Vierdaagse werkweek in 2021?

 • Berichtcategorie:The HOT Life

Als rijksambtenaar heeft Geldnerd een luizenleven. Met een vast en voltijds contract van 36 uur per week, en een werkrooster van 40 uur per week, heb ik zo’n 50 vakantiedagen per jaar. In 2019 heb ik voor het eerst gedurende de zomer een vierdaagse werkweek ingevoerd, en dat beviel uitstekend. Door de drukte in mijn oude baan, en door de corona-crisis die op vakantie gaan een stuk moeilijker maakte, heb ik bovendien in de eerste helft van 2020 minder verlof opgenomen dan normaal. Er ging dus een behoorlijk ‘stuwmeer’ aan verlofuren mee naar mijn nieuwe baan. Dat is een voordeel van binnen de rijksoverheid werken, je neemt je arbeidsvoorwaarden en vakantie-uren gewoon mee.

In 2020, in mijn nieuwe functie, heb ik dus ook maar een vierdaagse werkweek ingevoerd in de zomer. En die beviel ook weer uitstekend. Ik nam de vrijdag standaard als verlofdag. Omdat Vriendin sinds dit jaar ook een vierdaagse werkweek heeft, hadden we samen een lang weekend. Ik merkte dat ik veel meer klusjes gedaan kreeg rond het huis en tóch een lekker ontspannend weekend kon hebben. En stilletjes besloot ik dan ook om mijn vierdaagse werkweek te verlengen tot eind 2020. Ook heb ik rond Kerstmis en Oud- en Nieuw nog twee weken verlof gepland staan. Bovendien kwam ik er ook achter dat ik onder de huidige CAO veel minder verlofuren kan verkopen. Dat scheelt mij inkomen en maakt dat ik echt iets moet doen met al die uren… De enige in ons huishouden die nog een vijfdaagse werkweek heeft is Hondje. Die gaat gewoon nog vijf dagen per week met de uitlaatservice mee.

In oktober werden in ons personeelssysteem ook de verlofuren voor 2021 zichtbaar. En met dat overzicht in de hand ben ik maar eens gaan rekenen.

Soorten verlof

Verlof komt bij de rijksoverheid in allerlei smaken, zelf heb ik drie soorten verlofuren. Ten eerste de wettelijke reguliere verlofuren, dat zijn er 144 per kalenderjaar. Daarnaast de bovenwettelijke uren, in mijn geval zijn dat er 36 per jaar. Samen is dat 180 uur / 7,2 uur per werkdag = 25 vakantiedagen (bij een 36-urige werkweek. En dan bouw ik door mijn huidige 40-urige werkrooster per week ook nog 4 compensatie-uren op. In 2021 zijn dat 204 verlofuren. Bij elkaar 384 verlofuren in 2021, oftewel 48 vakantiedagen van 8 uur (want 5×8-werkrooster dus ik moet 8 uren inboeken voor een hele dag verlof), oftewel 9 weken en 3 dagen. De reguliere verlofuren zijn 2 jaar houdbaar, en de compensatie-uren moet je echt opmaken in het lopende kalenderjaar.

Maar… Ik houd ook nog uren over uit 2020. In oktober heb ik mijn compensatie-uren uit 2020 op weten te maken. Maar op 1 december had ik ook nog 206 reguliere verlofuren staan. Die zijn grotendeels met mij meegekomen uit mijn oude functie. Oftewel 5 weken en 6 uur verlof.

Verlofstuwmeer

Nu vind ik het geen optie om vanaf 1 december vrij te nemen en tegen mijn collega’s te zeggen ‘zie je volgend jaar’…. Dat zou ik ook niet willen, mijn werk is er veel te leuk voor, en ik denk ook niet dat mijn baas er heel gelukkig van wordt. Maar een deel van de verlofuren krijg ik nog wel op. Ik neem immers tot het einde van dit jaar elke vrijdag vrij, en ook rond de feestdagen twee weken. Volgens die planning blijven er dan eind 2020 nog 118 reguliere verlofuren over, die meegaan naar 2021. En die moeten in 2021 ook wel op, want hun uiterste houdbaarheidsdatum is 31 december 2021. Dit betekent wel dat ik met een uitgebreid verlofstuwmeer aan 2021 begin.

