijke taakjes als het driemaandelijks opnemen van de meterstanden, het elke drie weken wegbrengen van het glas- en plastic-afval, dat soort dingen. En periodiek het controleren of mijn servers en backups nog wel goed draaien.

Ook plan ik dingen als hardlopen, en het bijwerken van de administratie en het voorbereiden van blogjes. Dat zijn dingen die ik wellicht niet zo snel zou vergeten, maar het bewust inplannen maakt dat ik er ook bewust tijd voor maak. En dus aandachtiger bezig ben. Staat er toevallig eens wat anders ingepland op de vaste zaterdagochtend die ik hiervoor gebruik, dan kies ik bewust een ander tijdvak om deze terugkerende activiteiten uit te voeren.

En zo staat er best wel veel in mijn agenda. Daar word ik niet onrustig van. Integendeel, het geeft me rust omdat ik zelden iets vergeet. Mijn geheugen is soms een zeef, mijn agenda is dus mijn redding!

Hoe gebruik jij jouw agenda?

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Erik Bakker

  zoals jij hem gebruikt gebruik ik hem dus ook. taken,reminders, alle afspraken.

  vandaag kreeg ik bij het opstaan al een reminder dat de grijze container bij de weg moet worden gezet (herhalende taak elke 2 weken)

  heerlijk werken 🙂

  1. Geldnerd

   Hier zojuist na een reminder het oud papier aan de weg gezet…

 2. Adriaan

  De voordelen herken ik van de digitale agenda. Maar ik ken ook de nadelen. Na jaren met een digitale agenda ben ik overgestapt naar een papieren agenda. Dat vond ik overzichtelijk, maar daar worstelde ik met de takenlijst. Die werd rommelig. Nu werk ik met een bulletjournal. Nee ik ben niet creatief maar vind het systeem heerlijk. Aantekeningen, notities, takenlijst, agenda. Alles in 1 notitieboekje. Door dagelijks zonder scherm de dingen op te schrijven werkt voor mij.

 3. mariimma

  Hier ook jarenlang met een digitale agenda gewerkt met alle herhalende reminder en eenmalige taken etcetera. Ik zweerde erbij.

  Maar een bulletjournal is toch fijner. Omdat je kunt terugkijken en reflecteren. En ook omdat ik daardoor bewuster met mijn tijd omga èn ook bewuster keuzes maak.

 4. Bon

  Hier wordt beiden systemen gebruikt, waarbij de papierenversie de ‘back-up is. Toen ik nog een androitelefoon had is de googlle agenda een keertje compleet verdwenen. Dat nooit meer, vandaar dat ik nu beiden systemen gebruik. Overigens koop ik elk jaar geen nieuwe agendavulling, die maak ik zelf. Ik moet wel zeggen dat digitale appelagenda beter werkt, dan googlleagenda. Ook met het aangeven dat er iets moet gebeuren.

 5. Geldnerd

  Het enige dat ik soms nog op papier maak is een mindmap. Voor de rest is het ‘bits and bytes only’. Ieder z’n voorkeur, voor mij werkt dit het beste.

 6. Nina

  Oh oh die elektronische apple agenda heeft ons leven als gezin veranderd! Ik ben er zo blij mee! Afspraken, vakanties, vrije dagen, reminders…dat staat er allemaal in van ons hele gezin. Mn man was vroeger vreselijk in afspraken bijhouden in een agenda, maar nu we 1 gemeenschappelijke elektronische agenda hebben, gaathet super goed. Onze 2 meisjes kunnen alle plannen en vakanties meevolgen via hun ipad en dat geeft hen ook een hoop rust en regelmaat die ze voorheen misten (ze hebben beiden een lichte vorm van Ass). Ook mij brengt het rust (eeuwige chaoot) want ik hoef niet meer alles alleen bij te houden: ik of mijn man zetten het direct op de agenda als er weer iets bijkomt.
  Vuilophaling oid zetten we er trouwens NIET op, dat schema hangt gewoon nog ouderwets aan de frigo 🙂 Dat is zoiets kleins dat gewoon de agenda vult.
  Zelfs oma en opa zien een stuk gedeelde agenda zoals verlofdagen van de kindjes enz.
  Je hoort het al, ik ben echt enorme fan 🙂

 7. Mr. Robot

  Ik gebruik vooral mijn agenda zakelijk, netjes in Outlook met taken, afspraken en reminders. Privé gebruiken we een gedeelde Google agenda.

  Mocht iemand het interessant vinden, wat recent leesvoer is Grip van Rik Pastoor, kan je leuk combineren met Focus AAN/UIT. Krijg je verschillende tips voor het gebruik van je agenda en productiviteit. (Veel komt hier ook weer van GTD van David Allen).

Reageren is niet mogelijk.