Er komen veranderingen bij Binck

 • Berichtcategorie:Beleggen

Beleggen is één van de hoekstenen van mijn financiën. En om als particulier te kunnen beleggen heb je de dienstverlening van een broker nodig. Dat is een ‘dynamisch landschap’. Dus houd ik de ontwikkelingen in deze markt goed in de gaten.  In september 2019 heb ik nog uitgebreid beschreven waar ik allemaal op let en wat ik belangrijk vind bij een broker. Zelf zit ik met mijn beleggingen bij Binck Bank, en daar ben ik tevreden over.

Eind december viel mijn oog op een artikeltje in het FD, een interviewtje met de topmannen van Binck en Saxo Bank. Saxo is de Deense eigenaar van Binck. Iets dat we tot nu toe vooral merkten omdat het Binck-logo was aangepast. ‘Part of Saxo Bank’ stond er sinds een tijdje onder of naast. Maar blijkbaar staat er meer te gebeuren in 2021, en gaan we echt merken dat Binck geen zelfstandige broker meer is. Volgens het artikel zijn er ‘onder de motorkap’ al een aantal processen geautomatiseerd bij Binck, waarschijnlijk door de Saxo-systemen uit te rollen. En in 2021 gaan ook de klanten een aantal veranderingen zien.

The times they are a-changin’….

Die veranderingen zijn al doorgevoerd in Frankrijk. Als je naar de Franse Binck-website gaat dan wordt je al doorgeleid naar een Saxo-pagina. Voorlopig nog wel met een Binck-logo, maar dat zal een kwestie van tijd zijn denk ik. Alle Franse Binck-klanten zijn overgezet op het platform van Saxo Bank.

Saxo is overigens onder de eigen naam ook al in Nederland actief. Volgens het artikel in het FD en als ik de informatie promotieteksten op hun website goed lees, dan werkt Saxo met een open architectuur waarop ze producten leveren van andere spelers in de wereldwijde financiële industrie. Voorbeelden die genoemd worden zijn BlackRock, Morningstar en NASDAQ.

Saxo biedt hiermee drie diensten aan: SaxoInvestor, SaxoTraderGo en SaxoTraderPro. Saxo Investor is bedoeld voor de meer passieve beleggers, in Frankrijk kun je daar beleggen in beleggingsfondsen, aandelen, obligaties en indextrackers (ETFs). Dat klinkt als het pakket voor Geldnerd, met zijn ene maandelijkse beleggingstransactie. SaxoTraderGo en SaxoTraderPro zijn voor de actieve beleggers.

Wanneer en hoe?

Op de website van Binck is over deze hele operatie nog geen informatie te vinden. Ook heb ik er als klant nog geen informatie over ontvangen. <cynisme aan>Waarom zou je ook vroegtijdig je klanten willen informeren…?</cynisme uit> Volgens het artikel in het FD zou in elk geval de SaxoInvestor migratie in Nederland in de eerste helft van 2021 moeten plaatsvinden.

Wat doet Geldnerd?

Voorlopig even helemaal niks. Ik wacht rustig af. Mijn beleggingsstrategie is helder en eenvoudig. Maandelijks inleggen en maandelijks kopen uit de beperkte set fondsen die ik in mijn portefeuille heb, en de aankoop zo doen dat ik dichter bij mijn gewenste portefeuilleverdeling kom. Dat bestuur ik allemaal vanuit mijn eigen spreadsheet.

Ik heb Binck alleen nodig om te handelen in de fondsen en om mijn dividenden te ontvangen. En ik wil wekelijks een rapportje kunnen downloaden met de standen van mijn portefeuille en de uitgevoerde financiële- en beleggingstransacties. Als Binck wijzigingen doorvoert, zal ik die evalueren en bekijken of ik nog steeds kan doen wat ik wil en of de kosten niet hoger worden. Daarna zien we wel verder.

Houd jij goed in de gaten wat er bij jouw broker gebeurt?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Kreupelgeld

  Ik ben – al heel lang – klant bij Binck en had vorig jaar een substantieel bedrag te beleggen. Omdat bij Binck de kosten de afgelopen jaren waren toegenomen ben ik gaan rondkijken. Ik ben uiteindelijk ingestapt in Northern Trust fondsen via ABN Amro. De servicekosten zijn wel iets hoger op jaarbasis maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt doordat de Northern Trust fondsen weinig tot geen dividendlekkage hebben.

  Ik verwacht dit jaar mijn beleggingen bij Binck te liquideren en ook in te leggen via ABN Amro.

 2. Luuk

  Binck heeft in Nederland al FundCoach. Voor passief beleggen is dat toch interessanter? Dat gebruik ik al jaren.

  Verder gebruikte Binck in Frankrijk een ander platform dan in Nederland. Mogelijk dat zij daarom nu al zijn gemigreerd.

 3. Bart

  Bedankt voor de info! Ik ben ook benieuwd wat er allemaal gaat veranderen. Het enige waar ik bang voor ben is dat mijn Amerikaanse ETFs uiteindelijk geliquideerd zullen worden wanneer er iets overgezet gaat worden.

  Al heb ik nog een behoorlijke portefeuille staan bij Binck, ik doe er geen transacties meer behalve het overhevelen van dividenduitkeringen naar mijn Rabobank beleggingsrekening. Daar heb ik maar eenmalige transactiekosten van 0.1% op indexfondsen, ongeacht het bedrag.

  1. Geldnerd

   De laatste keer dat ik naar het beleggingsaanbod van Rabo keek vond ik dat erg mager.

 4. Kaskoe

  Ik houd mijn twee brokers Binck Bank en Lynx) scherp in de gaten. Maar was de laatste tijd wat meer naar Lynx aan het kijken vanwege de migratie van Interactieve Brokers van de UK naar Ierland en Luxemburg. Dat is vooralsnog met een sisser afgelopen, omdat er uiteindelijk toch een Brexit-deal is gekomen.
  De veranderingen bij Bink Bank verwachtte ik wel na de overname door Saxo, maar zo concreet had ik ze nog niet voor ogen. Ik wacht af. Inmiddels heb ik wel besloten (na het Brexit-avontuur) om vanwege risicospreiding mijn geld over minimaal twee betrouwbare brokers te blijven spreiden. Daarmee (betrouwbaarheidseis) valt DeGiro voor mij trouwens af. Dan maar een klein beetje meer kosten.

 5. Bankspaarder

  In het verleden heb ik jaren bij Binck gezeten, zowel fundcoach gebruikt als hun basis pakket met losse aandelen. Afgelopen jaar alles overgezet naar Meesman in het wereldtotaal fonds en dat geeft mij een stuk meer rust.

 6. Geldsnor

  Ik gebruik DeGiro, maar dan wel in Custody-account. Iets duurder met dividendbetalingen, maar geen securities lending en lage transactiekosten.

  Ander vraagje geldnerd: welke plugin gebruik jij voor de “blogroll”?

Reageren is niet mogelijk.