Het einde van mijn spaarpercentage?

Zelf noem ik het altijd een van de belangrijkste getalletjes in mijn persoonlijke financiën. Het spaarpercentage. Niet om te vergelijken met anderen, maar om mijn eigen voortgang in de gaten te houden. Maar onlangs gebeurde er iets dat voor mij persoonlijk toch wel voelt als het einde der tijden…

Ik ben eindelijk voorzichtig bezig met het verbouwen van de spreadsheets naar LibreOffice. Stapje voor stapje, functie voor functie, en schermpje voor schermpje, bouw ik mijn spreadsheets om naar Open Source Software (OSS). En onlangs op een avond sloot er iets niet aan tussen de Excel-versie en de LibreOffice-versie. Uiteraard dacht ik eerst dat ik een programmeerfout had gemaakt in LibreOffice. Maar na een uurtje zoeken bleek het iets anders.

Tijdens de zoektocht in LibreOffice had ik namelijk al ontdekt dat er een aantal boekingsfoutjes in mijn administratie van 2020 zaten. Niets bijzonders, gewoon boekingen die in een verkeerde categorie terecht waren gekomen. Dat is een nadeel van de vergaande automatisering die ik heb doorgevoerd. Als ik de wekelijkse import niet goed controleer, dan glipt er af en toe iets doorheen. Ik ging dus terug naar de oorspronkelijke Excel-sheet, om de incorrecte boekingen naar de juiste categorie te zetten. Wat ik uiteraard ook even controleerde in het overzichtswerkblad. En daar ontdekte ik ook de reden dat de cijfertjes niet aansloten in LibreOffice.

Ik heb al het hele jaar een fout in mijn Excel-administratie zitten, waardoor mijn spaarpercentage verkeerd berekend werd. In mijn nadeel.

Ik schaam mij diep, heel diep. Ik ben de naam Geldnerd onwaardig. Mijn spreadsheet-imago in één klap aan diggelen…. Waar ik dacht dat het spaarpercentage er zo uit zag….

Blijkt het er zo uit te zien….

Dat is wel even een verschil. Geen 44,3% maar 38,5% tot op dit moment.

Wat is er gebeurd?

Begin 2020 heb ik een kostencategorie toegevoegd in een van de groepen. Maar ik heb de formule voor totaaltelling niet aangepast, de kosten die ik in deze categorie zet werden dus niet meegeteld in de totale kosten. En het is wel de categorie waar mijn personal trainer en sportkleding en dergelijke in geboekt wordt, en dus een behoorlijke post…

Achteraf vond ik het al vreemd. Ik bleef niet echt onder budget dit jaar, integendeel. En volgens mijn budget zou ik uit moeten komen op een spaarpercentage van 41,5%. Maar ik bleef maar in de buurt van die 45,0% die ik eigenlijk als ambitie had. Bovendien kon ik geen verlofuren meer uit laten betalen, dus miste ik ook ruim een half maandinkomen op jaarbasis.

Terugkijkend had ik al veel eerder op zoek moeten gaan naar dit verschil. Maar ik had teveel vertrouwen in mijn geautomatiseerde verwerking en staarde mijzelf blind op mijn ambitieuze doelstelling. Leerzaam.

Wat is de impact?

Ik heb mijzelf dus rijk gerekend. Toen ik dit debacle deelde met anderen kreeg ik meteen de vraag of ik nu een jaar langer door moet voordat ik FIRE ben. Kan ik nog wel financieel onafhankelijk worden? Dat valt gelukkig mee. Mijn vermogen verandert er niet door, alleen mijn perceptie van hoe snel de inleg groeit. Maar ik zit al een tijdje in het stadium dat de inleg niet meer de belangrijkste groeifactor is. Daar valt de impact dus enorm mee.

Maar voor iemand die zo ‘op de cijfertjes’ en ‘op de spreadsheets’ is als ik voelt het wel als een pijnlijke persoonlijke nederlaag…. Vooral mijn ego is gekrenkt dus. Maar wees gerust, het is dus niet het einde van mijn spaarpercentage. Wel verwacht ik nu dat ik in 2020 hooguit op een spaarpercentage van 40% uitkom.

Maatregelen

De enige foutloze spreadsheet is een lege spreadsheet, dat blijkt maar weer. Ik heb wel meteen een aantal maatregelen genomen. Allereerst heb ik alle optellingen nog eens gecontroleerd. En ik heb een verbandscontrole gebouwd. Daarin wordt de totaaltelling van alle boekingen vergeleken met de totaaltelling van het overzichtswerkblad. Als er geen verschil zit in de totalen, dan staat er nu een groen lampje op mijn dashboard. Is er wel een verschil, dan wordt het lampje rood. Dan weet ik dat ik moet gaan zoeken.

