Waarom ik (nog steeds) blog

Afgelopen week was het weer zover, er kwam weer een melding van mijn blogroll dat de feed van één van de blogs verdwenen was. Meestal, en zo ook in dit geval, betekent dat ook dat de hele blog verdwenen is. Website off-line gehaald, en alle schrijfsels zijn niet meer toegankelijk voor de mensheid.

Het gebeurt vaker. Heel vaak. Zelf blog ik inmiddels ruim vijfeneenhalf jaar. Daarmee ben ik (niet alleen in mijn leeftijd, maar ook als blogger) inmiddels echt een ‘senior’. Een blog beginnen kost minder dan een half uurtje werk, en het internet staat dan ook vol met ooit begonnen blogprojecten. Veel bloggers komen na verloop van tijd (of al heel snel) tot de ontdekking dat het best veel tijd kost. Of onderwerpen raken uitgeput. Of je wordt er toch niet binnen een paar maanden slapend rijk mee. Of andere prioriteiten in het leven krijgen de overhand. In de afgelopen vijfeneenhalf jaar heb ik honderden blogs zien komen en gaan. Slechts zelden komt er dan een afscheidsbericht. Misschien is toegeven dat je stopt lastig? Soms blijf ik dan vertwijfeld en vol vragen achter en hoop ik maar dat het allemaal goed gaat met de veelal anonieme schrijver of schrijfster…

Een tijd geleden kreeg ik een mail van een lezer die zich afvroeg wat ik eigenlijk uit mijn blog haal. Want zo lang bloggen is niet vanzelfsprekend. En echt rijk word ik er ook niet van, de advertentie levert ongeveer voldoende op om de hosting van te betalen. Dat is overigens ook niet mijn doel. Dus verwacht van mij geen boeken, betaalde cursussen, merchandising, sponsordeals en media-optredens om dat allemaal te pluggen. Dat laat ik graag aan andere bloggers met minder scrupules over. Maar waarom dan wel?

Ten eerste helpt het bloggen me om mijn eigen gedachten te ordenen. Door dingen uit te zoeken en op te schrijven, of na te denken over hoe ik dingen doe. Er zou minder structuur in mijn eigen financiën zitten als ik mijn blog niet had. Ik ben al min of meer actief met mijn financiën bezig sinds 2003, maar alles is in een stroomversnelling gekomen sinds ik in 2015 gestart ben met mijn blog.

Ten tweede is het inderdaad ook de interactie met anderen. In de reacties, via de e-mail, en ook daarbuiten. De interactie scherpt ook de gedachten, en de manieren waarop anderen dingen aanpakken inspireert mij ook weer en brengt me op nieuwe ideeën.

De hoeveelheid geld die het kost valt best mee. Ik heb geen betaald ‘Theme’ in WordPress en gebruik ook geen betaalde plugins. Dus de enige jaarlijkse uitgave die ik heb is de hosting. Aan de commerciële kant heb ik alleen de ene Google Ad per pagina. De opbrengsten daarvan waren afgelopen jaar voldoende om die hostingkosten te dekken, maar niet veel meer dan dat.

Sommige bloggers zie ik heel actief (en min of meer openlijk) producten aanprijzen, maar daar doe ik niet aan. Ik heb geen zin in de verplichtingen die het met zich mee brengt, sommigen aanbiedingen die ik hiervoor krijg zijn ronduit onethisch (bedenkelijke investeringsproducten). Ik ken een paar mensen die een poging doen om ervan te leven, maar dat lukt volgens mij eigenlijk niemand. De Nederlandse markt is daarvoor ook te klein. Heel anders dan in Amerika, waar sommige bloggers tonnen lijken te verdienen met hun blog. De afgelopen jaren krijg ik vrijwel wekelijks commerciële aanbiedingen, maar die mensen krijgen allemaal dezelfde standaardreactie dat ik niet geïnteresseerd ben.

