Als zand tussen je vingers door…

Inmiddels is Geldnerd een oude man, maar ook toen hij nog jong was hechtte hij al veel waarde aan Rust. En met rust bedoel ik niet (alleen maar) slapend in bed liggen. Die aandacht voor rust is niet minder geworden, integendeel.

Van Dale’s Woordenboek definieert rust (de; v(m)) als toestand die intreedt bij het ophouden van vermoeienis of inspanning: tot rust komen; iem. met rust laten niet storen; in ruste gepensioneerd, als slaap, als stilte, of als pauze in bijvoorbeeld een sportwedstrijd. Er is ook een werkwoord rusten. Dat herken ik, want rusten is soms heel veel werk, en dan is het goed dat er ook een werkwoord voor is. Het werkwoord rus·ten (rustte, heeft gerust)  betekent rust houden na inspanning of vermoeienis, als slapen, als in het graf liggen (hier rust…), als liggen, staan, zich bevinden (er rust een vloek op…), en als gedragen worden door (de muur rust op twee kolommen) met nog wat meer obscure gebruiksvormen.

Rust is in de huidige samenleving een schaars goed geworden. Al jaren is het hippig om ‘druk’ te zijn. Geen lege gaatjes in je agenda, en bruisen van de activiteit op je eigen fake news kanalen social media. Geen ruimte om rust te nemen, geen ruimte om iets anders te tonen dan succes en populariteit. FOMO (Fear Of Missing Out) is een begrip geworden. En dus gaan we allemaal maar door tot we tegen een muur opbotsen.

De afgelopen jaren heeft Geldnerd hard gewerkt aan zijn rust. De grootste overwinning op mijzelf was de invoering van mijn vierdaagse werkweek per 1 januari 2021, na succesvolle experimenten in de zomer van 2019 en het tweede halfjaar van 2020. Ook gezonder en regelmatiger leven helpt hierbij.

Toch merkte ik de afgelopen maanden dat die vierdaagse werkweek mij nog niet opleverde wat ik ervan hoopte. Nu is dat misschien niet zo vreemd in deze bizarre coronatijd. Alle normale vormen van ontspanning en intermenselijk verkeer zijn immers op een laag pitje komen te staan. Geen borrel met vrienden, geen etentjes buiten de deur, geen bezoek aan museum of theater om de geest te verrijken. Ik heb daar last van, merk ik. Schreef eerder al over het gebrek aan perspectief. Maar dat was niet het enige.

Weekschema

De afgelopen weken heb ik een grondige analyse gemaakt van de manier waarop ik mijn tijd besteed. Naast mijn vierdaagse werkweek zijn mijn blogactiviteiten een tijdvreter, dat zal iedere blogger herkennen. Die blogactiviteiten vallen uiteen in twee delen, onderzoek en schrijftijd voor eigen blogposts, en de ‘tijd daaromheen’. Social media, andere blogs lezen, dat soort dingen. Het eerste deel is redelijk goed planbaar. Het tweede deel is een ‘tijdvreter’ die zich erg verspreidt over de week. En dan doe ik nog niet eens mee aan affiliate marketing en media-optredens en dat soort nieuwerwetsigheden waar sommige (meer commercieel ingestelde bloggers) zich mee bezig houden.

Onderstaand een globaal overzicht van hoe Geldnerd zijn tijd besteedt. Ik ben van de regelmaat, dat zie je aan mijn slaap- en werkschema. Er zit soms een kwartiertje of half uurtje verschil tussen de dagen, maar meer niet. Mijn ochtendritueel is simpel: Hondje gaat uit, een rondje journaals, een krant en blogjes bijlezen tijdens het ontbijt, douchen en aankleden en aan de slag. Maandag tot en met donderdag staat in het teken van werk. Ook eind van de middag gaat Hondje weer uit, en daarna koken, eten en opruimen. Op vrijdag en in het weekend probeer ik te sporten, maar dat staat door de maatregelen al even op een laag pitje. Dat geeft niet, ik pak het weer op als dat kan. In de loop van de avond nog een wandeling met Hondje en op tijd naar bed.

Het lange weekend, vrijdag tot en met zondag, is anders. Niet zozeer qua slapen en opstaan, maar wel qua activiteiten. Zaterdagochtend is voor administratie en schrijven van blogjes. Meestal beantwoord ik dan ook de mails die gedurende de week binnenkomen. Een deel van de vrijdag wordt besteed aan klussen die gedurende de week naar voren komen. Boodschappen doen, dingen uitzoeken, klussen in huis of tuin. Buiten de ochtend- en avondrituelen hoeven we gelukkig niet heel veel te doen in de huishouding, daar hebben we onze schoonmaakster voor.