OmschrijvingUren 2021Houdbaar tot
Reguliere wettelijke uren 202011831-12-2021
Reguliere wettelijke uren 202114431-12-2022
Bovenwettelijke uren 20213631-12-2021
Compensatie-uren 202120431-12-2021
Totaal 2021502

Maar liefst 502 verlofuren. Bij een werkrooster van 5 dagen per week maal 8 uren per dag zijn dat 12 weken, 2 dagen en 6 uren verlof. Bijna drie volledige maanden. Waarvan ook nog eens 358 uren (8 weken, 4 dagen en 6 uur) echt op moeten in 2021, anders vervallen de uren. Oef…. Dat zie ik mezelf niet zomaar opnemen. Het is dus tijd om een list te verzinnen en het nuttige en aangename te verenigen.

Vierdaagse werkweek?

Na wat rekenen heb ik mij voorgenomen om mijn werkrooster te veranderen van 5×8 naar 4×9. Dus 4 werkdagen van 9 uren. Die uren maak ik op dit moment meestal toch al wel… Mijn plan is dan om maandag tot en met donderdag te werken, en standaard op vrijdag vrij te zijn. Ik heb dan geen recht meer op compensatie-uren, want die krijg je alleen als je meer dan je contracttijd per week werkt. In bovenstaande tabel houd ik dan ( 118 + 144 + 36 = ) 298 verlofuren over, waarvan 154 houdbaar tot eind 2021 en 144 houdbaar tot eind 2022. Omdat een volledige werkweek dan 36 uur is, heb ik hiermee nog 8 weken, 1 dag en 1 uur verlof over in 2021. Dat moet voldoende zijn, toch? En omdat ik nog steeds voltijds blijf werken, 36 uur per week, lever ik ook geen salaris in.

Het alternatief was gewoon een werkrooster van 5×8 houden, en elke vrijdag vrij nemen. Dat zou mij 50 verlofdagen à 8 uur kosten, dus 400 verlofuren. Dan heb ik nog ‘maar’ 102 verlofuren over, genoeg voor 3 weken en 6 uur verlof buiten de vrijdagen. Dat vind ik toch echt te weinig.

Inmiddels heb ik dit ook besproken met mijn plaatsvervanger, want de ‘mores’ is toch wel dat één van ons tweeën er zou moeten zijn. Hij heeft geen plannen om minder te gaan werken, het is dus geen probleem als ik er ook in 2021 op vrijdag niet ben. Men is eigenlijk al niet anders gewend. En ook mijn directeur is akkoord. Het wordt dus ook in 2021 een vierdaagse werkweek en een driedaags weekeinde voor mij. Ik kijk er naar uit.

Hoe deel jij jouw werkweek in?

Dit bericht heeft 22 reacties

 1. Veertigermetkids

  Weet je zeker dat de wettelijke dagen uit 2020 pas op 31-12-21 vervallen? Wettelijk gezien vervallen deze namelijk op 30-06-31, maar het zou kunnen dat de Rijksoverheid afwijkt van deze regel die voor de rest van NL geldt.

  1. Geldnerd

   Volgens de tabel in ons personeelssysteem vervallen ze eind volgend jaar, maar dit is een interssant uitzoekpunt!

  2. Geldnerd

   Volgens mij klopt jouw statement niet. Zie hier. Wettelijk vervallen de vakantie-uren een half jaar na het kalenderjaar, maar in een CAO kunnen daar andere afspreken over gemaakt zijn.

 2. Pasja

  Zo, heerlijk vooruitzicht. Hopen dat we grotendeels Corona af zijn volgend jaar, zodat we onze verlofuren ook daadwerkelijkn kunnen inzetten voor reisvakanties.
  Zelf heb ik voor komend jaar bijna 150 verlofuren op een 16 urige werkweek. Meestal neem ik vanaf mei een weekje per maand op en de grote vakantie ergens eind augustus/september.

 3. Heel herkenbaar om zo’n stuwmeer aan verlofuren te hebben… Die heb ik ook! Het enige verschil is dat de geldigheid mijn bovenwettelijke uren elk jaar met een jaar verlengt worden. Zo heb ik ondertussen een stuwmeer van vele weken, omdat ze de houdbaarheid steeds verlengen. Overuren boven een bepaalde grens worden bij ons standaard eens per jaar uitbetaald als ze niet zijn opgenomen. Dat probeer ik altijd tegen te houden. Ik heb liever een extra uurtje vrij. Zo heb ik de afgelopen jaren minimaal wel 7 weken vrij gehad, waar 5 weken de standaard is. En elk jaar werd het stuwmeer aan uren maar groter. Geniet van je lange weekenden Geldnerd. Ik kan uit ervaring vertellen dat die vrije dag heerlijk is!