Zoals je elders op mijn blog kunt lezen werk ik bij de Rijksoverheid. Mijn werkgever is op de hoogte van deze nevenactiviteit (het staat in mijn personeelsdossier), omdat er functies denkbaar zijn waarbij ik een belangenconflict zou kunnen krijgen. Datzelfde geldt in de buitenwereld. Stel dat ik mede het fiscale beleid in Nederland zou bepalen (dat doe ik niet, maar het zou wel kunnen). Dan zouden sommige kranten er van smullen dat ik ook een blog heb waar ik een sterke persoonlijke mening over bijvoorbeeld Box 3 zou ventileren. Dat zou mijn minister dan in serieuze problemen kunnen brengen, en dat wil ik niet. Mijn baan bij het Rijk is ook één van de redenen waarom ik terughoudend ben met commerciële nevenactiviteiten.

Verder draag ik, net als de meeste finance-bloggers, niet actief uit dat ik ‘Geldnerd’ ben. Dat wil ik graag zo houden. Geld blijft toch een beetje een taboe-thema. Mijn blog staat bijvoorbeeld ook niet genoemd op mijn CV. Zo kan ik redelijk anoniem blijven prutsen met mijn oude lelijke WordPress-installatie in mijn eigen hoekje van het internet.

Wanneer ga jij een blog beginnen?

Dit bericht heeft 20 reacties

 1. Dvdv

  We zijn blij geldnerd dat je zo lang je gedachten met ons deelt! Het jammere aan de blogs die plotseling stoppen is dat er ook waardevolle info verloren gaat, jammer… Al moet ik toegeven dat veel van de verdwenen blogs met hetzelfde enthousiasme starten en dikwijls starten met dezelfde soort blogs (besparen, de 4% regel, met etf’s investeren als relatief passieve manier,…) Voor hen een ware openbaring, maar voor velen een lang gekend gegeven. Dat is te veel herhaling en dan haak ik af. Maar deze blog blijft het goed doen. Kudos!

 2. Audrey

  Ik blog al veel langer dan jij, ouwe 😉 Ondanks dat de inhoud van mijn blog heel anders is, herken ik wel veel in de redenen waarom je blogt.

  1. Geldnerd

   Jij bent ook veel jonger en hipper dan ik ben, snotneus… Ik kom altijd pas als trends voorbij zijn. Over 10 jaar begin ik aan Instagram of zo.

 3. Belia / Opnieuwbegonnen

  Goed van jou dat je dat gemeld hebt bij je werkgever. Vroeger hoefde je alleen conflicterende hobby’s of werkzaamheden te vermelden.

  Bij mijn ontslag heeft, net zoals bij alle andere ontslagenen, HR via, via, dingen gevonden om mij telefonisch zwart te maken bij mijn advocaat.
  Toen ik dat hoorde van ook ontslagen medewerkers heb ik gebeld met de advocaat. Die gaf aan, dat alleen per e-mail door HR met hem gecommuniceerd kon worden. Dat deden ze niet.
  Het ging om mijn bijverdiensten.

  Vroeger heb ik jaren in de avonduren gestudeerd. Soms wel vier tot vijf avonden per week, het was geen probleem.
  Nu is het alles wat je naast je werk doet, behalve studeren een probleem. Steeds meer keurslijf.

 4. Luxe of Zuinig

  Haha, ik had deze blog kunnen schrijven. Op het werken voor de overheid na dan 😉 Simpelweg een +1 want voor mij is de blog inderdaad ook om mijn eigen gedachtes op te pennen, te orderenen en af en toe eens teruggraven waarom ik doe wat ik doe.

 5. DutchRN

  Ik ben blij met jouw blog, Geldnerd. Ik lees het dan ook graag. Zelf ga ik niet bloggen, ik doe niets dat blog waardig is, en over mijn werk wil ik niet schrijven ivm regels werkgever en dat is ook logisch dat die er zijn,

 6. Anna

  Ik ben heel blij met je blogs. Waardevolle informatie juist doordat je niet commercieel en onafhankelijk blogt. Dankjewel dus en hoop dat je nog lang blijft bloggen.

  Heb je al n excuusbrief van de belastingdienst gehad mbt FSV?

