Telefoon om mee te bellen

Medio oktober was er weer het jaarlijkse ‘hebberigheidsmoment’. Voor Geldnerd in elk geval wel. Waar ik het over heb? De aankondiging van de nieuwe iPhones natuurlijk! Geldnerd is al meer dan 10 jaar een tevreden gebruiker van dit product uit het Apple-universum.

Mijn huidige telefoon, een iPhone 8, is inmiddels drie jaar oud. Destijds gaf mijn iPhone 5S er na vier jaar trouwe dienst de brui aan. De iPhone 8 voldoet nog prima. Ik krijg nog keurig ieder jaar de nieuwe versie van het iOS besturingssysteem van Apple. De batterij loopt iets sneller leeg tegenwoordig, maar dat is gebruikelijk. Vanuit dat perspectief is er dus eigenlijk geen enkele reden om een nieuwe telefoon te kopen. Maar toch merk ik dat het elke keer begint te kriebelen als de nieuwe modellen weer gepresenteerd worden. Betere camera, meer geheugen, beter scherm, nieuwer, sneller, hipper, nieuwer, nieuw, nieuw….

Meestal duurt dat gevoel maar een paar dagen. Dus zolang ik de verleiding kan weerstaan om gedurende die periode naar de webshop te gaan en ‘per ongeluk’ op de KOOP MIJ knop te klikken, gaat het wel goed. Maar dat is iets wat me gedurende die dagen wel bezig houdt. Ik ben er echt bewust over aan het nadenken. Jezelf bewust onbekwaam voelen is altijd nog beter dan onbewust kopen, denk ik dan maar….

Dit jaar schoot mij gedurende die ‘moeilijke periode’ nog een andere gedachte door het hoofd. Want mijn telefoongebruik is gedurende 2020 erg veranderd. Dat komt door het thuiswerken en de corona-crisis. ‘Vroeger’ gebruikte ik de telefoon veelal onderweg en soms op kantoor. Mailtjes checken, reacties op mijn blog modereren, even naar de beleggingsportefeuille kijken, nieuws checken, een (e)book of tijdschrift lezen en naar muziek luisteren.

Maar dat is nu grotendeels weggevallen. Ik zit thuis op mijn kantoor te werken en te (video)bellen, en tussendoor switch ik gewoon even van venster om die dingen te doen die ik voorheen op mijn telefoon deed. Als ik naar mijn gebruik van de afgelopen 8 maanden kijk, dan is die telefoon tegenwoordig vooral om mee te bellen. Je verwacht het niet, toch? Nog een extra reden om even niet op die koop-knop te drukken.

Hoe is het met jouw telefoongebruik?

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. Jasper

  En bijkomend voordeel: door het vele thuis werken/zijn en weinig meer onderweg zijn gebruik ik ook nog maar een fractie van mijn databundel. En bij KPN kun je tijdens de looptijd van je contract max. 1 keer per maand je abo bijstellen. Naar boven natuurlijk, maar óók naar beneden. En door een abo te kiezen met veel minder data bespaar ik nu toch maandelijks een tientje. Klein geluk in COVID tijden ?

 2. uitklokken

  Ik gebruik de telefoon steeds minder vaak. Ik heb alle onnodige apps er af gegooid. Dat levert me in eerste instantie rust op als ik niet thuis ben, ik heb bijvoorbeeld geen slack of twitter op mijn telefoon.
  Bijkomend voordeel is dat ik mijn abonnement afgelopen maand naar beneden kon bijstellen.
  Ik hoop dat ik door deze opschoningsactie nog heel erg lang kan doen met mijn telefoon.

 3. GeldHamster ?

  De hoeveelheid data dat door mij verbruikt wordt is inderdaad veel minder sinds de Corona crisis. Helaas heb ik een actie abonnement van KPN met onbeperkte data die heel gunstig is. Hierdoor kan ik deze niet omhoog en/of omlaag zetten anders vervalt m’n actie tarief.

  Ik ben wel van plan om de sim only van m’n vriendin om te zetten van Tele2 naar KPN. Dit was een tweejarig abonnement die nu maandelijks opzegbaar is. Via Mobiel.nl hebben ze een actie t/m einde jaar waarbij de overstap kosten vergoed worden. Hierdoor kan het de moeite waard zijn om over te stappen naar een maandelijks opzegbare Sim Only die goedkoper is (misschien zelfs zonder data voor zo lang Corona duurt om enkel te bellen). Daarnaast houdt je ivm de maandelijkse Sim Only de flexibiliteit om een nieuw abonnement voor langere tijd af te sluiten als je een nieuwe mobiel nodig hebt of als Corona voorbij is. Meestal zijn mobiele telefoons namelijk goedkoper (soort van subsidie op de losse toestel prijs) in combinatie met een abonnement van 1 of 2 jaar.