 4. uitklokken

  Volgens mij klopt er iets niet in een aanname van jou. Een week verlof opnemen kost geen 40 uur, maar de contractuele 36 uur. Ga maar na, een week 40 uur werken levert 4 compensatieuren op, een vrijdag daarna verlof opnemen kost je 4 uur. Compensatieteller weer op 0 en je hebt de contractuele uren gewerkt. Elke vrijdag vrij kost je dus maar 4 uur! Voorwaarde is wel dat de officiele werkuren per werkdag in de week zijn vastgelegd (dat is bij onze personeelsadministratie zo). Anders kun je sjoemelen. Dus dat er 8 8 8 8 4 staat oid.
  Het is volgens mij ook handig om de uren op te nemen in de volgorde van kort houdbaar naar lang houdbaar: eerst de wettelijke uren, dan de compensatieuren, en als laatste de bovenwettelijke uren vanuit de CAO.
  Misschien heb je wel meer vakantie over dan je denkt, Geldnerd! Merry christmas 😉

  1. Geldnerd

   Je hebt gelijk als ik alleen met de reguliere verlofuren zou rekenen. Maar in het 5×8 werken systeem gooi ik alle verlofuren op één hoop, en reken dus 8 uren verlof per werkdag. Dat rekent makkelijker…

 5. Geld Coach

  Dat is altijd lekker om structureel een 3-daags weekend te hebben. Succes met genieten en ontspannen in de weekenden. Ik werk de ene week 4 dagen en de andere week 5. Zo heb ik de helft van de tijd een langer weekend. Op die manier blijf ik dat ook waarderen. Aan 3 dagen weekend wen je ook 😉

 6. Zomerdromen

  Hoi Geldnerd, wat lekker dat je zoveel vrij hebt; dat herken ik zelf ook als ambtenaar. Ik lees dit soort stukjes altijd met veel interesse omdat ik ze direct naar mijn eigen situatie kan vertalen. Echter ben ik benieuwd naar hoe je de toekomst ziet: je gaat die 8 weken waarschijnlijk wel (grotendeels) opmaken met zomervakantie, kerstvakantie en wat kortere blokjes gedurende het jaar. Dan houd je dus in 2022 veel minder uren over en zou je ofwel een stuk minder verlof hebben (waarvan je al aangeeft dat het te weinig zou zijn), of weer terug moeten naar 5×8 uren werken. Na zo lang een driedaags weekend te hebben gehad, lijkt me dat een flinke tegenvaller. Hoe denk jij daarover? Heb je er een ander plan voor?

 7. Audrey

  Prima plan, Geldnerd! Bij ons zijn de wettelijke verlofuren nog een half jaar daarna geldig zoals hierboven ergens wordt beschreven, maar de bovenwettelijke zijn 5 jaar houdbaar. Die vind ik dus wel fijn om op te sparen om ooit een keer echt ruim verlof te nemen als dat nodig is of als ik dat prettig vind.

  Zo denk ik dan bijvoorbeeld terug aan een collega (uit mijn tijd bij de overheid) die begin augustus beviel en vervolgens pas in januari terug naar het werk kwam.

 8. Geldsnor

  Dat hangt van zeer veel factoren af: blijf ik bij het bedrijf (of verkopen we het bedrijf), hoe gaat de bevalling van mijn vrouw, hoe ziet corona er uit etc. Met thuiswerken heb ik aanzienlijk minder vrije dagen nodig, omdat ik simpelweg eerder klaar ben: het scheelt anderhalf uur rijden enkele reis…

  Ik heb recht op 5 weken vaderschapsverlof volgend jaar, maar slechts 50% wordt doorbetaald. En dat is 50% van het dagmaximum en mijn inkomen ligt daar royaal boven. Maar gezien ik toch al ouderschapsverlof wilde nemen, is dit nog altijd meer dan 0.
  Helaas heb ik ook nog een stuwmeer aan zakenreizen staan en slechts 25 vakantiedagen per jaar. Normaliter kom ik dus dagen tekort…