  1. Geldnerd

   Nog niet. Ik heb een ontvangstbevestiging gehad, met de mededeling dat het tot drie maanden kan duren voor ik meer hoor. Vanochtend hoorde ik op Radio 1 dat ik blijkbaar in de eerste batch van 60.000 brieven zat, en dat tot nu toe slechts 95 mensen een inzageverzoek hebben gedaan. Dat vind ik extreem weinig. Maar dan zouden ze dus sneller moeten kunnen reageren…

 7. Jeroen

  Ik heb geen blog, maar ben als sinds 2003 een moderator van een hobbyforum.
  Ik herken dan ook dat de interesse en tijd door de jaren heen verschuift…

 8. Lvv207

  Haa die Geldnerd, deze post is maar weer eens een aanleiding om aan te geven dat ik jouw blog zo waardeer en hoop dat je nog heel lang blijft bloggen. Nee, ik ga geen blog beginnen (over financiën dan), er is al genoeg te lezen. Met betrekking tot die zwarte lijst van de belastingdienst, die 95 inzage verzoeken vond ik ook wel extreem weinig ja, heel bijzonder. Er is vast ergens een zak (of twee) met brieven kwijtgeraakt. Of zou het komen omdat ze de drempel zo hoog maken? Echte ‘service’ zou zijn om meteen een uitdraai mee te sturen met de meldingsbrief. Technisch lijkt me dat niet zo lastig…. Maar ik ben slechts een leek natuurlijk. Ben benieuwd naar je verdere berichtgeving hierover!

 9. Crystal

  Oef! Heel even was ik bang dat dit een aankondiging van blog-einde zou worden. Het was een opluchting toen ik verder las, en dat je de lezer een inkijkje over jouw blog-motivaties gaf, phew! 🙂 Ik lees jouw artikelen graag en met veel plezier. Hopelijk blijf je nog veel artikelen schrijven!

  1. Geldnerd

   Maak je geen zorgen, als ik ooit stop zal de titel van de afscheidsblog zeer duidelijk zijn…

 10. Nona

  Oh oh…járen geleden begon ik heel ambitieus met een blog. Ik schreef kei-veel artikels over een bepaald specialistisch onderwerp dat me interesseerde. Maar toen kwam er een baby en verbouwingen. En nog een baby. En toen, na een paar jaar: nóg een baby!
  Haha de blog is al een paar jaar gestopt. Je kan het wel raden. Heel jammer voor al mn unieke content, maar helaas.
  Is idd best wel veel werk.
  Ik lees liever andere mensen hun blog, dat gaat makkelijker.
  Mn blog bestaat na al die jaren zelfs nog, ook al stopten we de hosting zl een hele tijd geleden! en er komen nog steeds bezoekers op af! 🙂

  1. Geldnerd

   Mamablogs doen het anders ook heel goed, lees ik overal… 😉

 11. Mr. Groeigeld

  Goed dat je er zo lang mee bezig bent Mijn blog is al bijna 3 jaar oud, de tijd gaat snel. Herkenbaar ook wat je schrijft, de laatste tijd vallen een hoop blogs stil of om. Zo lastig lijkt het me niet om te zeggen dat je ermee stopt.

 12. Dividendbelegger

  Ach, de enige reden waarom ik een blog heb is maandelijks mijn vrouw een totaaloverzicht te bieden wat ik allemaal uitspook met ons geld?

 13. Een Fan!

  Geldnerd, stop er vooral niet mee; ik lees je blog altijd met veel interesse en plezier. Je bent serieus, graaft net een paar spades dieper (of soms heel veel spades) en je beargumenteerd je keuzes op een rationele wijze. Je uitgebreide backup/IT avonturen hebben mij aangezet om daar ook meer aandacht aan te besteden. Verder was je afgelopen 1 April blog hilarisch! Ik hoop nog lang van je blog te kunnen blijven leren!

 14. K

  Dag Geldnerd, ik lees met veel plezier en interesse al een paar jaar bij je mee, de ene keer denk ik na lezing “die man is geniaal” (de structuur en continuïteit in je financiën zijn jaloersmakend) de andere keer denk ik met een big smile “hij draaft nu echt door” (afronden op hele honderdtallen, de boekhouding rondom het levensonderhoud van Hondje, je koffie-gerelateerde berekeningen….) en steeds weer kom ik iedere paar dagen terug omdat je me raakt door je oprechtheid en het feit dat je er een eigen mening op na houdt en die niet onder stoelen of banken steekt. Ik werk bij diezelfde grote werkgever als jij en kan het niet-commerciële karakter van je blog ook erg waarderen. Ga zo door ?

  1. Geldnerd

   Het klopt. Ik draaf regelmatig door.

   1. K

    Haha, mij lukt het niet maar haal die vraagtekens gerust weg!

Reageren is niet mogelijk.