Als ik in mijn weekschema kijk zou ik dus een zee aan tijd over moeten houden. Maar dat voel ik niet zo. De tijd glipt tussen mijn vingers door, als zand. Met kleine dingetjes. Die niet altijd voldoende ‘sparks of joy‘ brengen. Tijd voor actie dus.

Veranderingen

Ik heb in elk geval besloten om mijn blogactiviteiten fors terug te brengen. Voorlopig blijf ik wel schrijven, al herinner ik mijzelf er wel weer eens aan dat ik echt niet meer twee keer in de week hoef te publiceren. Maar alle activiteiten daaromheen zet ik op een laag pitje. De social media apps zijn inmiddels van mijn telefoon en tablet verwijderd. Weer even grote schoonmaak, zoals ik een paar jaar geleden ook van Facebook afgestapt ben.

Ik snij ook in andere onderdelen van mijn leven. Minder mediatijd bijvoorbeeld. Van nieuws kijken word je niet blij, goed nieuws verkoopt geen kranten en geen reclamezendtijd. Dus is er een hoop vervelend nieuws dat mijn leven niet verrijkt. Daar ga ik weinig aan missen. Tijd om andere dingen te gaan doen. Ruimte te maken voor nieuwe dingen in het leven en voorbereiden op het leven na de coronatijd. De wereld is groter, laten we dat niet vergeten.

De tijd die hiermee vrijkomt wil ik besteden aan dingen waar ik wel blij van word. Meer boeken lezen bijvoorbeeld. Er gaan nu weken voorbij waarin ik geen boek aanraak. Vaak vind ik daar gewoon de rust niet voor. Ook wil ik meer tijd besteden aan andere vormen van ontspanning. Weer eens helemaal in een spel duiken. Me weer eens helemaal verdiepen in mijn oude liefde Civilization bijvoorbeeld. Of Carcassonne, het bordspel waar Geldnerd en Vriendin dol op zijn. De tijd gaat zich wel opvullen. Op weg naar het volgende moment dat ik het gevoel krijg dat het weglekt. En ik een nieuwe analyse maak van mijn tijdsbesteding.

Kijk jij wel eens hoe jij jouw tijd besteedt?

Dit bericht heeft 16 reacties

 1. Anna H.

  Goedemorgen Geldnerd,
  Grappig om te zien dat je nagenoeg hetzelfde slaap-waakritme hebt als ik! Ja ik houd regelmatig mijn tijd bij. Ik ben groot fan van Laura Vanderkam, Amerikaanse blogger over time-management. Bij dit artikel moest ik denken aan haar standpunt dat het niet zo is dat je geen tijd hebt, maar dat je de tijd niet herinnert, omdat je te weinig bijzondere dingen doet. Een van haar oplossingen: plan elke week een klein en een groot avontuur (een uur en een dagdeel). Denk aan: een concert beluisteren, een bijzondere wandeling, afspraak met vrienden…Daarmee herinner je je de weken beter. Zeker in deze coronatijd (hoera, de terassen bijna open!) is dat een tip waar veel mensen iets aan zouden kunnen hebben.

 2. Tom

  Heel herkenbaar om te lezen, Geldnerd. Ik heb tot na de zomer een blogpauze ingelast. Sociale media is wel iets waar ik nog op kan beknibbelen. Dat ga ik de komende tijd wat meer in de gaten houden.

 3. Mr. Groeigeld

  Herkenbaar geldnerd. In deze coronatijd lijlen alle dagen op elkaar en voor ik het weet, is het weer 21u. Schrappen en focus is dan de enige remedie, focus op wat je leuk vindt in dit geval. Ik heb alleen nog wat moeite met “niets doen” of andere dingen laten liggen, dam begint het al snel weer te kriebelen. Misschien is dat wel een bijwerking van steeds maar druk zijn.

 4. Luxe of Zuinig

  Tijd….. Het is je vriend en je vijand tegelijkertijd. Maar 1 ding is zeker. Je komt altijd tijd tekort. Ik denk dan ook dat iedereen zich wel kan vinden in jouw verhaal. De oplossing ervoor is echter per persoon verschillend. Maar af en toe een grote schoonmaak door je dagelijkse dingen die erin gesijpeld zijn is altijd goed en kan ervoor zorgen dat je je prioriteiten weer op een rij kan zetten. Zoals je zelf ook aangeeft kom je nu weer tot het besef dat je eigenlijk meer boeken wilt lezen. Over een tijdje zal dat ongetwijfeld weer veranderen naar iets anders en dat is heel normaal!

  Sterkte met je schema omgooien en mooi om te lezen dat je toch af en toe blijft bloggen, want inderdaad…. de tijd die je daaraan kwijt bent………….

