Hoe gaat het met de jaardoelen?

In januari schreef ik over mijn doelen voor 2020. Nu het jaar halverwege is, wordt het wel tijd om eens te kijken hoe het ermee gaat.

Nieuwe baan

Check! Afgelopen maand ben ik ermee begonnen. Was ik voorheen bij de overheid financieel baasje in de uitvoering, nu ben ik er baasje over een mooi beleidsdossier. Meer zeg ik er niet over, want ik probeer nog steeds om een beetje anoniem te blijven. Maar ik ben er heel erg blij mee, en voor dit jaardoel kan ik dus een mooie krul zetten! Het was wel een bijzondere procedure. De meeste gesprekken gingen via videovergaderen, en ook het assessment vond online plaats. Inwerken is ook bijzonder, de gesprekken met mijn nieuwe medewerkers voer ik ook grotendeels via de video. Ik weet nog niet wanneer ik ze ‘in het echt’ ga ontmoeten. In elk geval niet als groep. Individuele kennismakingsgesprekken voer ik al wel: we maken samen wandelingen.

Nieuwe spreadsheets

Hier kan ik kort over zijn. Er is nog geen letter code geschreven. Waarom dat is kan ik niet zo heel goed duiden. Want ik heb wel de nodige programmeeruren in het verbeteren en uitbreiden van mijn Excel-spreadsheets gestoken. Ik ben aan het nadenken wat mij tegenhoudt en zal er binnenkort eens een blogpost aan wijden.

Gezondere levensstijl

Met gepaste trots kan ik melden dat ik mijn gezonde levensstijl nog steeds volhoud. Ik merk wel dat de corona-quarantaine ertoe leidde dat er iets meer gesnoept werd in Huize Geldnerd. Dus er kwam wel weer een paar kilo bij, tot iets boven ‘de grens’. En wat ook niet hielp is dat de sessies met mijn personal trainer een aantal weken stillagen. Daar stond tegenover dat ik wel toestemming kreeg om weer te gaan hardlopen. Dat mocht niet meer sinds mijn operatie in november vorig jaar. Inmiddels is alles weer onder controle. Ik las op verschillende plekken dat overgewicht één van de extra risicofactoren is bij corona. Ik ben nu dus extra blij dat ik mijn gezondheid het afgelopen jaar heb aangepakt!

Financiële doelstellingen

Geen financieel blog zonder financiële doelstellingen. Ik heb een heel rijtje.

DoelstellingTussenstand
Spaarpercentage van minimaal 45,0%De tussenstand, met een beetje hulp van de coronacrisis, is 50,8%
Extra aflossingen en sneeuwbal doorzettenGelukt!
Salarisstijgingen niet uitgeven maar sparenNog niet van toepassing
Extraatjes niet meetellen in het spaarpercentageDat doe ik heel consequent

Dit is dus een categorie waar ik echt tevreden over kan zijn. Mijn systeem werkt. Dat wist ik al, maar het is altijd weer fijn om het te zien.

In mijn administratie is het werken met het potjessysteem uitgebreid. Daar ben ik erg tevreden over. Ik heb de afgelopen periode weinig uitgegeven uit de potjes, door de quarantaine. In de eerste maanden van het jaar heb ik wel behoorlijk geïnvesteerd in mijn garderobe. Het is dus goed dat dit potje nog even verder bijgevuld wordt.

Meer lezen

Al snel in januari besefte ik dat er een probleem was met mijn doelstelling. Ik had me dus voorgenomen om in 2020 gemiddeld 2 boeken per maand te lezen, 24 voor het hele jaar. Maar het eerste boek dat ik ter hand nam telde 800 pagina’s. Het tweede boek had er maar 252. Het maakt natuurlijk nogal wat uit of ik 24 boeken van 800 pagina’s wil lezen (totaal 19.200 pagina’s), of 24 boeken van 250 pagina’s (totaal 6.000 pagina’s).

Ik heb mijn jaardoel dus opnieuw geformuleerd, maar nu in termen van aantal pagina’s. Mijn doel voor dit jaar werd 10.000 pagina’s. Maar ik zit pas op ongeveer 3.500. De gekke corona-quarantaine maakte dat ik me moeilijk kon concentreren. En de afronding van mijn oude baan was ook best een drukke periode. Ik hoop in het tweede half jaar nog een inhaalslagje te kunnen maken. Maar de 10.000 zal het niet worden, eerder 7.000. Ik heb overigens al wel 12 boeken uit, dus voor mijn oude doelstelling lig ik op schema!