 9. Olga

  Wow, wat een vrije dagen! In de ziekenhuiszorg heb je alleen maar het wettelijke aantal uren. Om toch wat meer vrije tijd te hebben, maak ik langere werkdagen. In onze nieuwe CAO mag je ook nog maar maximaal 10 uren meenemen naar het volgend kalender jaar. Bovendien moet je ze op maken voor juli.
  Waarom kies je niet voor een standaard werkweek van 36 uur? Dan voorkom je al een deel van dat stuwmeer. Bijzonder dat de rijksoverheid nog een 40 urige werkweek heeft. Mijn man is gemeenteambtenaar en heeft een 36 urige werkweek. Net als ik zelf.

  1. Geldnerd

   Onze standaard werkweek is 36 uur. Ik heb ooit, heel lang geleden, gekozen voor 40 uur om extra verlof te krijgen (en omdat ik in het bedrijfsleven 40 uur gewend was). Dat draai ik nu dus weer terug naar 36.

 10. Luxe of Zuinig

  Zelf dit jaar de overstap gemaakt naar de 4 daagse werkweek via ouderschapsverlof. Ideaal! Jij kan nu nog gelukkig je uren inzetten om een 4 daagse werkweek te imiteren, maar pas op, als je eenmaal eraan gewend bent zal je je contract er permanent naar omzetten 😉

 11. Karin

  Je kunt volgens mij rekenen in dagen van 8 uur. ook voor de niet ADV. Verlof in de CAO gaat namelijk in dagen (en dan pas omgerekend naar uren). Je werkt 40 uur en neem bij 1 dag ook 8 uur op. En 36 uur is bij jullie gewoon fulltime (zo lekker).

  20 Dagen wettelijk = 160 uur
  5 Dagen bovenwettelijk 40 uur
  26 dagen ADV = 208 uur
  totaal 51 dagen = 408 uur

  Ik heb hetzelfde regime 5x 8. Echter is mijn contract fulltime 38. dus ik ben met 36 uur een parttimer.
  Daardoor heb ik 25 x (2/38) = 1.32 dag minder op het wettelijke & bovenwettelijke verhaal)

  Totaal had ik dit jaar dus 49,7 verlofdagen (x8 uur, omdat ik voor elke dag 8 uur opneem)

 12. Yolanda

  Ik heb heel lang 4*9 gewerkt wat goed te doen is. Dat werd wel veel met ca 3 uur reizen per dag erbij. Toen heb ik een tijdje 4*8 en drie uur op vrijdag gewerkt. Maar dat is een valkuil. Die drie uur werden er meestal ook 8, alleen onbetaald. Mooi dat je de vrijdag vrij bent dan heb je altijd een lang weekend. Hoewel op vrijdag werken toch ook wel een speciale sfeer heeft, meer relaxed.

 13. Anton

  Hoe zit het met de reiskosten, lopen die nog door in coronatijd?
  Moet je nog een dag reiskosten inleveren bij 4×9 of kom je straks met de fiets van de zaak naar je werk?

  1. Geldnerd

   Ik krijg geen reiskostenvergoeding maar heb een zakelijke OV-kaart. Daar verandert niks aan. Voor de mensen die nog wel een reiskostenvergoeding kregen is die in oktober stopgezet.

 14. meervoorjezelf.nl

  Lijkt me heerlijk, een werkweek van 4 dagen. Dat is ook echt een doel voor de toekomst.
  Ik werk nu 5 om 4 dagen en dat 3-daagse weekend is echt een verademing. Dit doe ik al ruim 6 jaar en ik wil nooit meer terug naar 40 uur per week!

 15. L.

  Dag Geldnerd, hier een verlate reactie. Ik vraag me af of je je IKB uren als bovenwettelijke noemt? Ik ben ook ambtenaar en heb een verlof stuw meer. Daarom heb ik eergisteren mijn IKB uren (44) verkocht.
  Groet, L.

  1. Geldnerd

   De IKB-uren zijn inderdaad de bovenwettelijke.

   1. Kim

    Ik ben ook ambtenaar; en werk al jaren 4×9; inderdaad heel bewust om dat stuwmeer te voorkomen…

Reacties zijn gesloten.