 5. Geldsnor

  Ik heb 3 kinderen, dus de schema’s worden vooral door hen bepaald. Maar ik ben blij dat de scholen weer open zijn en het kinderdagverblijf. Alle dagen werden 1 grote blur. Weekend, geen weekend, maandag, woensdag. Who cares…Het werd allemaal hetzelfde. Ik ervaar nooit dat ik het “druk” heb, ondanks een fulltime-baan, 3 kinderen en 5-7x per week sporten (1-2 uur per keer). Ik ga nooit naar een sportschool, ik sport altijd zelf: hardlopen & fietsen. Scheelt een hoop tijd, in ieder geval planbare tijd: ik ga wanneer ik er klaar voor ben. Geen afspraken, geen verantwoordelijkheden naar anderen.

 6. fighttofire

  Heel herkenbaar. Ik denk ook altijd dat ik tijd te kort heb, maar als je het even uitschrijft dan merk je dat je wel tijd hebt, dus waar gaat die naartoe? Het gaat vaak naar kleine “nutteloze dingen” die tezamen veel tijd inbeslag nemen.
  Ik wil ook graag wat meer gamen en grappig genoeg ook Civ terug oppakken! Het ligt al meer dan een jaar virtueel stof te verzamelen, dat moet veranderen!

 7. kruidigmeisje

  Wat grappig dat je geen zorgtaken hebt. Je laat hondje uit, dat is een stukje zorgen en een stukje beweging. En de schoonmaakster betaal je keurig om je huis keurig te houden. Check.
  Maar niets over koken, boodschappen is geen vaste taak, geen klustijd, de was, ?strijk?…. Terwijl dat wel allemaal moet gebeuren, lijkt me. Wie pakt deze moetjes op?

  Wel goed hoe je je tijd managet, complimenten!

  1. Geldnerd

   Terechte vragen. Zorgtaken hebben we hier niet inderdaad. Koken en opruimen is onderdeel van het ochtend- en avondritueel. Zelfs de boodschappen zitten daar in, één keer per week meestal op zaterdagochtend, of ze worden thuisbezorgd en zijn in 10 minuten opgeruimd. Dat is luxe en geoptimaliseerd tijdgebruik inderdaad. Was kost ons weinig tijd, en strijken is pas weer nodig als ik overhemden aan moet naar kantoor? Dus in die zin zijn we ook bevoorrecht.

 8. Vincent

  Het lezen heb ik onderdeel gemaakt van mijn dagelijkse rituelen. Net zoals jij je Hondje uitlaat, zo lees ik op een dag uit enkele non-fictie boeken aan het einde van de middag en een fictieboek vlak voor het slapen gaan. Zo ook met beweging en sport. Als zoiets niet dagelijks is, werkt het voor mij niet, dus elke ochtend wat oefeningen en hardlopen of fietsen (naar mijn werk). In de ochtend geen nieuws meer voor mij, dat houdt mijn geest vrij voor de belangrijke dingen waar ik wel invloed op heb. Nieuws is eenmaal per dag, in de vroege avond en alleen nog maar geschreven nieuws, dus geen journaals meer. Dat alles heeft mijn leven zeker verrijkt de afgelopen twee jaren.

 9. DeBudgetman.nl

  Er zijn inderdaad heel wat ongemerkte tijdvreters.
  Ik heb ongeveer een maandje geleden een vergelijkbare analyse van m’n tijd gemaakt. En op basis daarvan ben ik onder andere terug gegaan naar een blog per week. Het schrijven blijft erg leuk, maar een goed inhoudelijk artikel vraagt om veel voorbereidingstijd.

 10. Dividendbelegger

  Wat herkenbaar dit en ook makkelijk om het roer echt om te gooien. Ik las het zo en zie bij mij een zelfde soort patroon ontstaan en minder tijd besteden aan de dingen waar het echt omgaat.

  Eerste actie van mij is vandaag dan ook geweest om gelijk mijn instagram account ervan af te gooien (hoe meer volgers hoe meer je verplicht voelt om er ook steeds iets op te zetten).

  En voor mijn lange termijn beleggingsstrategie is het alleen maar beter om zo min mogelijk mutaties door te voeren en het aantal posities te beperken. Een maandblog over (saaie) voortgang en verder niks.

  30 dagen volhouden en je hebt een nieuw patroon.

  gr

 11. Anna H.

  Hè? En wel tijd gemaakt om het uiterlijk van je blog te veranderen? Of is dat nog de nasleep van je midlife crisis van vorige week? 😉

  1. Geldnerd

   Eens in de vijf jaar mag dat wel, toch?

   1. Anna H.

    🙂 Van mij wel hoor. Ziet er mooi uit.

 12. Erik

  Heb je die grafiek in Excel gemaakt of met een ander programma/app.

  1. Geldnerd

   Excel uiteraard.

Reageren is niet mogelijk.