Blijven schrijven

Ook dit lukt! Tot nu toe heb ik keurig twee keer per week een blogpost gepubliceerd. Elke maandag en donderdag om 5 over 5 ’s ochtends. En af en toe een extra blogpost als daar aanleiding toe is. Al ben ik daar voorzichtig mee, want inspiratie blijft een ingewikkeld iets. Soms schrijf ik zes berichten in één week. En soms wekenlang niets. Soms schrijf ik voor een maand vooruit, en soms zit ik in het weekend te zweten op schrijfsels voor de komende week. Dan is het goed om iets in reserve te hebben. Inmiddels ga ik heel hard richting de vijfde verjaardag van mijn blog. En heb ik al meer dan 650 berichten gepubliceerd. Maandelijks komen hier meer dan 20.000 bezoekers, ik heb zelfs al een maand met meer dan 50.000 unieke bezoekers gehad. Dat had ik nooit durven dromen!

Volhouden wat goed is

Tsja, deze is lastig. Want 2020 is een heel gek jaar. Ik vond en vind deze corona-periode best wel stressvol, en dat heeft soms ook z’n weerslag op mijn stemming. Eind maart was er een periode waarin ik het echt even donker inzag. Zelfs in het ‘beschaafde Nederland’ werd er gehamsterd. De beurzen stortten eventjes in elkaar. En de beschaving ook, leek het.

Ik heb me zelfs even financiële zorgen gemaakt. Zou mijn vermogen verdampen? Ons huis waardeloos worden? Onze buffer met contant geld te klein zijn? Ik heb oprecht een uurtje naar mijn dashboard zitten staren, om mezelf ervan te overtuigen dat er niets aan de hand is. Als ik al een probleem zou krijgen, dan zou waarschijnlijk 95% van de mensen een nog veel groter probleem hebben. Het was een bijzondere gedachtentrein die zich in mijn hoofd ontwikkelde. En het duurde even voordat die trein tot stilstand kwam.

Maar na een paar weken was mijn sombere bui voorbij. Het mooie weer hielp. En ik ben inmiddels extra blij dat ik dit ingewikkelde jaar samen met Vriendin en ons Hondje kan doormaken in een veilig en comfortabel huis met voldoende ruimte. Toen onze grootgrutter ook weer aan huis kon bezorgen (een aantal weken lang was er werkelijk geen vrij bezorgmoment te vinden) werd het afzien snel minder. Gelukkig maar.

Hoe is het met jouw jaardoelen?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Adriaan

  Goed punt om je jaardoelen tussentijds te evalueren. Je bent heel goed bezig! Voor mij gelijk een herinnering om naar mijn jaardoelen te gaan kijken.

 2. Bankspaarder

  Mijn doelen heb ik niet formeel als zodanig benoemd maar ik heb mijn financiële ideeen voor dit jaar wel in januari gedeeld met mijn partner.

  Tot dusver lukt het mij om maandelijks een derde van mijn netto salaris in beleggingen te steken. Daarnaast spaar ik nog iets maar het houdt niet echt over, wellicht toch de balans beleggen / sparen iets bijstellen in het voordeel van de laatste. Met mijn spaar percentage van 40% ben ik ook erg tevreden.

  Daarnaast wilden we een substantieel bedrag beleggen voor onze beide kinderen. Het is nog even de vraag of dit gaat lukken maar persoonlijk denk ik einde van dit jaar van wel. Mogelijk iets lager dan gepland.

  Tot slot waren we voornemens om een inleg in ons bankspaar hypotheek te doen. Dit gaat niet lukken vanwege een forse naheffing die we van de fiscus hebben ontvangen. Die naheffing is al aangekondigd en ontvangen we in juli. Het benodigde geld hebben we reeds in een apart potje klaarstaan. Die goede voorbereiding vind ik dan wel weer fijn al blijft het zonde..