Ontdek jij wel eens foutjes in jouw administratie?

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. Geld Coach

  Eigenlijk vind ik het ook juist weer heel knap dat je zo’n minuscuul foutje hebt weten te vinden. Het bestand is nl zo groot en complex, dat het zoeken is naar een naald in de hooiberg. Chapeau dat je het hebt weten op te sporen!

 2. mariimma

  Oh heerlijk. De beste spot is zelfspot! 😀

 3. Van her naar HOT

  Ik heb erg van deze blogpost genoten 😀 Maakt dat ik me weer wat minder eenzaam feilbaar voel met de fouten die ik toch wel meer dan eens in mijn overzichten gevonden heb…

 4. Audrey

  Ook ik heb deze blogpost met een grote glimlach gelezen!

 5. fighttofire

  Ik heb geen spreadsheet, maar ik merk af en toe wel eens een ontbrekende uitgave of een misberekening op in mijn tool.
  Het overkomt de beste 😉 Belangrijker is wat je ermee doet, en jij pakt het op een verbeterd je(zelf) spreadsheet, dus ik kan alleen maar zeggen: Chapeau!

 6. Marianne

  Oei Geldnerd, helemaal van je voetstuk gevallen!
  Nee hoor! Grapje, fijn dat je met ons deelt dat er bij jou ook weleens iets misgaat. En hoe je het weer oplost 🙂
  Hier gaat geregeld iets mis met de administratie maar er wordt aan gewerkt en er zit al veel verbetering in.
  Dat je zo een groen lampje op je dashboard hebt gemaakt die dan rood wordt als er iets niet klopt vind ik echt wonderbaarlijk. Ik vind dat geweldig.

  1. Geldnerd

   Dat ‘lampje’ is heel simpel. Controleformule in de cel die op nul moet eindigen. Voorwaardelijke opmaak van de cel waardoor achtergrond en tekstkleur op groen springen bij uitkomst nul en op rood springen bij elke andere uitkomst.

 7. Luxe of Zuinig

  Helaas heel herkenbaar….. Met een excelfile die teruggaat naar 2011, en er kopie op kopie wordt gemaakt wordt wel eens iets gemist met een optelling…. Vandaar dat ik ze af en toe eens controleer en dan terugwerkend weer herstel. Maar goed dat zal ik natuurlijk nooit toegeven in een blogpost 😉

  1. Geldnerd

   Kom op! Ik kan het ook!!

 8. Anna H

  Ach Geldnerd, sterkte met het verwerken van deze schok :-). Over rode lampjes gesproken… Waar blijft toch die gastblog van Vriendin? (“Help mijn man is Geldnerd” of zoiets).

  Veel dank weer voor je fijne stukjes.

 9. Martijn

  Aangezien het spaarpercentage geen harde definitie heeft en dus persoonlijk is kun je niet echt spreken van een fout… 😉

 10. Yolanda

  Ik snap wel dat je het suf vond van jezelf. Maar ook een ego heeft af en toe bijsturing nodig. Zit er maar niet over in. ? Zelf ben ik met een bouwproject bezig en heb ik een simpel excelletje met hoeveel geld we hebben en wat er allemaal nog betaald gaat worden. In plaats van dat ik een nog te betalen post in de min had gezet, had ik deze in de plus gezet. Zo leek ik 5000 euro rijker dan ik was. Toen kreeg ik het ook even warm. Succes met bijkomen van je leermoment.

 11. nerd01

  Spreadsheets zijn berucht om de fouten die ze herbergen. Het zou eerder verbazing wekken als jouw spreadsheets daarop een uitzondering zouden zijn. Hier een hele site vol met horror stories van de European Spreadsheet Risk Interest Group: http://www.eusprig.org/horror-stories.htm
  En dat gaat vaak om voorbeelden die in de miljoenen lopen. Dus troost je, overal waar met Excel gehakt wordt vallen spaanders. In ieder geval een prettig vooruitzicht dat je je tegen de verveling bij deze interest group kan aansluiten als je FIRE bent.

  1. Geldnerd

   In mijn zakelijke context ken ik ook de voorbeelden van fouten die in de (honderden) miljoenen lopen. Gelukkig is de impact van mijn eigen spreadsheets nog niet zo groot…

Reageren is niet mogelijk.