Lockdowneffect

 • Berichtcategorie:Administratie

We zitten er al weer in sinds medio december. Een lockdown. Waarbij alle niet-essentiële winkels gesloten zijn (behalve voor afhalen). En sinds 23 januari hebben we dan ook nog de avondklok, waarbij we geacht worden tussen 21.00 en 04.30 binnen te blijven. Bedoeld om onze bewegingen en contacten te beperken, en daarmee de verspreiding van het COVID-19 virus te remmen.

Als brave burger houdt Geldnerd zich best goed aan de regels, denkt hij zelf. We vinden het vervelend dat het laatste rondje met Hondje ‘s avonds niet meer met z’n drietjes kan, dat is hier in Huize Geldnerd een beetje de gewoonte. Even een wandeling samen terwijl Hondje om ons heen scharrelt. Nu gaat Geldnerd of Vriendin braaf alleen met Hondje aan de lijn nog even naar buiten voor een plasje en soms iets groters. Maar het is voor het goede doel, en deze impact overleven we wel. Verder merken we er weinig van, we ontvingen ook voor de strengere maatregelen al nauwelijks bezoek.

Met al die maatregelen zijn de mogelijkheden om geld uit te geven nog beperkter geworden dan ze al waren. Niet voor niets klaagt de middenstand steen en been, en ook Geldnerd zelf zou best graag weer eens met een biertje en een bitterbal op een terrasje willen zitten om naar mensen te kijken. Maar dat is nog even niet zo. Daarmee worden de effecten van de lockdown van de afgelopen maanden ook goed zichtbaar in mijn administratie. Dat merkte ik toen ik vorige week mijn spreadsheet bijwerkte met de laatste boekingen van februari en de boekingen van de eerste twee weken van maart.

Allereerst de No Spend Days, de dagen waarop ik niks betaal met mijn creditcard, pinpas, of contant geld. Vóór Corona had ik er toen een stuk of 10 per maand, in 2020 waren het er gemiddeld iets meer dan 20 per maand. Maar januari en februari 2021 breken nieuwe records.

En de werkelijkheid is nog steviger dan de grafiek laat zien. Want die enige dag waarop ik een uitgave gedaan zou hebben is de dag dat mijn creditcard werd afgeschreven. En dat was een transactie van eind 2020, toen ik een huurauto aftankte die we gebruikt hadden voor familiebezoek met Kerstmis. Door de manier waarop ik de transacties verwerk komt dat pas in mijn administratie als de creditcard wordt afgeschreven door mijn bank. Ik heb dus in mijn eigen administratie in januari geen uitgaven met creditcard, pinpas, of contant geld gedaan. Nul. Helemaal niks. In de gezamenlijke administratie was het iets drukker (want we doen één keer per week boodschappen), maar ook dat mocht geen naam hebben.

In februari was het beeld niet veel anders. Een bezoekje aan mijn favoriete wijnhandel, een kopje koffie to-go toen ik met een collega een wandeling maakte. En weer een creditcardafschrijving, nu met alleen maar mijn Spotify-abonnement.

En dan het spaarpercentage. Waar ik in 2020 dramatisch de mist mee inging. Dat is (met mijn verbeterde spreadsheet met dubbelplusgecontroleerde formules en kruiscontroles) in 2021 als een raket van start gegaan.

Geen verrassing natuurlijk, als je vrijwel niks uitgeeft. Ja, ik heb de reguliere overboeking naar de gezamenlijke huishoudrekening. Mijn eigen vaste lasten, de mobiele telefoon en de kosten van mijn bank. Maar verder gebeurt er dus vrijwel niets op mijn bankrekening. En dat zie je. Met dit soort spaarpercentages hoor je me overigens niet klagen. Als de terrassen weer open zijn komt er echt nog wel een kleine inhaalrace…

Merk jij de effecten van de lockdown in jouw financiële gedrag?

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Joelle

  Wij geven door de lock down eigenlijk alleen minder uit aan benzine, want weinig verjaardagen en partijen. Verder dus ook wat minder aan cadeautjes en losse troepjes. Dat wordt hier in huis helaas wel gecompenseerd door extra uitgaven wat betreft de categorie boodschappen. Per saldo houden we van de budgetten niet extra over.

  Wel hadden we onszelf in 2020 en ook dit jaar een fors spaardoel opgelegd. We hadden dus al de mindset om veel te sparen. Corona had daar in ons geval niets mee te maken.

 2. Audrey

  Wij zouden met twee honden eigenlijk wel samen mogen gaan wandelen na 21.00, maar in de praktijk gaat mijn vriend bijna altijd alleen. Ik vind het wel heel fijn dat een timeslot boeken om te winkelen nu wel weer mogelijk is. Heerlijk om niet om mensen en winkelkarretjes heen te hoeven slalommen dan.

  Mijn uitgaven liggen nog steeds wel lager verder, al was ik al niet zo’n grote sponsor voor de horeca pre-corona.

 3. Sb

  Erg knap dat je geen ‘spend days’ hebt gehad.
  Heb je ook geen hobby die geld kost o.i.d.?

  1. Geldnerd

   Bloggen en spreadsheets? Mijn blog kost 1x per jaar de hosting, de spreadsheets 1x per jaar de Microsoft 365 abonnementskosten. Voor hardlopen en andere sporten heb ik de afgelopen maanden niets aan hoeven schaffen, nee.

   1. Sjors

    En als je een goed boek ziet of iets dergelijks. Zou je het dan kopen of vind je dit zonde van je no spend days?

    1. Geldnerd

     Ik heb nog voor jaren (ongelezen) leesvoer in de kast staan….

 4. Mw

  Het enige waarbij ons momenteel veel geld naar toe gaat, naast de boodschappen, zijn de kosten voor onze verbouwing. Dus momenteel gaat er bij ons nog meer uit dan er binnen komt, maar dat was ingecalculeerd en hadden we hard voor gespaard. Hier dus ook veel dagen dat er niets uitgegeven wordt.

 5. vkouters

  Sinds medio december is de BSO van onze kinderen dicht. De scholen begonnen vorige maand weer, maar de Buitenschoolse Opvang is nog steeds dicht. Dat geld krijgen we binnenkort weer terug (minus dat wat de toeslag vergoed). Is best veel.

 6. DutchFI

  Ik gebruik de app Grip, en weet zo elk moment precies waar ik sta qua uitgaven. We zijn al FIRE en zouden gaan reizen. Om de uitgaves te compenseren, ben ik aan het verkopen op MarketPlace. Dit loopt erg goed. En ontzettens motiverend elke keer eerst een ping van Tikkie te zien, en erna een bijschrijving op Grip. De kosten voor verzending hebben een eigen categorie, dus ik zie precies hoeveel we nu netto erbij husselen (met daarbij nog rente en dividend).

Reageren is niet mogelijk.