Bewust Leven

‘Blog over (financieel) bewust leven’. Dat is al een tijdje de ondertitel bovenaan Geldnerd.nl. Dat is niet altijd zo geweest. De eerste jaren stond er ‘Bloggen over persoonlijke financiën’. Het is het enige dat ik aan de vormgeving van deze blog veranderd heb sinds ik er 5 jaar geleden mee begon. De vormgeving en opmaak zijn al die tijd niet veranderd. Waarom ook? Maar die ondertitel dus wel. En dat is een hele bewuste keuze waar ik, zoals de meeste dingen, lang en diep over heb nagedacht.

Ik werd op dit punt nog weer eens getriggerd toen ik onlangs het epistel over Intentioneel Leven las van Ernst-Jan Pfauth (die we inmiddels toch wel collega-FIRE-blogger mogen noemen, naast alle andere nuttige dingen die hij doet). Een van de dingen die ik mooi vind aan dat schrijven zijn de concrete voorbeelden die hij geeft. De afgelopen jaren heb ik persoonlijk ook twee filosofieën omarmd: FIRE en Minimalisme. En bij beide is Bewust Leven de rode draad. Bewust keuzes maken. Vandaar de ondertitel.

Sinds 2003 ben ik bewust bezig met mijn financiën. In eerste instantie keken Ex en ik eens per kwartaal naar onze inkomsten en uitgaven. Dat was een begin. Bewustzijn van wat er inkwam en wat er uitging. Pas later, stapsgewijs, werd dit uitgebreid. Bewuste keuzes maken in waar we wel (en niet) geld aan uitgaven. Abonnementen rationaliseren. Inzoomen op grotere uitgaven. Een plan maken voor de aflossing van onze hypotheek. Plannen wat ik elke maand wilde sparen en beleggen. Wat hebben al deze dingen met elkaar gemeen? Het zijn Bewuste Keuzes. Ik laat het niet meer ‘zomaar gebeuren’ met mijn financiën en kijk aan het eind van de maand wat er overblijft om te sparen. Nee, ik spaar en leef van wat er overblijft, omdat ik weet wat er binnenkomt en waar het naartoe moet.

Iets soortgelijks is er gebeurd met mijn spullen. Geholpen door 7 verhuizingen in 7 jaar tijd ben ik steeds bewustere keuzes gaan maken over de ‘aardse goederen die ik wil bezitten. Geen auto. De bezittingen die er waren zijn met behulp van opruimgoeroe Marie Kondo geprioriteerd. Mijn kledingkasten zijn gerationaliseerd en worden twee keer per jaar door mij ‘onderhouden’. Ook mijn boekencollectie en memorabilia moesten er aan geloven, net als de verzameling apps op mijn mobiele telefoon. Wat ik bezit en wat ik koop, het zijn bewuste keuzes. En zelfs over mijn digitale informatie en privacy heb ik bewust nagedacht. Bewust gekeken hoe ik met mijn persoonlijke informatie om ga en ook een aantal maatregelen genomen, gegevens verplaatst en software vervangen. Een proces dat nog steeds aan de gang is.

Vorig jaar moest ook mijn gezondheid eraan geloven. Twee decennia lang heb ik stevig overgewicht gehad, waar ook nog wel elk jaar een kilootje bijkwam. Soms deed ik een paar weken mee aan een dieetrage en gingen er wat meer kilo’s vanaf. Die er vervolgens meteen weer aankwamen (met bonus) als ik weer stopte met het dieet. Pas toen ik mijn levensstijl omgooide, en bewust ging kiezen wat ik wanneer in welke hoeveelheden in mijn mond stopte, lukte het na 20 jaar overgewicht eindelijk om echt af te vallen. Bewust leven.

Vlieg ik dan nooit uit de bocht? Ben ik dan één brok zelfbeheersing? Nee hoor, verre van. Maar steeds vaker is het een incident, en weet ik mijzelf ook snel weer te herpakken. Uit de bocht vliegen mag, het is een van die dingen die ons ‘mens’ maakt. Perfectie bestaat niet, gelukkig niet. Maar er zit een wereld van verschil tussen bewust en onbewust leven. Bewuster leven, voor mij is het één van de mooiste opbrengsten van de zoektocht naar financiële onafhankelijkheid.