  1. Geldnerd

   Ik heb zelf ook al heel lang een SIM-only abonnement, steeds voor 2 jaar. Mijn toestel koop ik zelf in een ander ritme. Ik merk dat ik nogal hang aan onbeperkt bellen, geen beperking in belminuten. Bij de meeste aanbieders heb je dan automatisch ook heel veel GBs data.

 4. Tom

  Je hebt helemaal gelijk, Geldnerd! Zelf heb ik de iPhone 11 Pro, waar ik erg blij mee ben. Maar ik was betoverd door de nieuwe iPad Air. Uiteindelijk ook niet nodig, dus niet gekocht. Ik heb al een laptop én een iPhone en weer een extra apparaat om up-to-date te houden vind ik eigenlijk vervelend. Zolang we de marketingbetovering zelf nog kunnen doorbreken, zijn we goed bezig 🙂

 5. Luxe of Zuinig

  Herkenbaar Geldnerd. Zelf maak ik nog gebruik van een motorola G5 plus. Ik gebruikte hem vooral buitenhuis voor ongeveer dezelfde activieiten zoals jij omschrijft. Echter sinds ik thuis ben zit ik altijd op mijn Ipad om al die zaken te doen. Hij wordt dus alleen gebruikt voor bellen…… En tja dan heb je geen nieuw toestel nodig want het functioneert prima.
  Ik had bedacht in 2020 een nieuw toestel te nemen, maar had eerder dit jaar al bedacht dat dit sowieso uitgesteld gaat worden naar 2021 en wellicht, als de accu het netjes blijft doen, wel tot 2022.

  Qua abbo heb ik al het kleinste abbo genomen en betaal dan ook nog maar 7 euro per maand. Dit kan nog goedkoper, maar kan pas zodra ik buiten contract kom.

 6. MvhJ

  Ik wacht ‘geduldig’ tot april, wanneer ik de iPhone 12 mini graag wil bestellen. Heerlijk weer een kleiner toestel die lijkt op de door mij destijds geliefde 4. 🙂
  Ik ben gek op gadgets.

 7. Peter

  Vorige week mijn iPhone 6 Plus vervangen door de 11. Ik koop vanwege de hogere kosten nooit het laatste model. Met de 6 heb ik 4-5 jaar gedaan. Ik doe er van alles mee. Bellen eigenlijk nog wel het minste.

 8. Kimberley

  Toevallig heb ik afgelopen weekend verliefd naar de IPhone 11 pro en 12 zitten staren.. Druk bezig geweest met uitzoeken, welke kies ik? Waar het goedkoopste? Maar mijn huidige IPhone 6s doet het eigenlijk nog prima. En ik gebruik hem bijna alleen maar functioneel. Dus heb ik het nodig? Nee? Wil ik het hebben? Eigenlijk wel 🙂 Maar ik kon mijn dwang onder controle houden. Misschien over een paar maanden als ik het écht nog steeds graag wil.

 9. fighttofire

  Gelijkaardig aan jou maar dan met Samsung. Sinds kort een nieuwe S20 plus 5G op de kop kunnen tikken voor 730 EUR als vervanger voor mijn S7 Edge dat net 4 jaar dienst heeft gedaan. Helaas liet ik hem begin dit jaar vallen terwijl mijn hoesje uit elkaar aan het vallen was waardoor er een stukje in de hoek kapot was met als gevolg dat ik de batterij niet zomaar meer kon vervangen zonder het scherm te vervangen. Hierdoor begon de batterij af te zien. Samengevat, ik laat me ook niet meteen afleiden door het laatste nieuwe, maar als ik een goede deal kan verkrijgen op het gepaste moment ga ik er ook voor.

 10. Thuiswerker tegen wil en dank

  Mijn telefoon kan nog wel een paar jaar mee. Onderweg beoordeel ik nog wel een keertje of een nieuwe batterij de levensduur kan verlengen.

  Ik probeer ook mee te wegen in mijn aankoopbeslissingen of het echt noodzakelijk is om weer een oude telefoon toe te voegen aan de afvalberg in de wereld. Zoveel beter is een nieuwe telefoon vaak niet is mijn conclusie.

  Daarnaast probeer ik het aantal gadgets in huis binnen de perken te houden. Want elk gadget of het nu een slimme lamp of nieuwe laptop is heeft een zekere kostenfactor (vaak in tijd) aan onderhoud. Of er nu updates voor geïnstalleerd moeten worden, of de app toch net wat minder handig is dan de marketingpraat deed vermoeden.

  Gadgets moeten mij (of het gezin) dienen, niet andersom en elke 100 euro uitgegeven aan gadgets is een dag later met pensioen (ongeveer dan).

Reageren is niet mogelijk.