 3. Luxe of Zuinig

  Lekker bezig Geldnerd!
  Mijn jaardoelen gaan als een trein, de buffer potjes zijn tot de rand al gevuld, de aflossingen liggen op schema en de beleggingen gaan ook weer als een trein.
  Geen vakantie in de planning wat ervoor zorgt dat we daar een meevaller krijgen, evenals geen verbouwing of tuinaanpak dit jaar want dat is de afgelopen jaren allemaal al gebeurd. Ik ben toevallig nu bezig met de 6 maanden evaluatie op mijn blog en het ziet er allemaal rooskleurig uit.
  Als het zo door gaat wordt het 1 van de rustigste jaren qua uitgaven in huize luxe of zuinig.

 4. htpp://noorderkracht.blogspot.com

  Je bent goed bezig. Zelf maak ik geen jaardoelen. Ik heb voor mezelf een richting waar ik heen wil en daar blijf ik aan werken. Steeds een beetje meer financieel onafhankelijk en steeds meer ruimte en tijd om te doen wat ik wil en soms is dat gewoon even helemaal niks. Geen stress, geen opdrachten, geen deadlines gewoon even alleen tijd voor mij en voor wat ik wil. Heerlijk leven zo hoor !

 5. Nico

  Hey Geldnerd,

  Sinds een paar maanden lees ik regelmatig over FIRE en ben ik regelmatig bezoeker van jouw blog. Reuze interessant!

  Nu rijst bij mij wel de volgende vraag na het lezen van je stuk: Waarom kies je ervoor extraatjes niet mee te tellen in je spaarpercentage? En wanneer is dit voor jou een extraatje en wanneer niet?

  Ik ben nu aan het sparen voor ons eerste huisje, en merk juist dat alle beetjes helpen! 🙂

  1. Geldnerd

   Helemaal geen gekke vraag. Een extraatje is voor mij eigenlijk alles wat ik ontvang buiten hetgeen mijn werkgever doet. Ik probeer mijn spaarpercentage een zuivere maatstaf te laten zijn van wat ik overhoud van mijn reguliere inkomen (inclusief individueel keuzebudget). Extraatjes vertekenen dat beeld en zouden kunnen maken dat ik onhaalbaar hoge doelen ga stellen voor volgende jaren. Uiteraard tellen de extraatjes wel mee in mijn vermogen, net zoals ze jou helpen bij de spaarpot voor jouw eerste woning.

 6. stellaiszuinig

  Ook mijn complimenten Geldnerd!! Ik heb geen doelen, wel een challenge dit jaar: een jaar lang geen geld uitgeven aan kleding, schoenen en accessoires. Ik blog er ook over en deze week toevallig even een tussenstand gepost. Het gaat prima!! Altijd leuk als je je doelen behaald en niets mee mis wanneer je ze even moet bijstellen omdat ze te hoog gegrepen blijken te zijn. Daarnaast heeft corona overal een impact op, dus vast ook op sommige doelen. Leuk om je opsomming te lezen en succes met je nieuwe job! Groet Stella ( van Stella Is Zuinig).

 7. uitklokken

  Haha mooi zeg, op ons werk zijn de “mid year reviews” weer in volle gang. Goede trigger om de persoonlijke doelen ook even weer onder de loep te nemen 🙂

 8. DutchRN

  Ik ben teruggegaan naar de IC. Ik vond het heftig. Blij dat ik nu weer op mijn gebruikelijke werkplek ben.
  Mijn maandelijkse spaar % is 37% – ik ga zo door dit jaar.
  Ik heb dit jaar weer 10% extra afgelost op mijn hypotheek. Volgend jaar ga ik het aflossen. Ik moet ws een klein beetje boeterente betalen. Mijn laatste aflossing is ongeveer 3000 euro meer dan ik boetevrij mag aflossen.
  Ik ga een heel nieuw lange termijn doel verzinnen zodra de hypotheek is afbetaald.

 9. DutchFI

  Ons ultieme doel halen we binnen een paar maanden: FIRE voor ons allebei! Hiervoor hebben we beiden een hoop gedaan, en gelaten: 5 jaar expat geweest in een lastig land, ons huis in Nederland verkocht en maximaal gespaard. Nu zijn we bezig met het voorbereiden van de volgende fase: eerst terug naar Nederland, verder ontspullen en iedereen weer zien. Erna willen we ‘slow travel’ gaan doen, dus we zijn aan het onderzoeken wat er mogelijk is, en wat in ons plan past. Leuk, en erg spannend.

Reageren is niet mogelijk.