Hoe bewust zijn jouw keuzes?

Dit bericht heeft 13 reacties

 1. Geld Coach

  Financieel gezien zijn mijn keuzes zeer bewust. Over te kopen goederen wordt nagedacht en ook met de boodschappen wordt goed gekeken of het echt nodig is. Hiermee vang je gelijk gewicht en geld in 1 activiteit.

  Je kan met trots terugkijken naar wat je allemaal hebt gedaan en bereikt, ga zo door.

 2. Mr. Groeigeld

  Bewust leven is erg belangrijk. Het klinkt wel als dat je erg in control wilt zijn.

  Bij mij is balans erg belangrijk, soms loslaten en soms discipline. Als de balans goed voelt, voel ik me ook ok.

  1. Geldnerd

   Control is bij mij wel een dingetje, ja…

 3. Tips van Tom

  Mooi geschreven! En leuk, zo zit het bij mij ook. Zelfs als ik ergens in de reis naar FIRE zou afhaken, dan heb ik wel fijne financiële gewoontes gecreëerd en alleen spullen om mij heen die belangrijk zijn.

 4. uitklokken

  Bewust leven bestaat voor een groot gedeelte uit reflectie, en het moment tussen de reflectie en de gebeurtenis/gedachte steeds kleiner maken. De reflectie zit bij jou wel goed. Die lelijke WordPress-installatie daarentegen… >:D

  1. Geldnerd

   Tsja, ik heb liever geen kermisattractie op mijn blog…. 😉

  2. Crystal

   Haha, ieder zijn eigen smaak. Deze blog is heerlijk “rustig en overzichtelijk” – ik vind het erg fijn lezen.

   @Geldnerd, bedankt voor dit inspirerend stukje. Zo ver ben ik nog niet hoor (stapje voor stapje…)

   1. Marianne

    Eens met Crystal. Overzichtelijk, rustig en duidelijk, ik hou ervan.

 5. Audrey

  Mooi, die reis die je hebt doorgemaakt! Bij mij gaat het steeds beter met bewust leven, gemiddeld genomen!

 6. Luxe of Zuinig

  Wederom herkenbaar GeldNerd. Wij maken ook bewust keuzes die voor ons verantwoord en overwogen zijn en passen in onze levensstijl. Dat herken ik bij jou ook. Waar sommige mensen stijl achteroverslaan van bijv jou aankoop van een koffiemachine. Begrijp ik de keuze erg goed en past het in je manier van denken om daar bewust een grotere uitgave voor te doen. Hetzelfde geldt voor ons in bijv een auto en elektronica. Waar we op andere zaken veel minder aan uitgeven (uit eten bijv, of kleding) waar andere mensen van zouden gruwelen.

  Mooi om te lezen dus!

 7. Marianne

  Wij worden ook steeds bewuster in de keuzes. Al is kleding nog wel een dingetje…
  Ik krijg toch weer inspiratie van deze post. Eens zien wat nog weg kan ?

 8. Remco

  Ik vroeg me al af waarom ik hier toch zo graag kom. De laatste jaren zijn de thema’s mindful zijn/leven, minimalisme en financieel bewustzijn steeds belangrijker voor mij geworden. Leuk die thema’s hier met wel elkaar verweven te zien worden. Dank voor de inspiratie!

 9. Sander Klein Kromhof

  Bij mij zit bewust leven in alles wat ik doe. Het is begonnen bij mijn gezondheid, een aantal jaar geleden ben ik daarom gestopt met het eten van vleesproducten en voelde me daarbij al een stuk beter. Dit sloeg verder door naar financiële keuzes en via de FIRE-beweging ben ik ook in contact gekomen met minimalisme. De impact op het milieu werd mij ook steeds duidelijker. Inmiddels zou je me kunnen bestempelen als minimalist en veganist, ik merk dat ik nog zelden dingen ‘nodig heb’, en neem geen dure vliegvakanties meer maar geniet in plaats daarvan van de momenten van rust die ik heb kunnen maken in mijn leven. Het belangrijkste is keuzes maken met intentie, wat doen je keuzes met jezelf en wat voor invloed kun jij hebben op anderen en kiezen voor jezelf en voor rust en compassie 🙂

Reacties zijn gesloten.