Plunderen! Hamsteren!

Landgenoten! Graag wil ik hier, op mijn eigen kleine hoekje van het internet, mijn diepe, diepe teleurstelling in jullie uitspreken. En hierbij ontneem ik Nederland de status van ‘beschaafd land’. We zijn officieel terug in de Middeleeuwen, wat mij betreft. Beschaving was blijkbaar een heel erg dun laagje vernis.

Waar ik het over heb? Het hamstergedrag. Eén crisis is alles wat ervoor nodig heb. Eén mededeling dat we een paar weken thuis moeten zitten, en we hollen met z’n allen naar de supermarkt. Daar werken we van achteren naar voren. Ook door het proces van spijsvertering. We beginnen aan het einde, en kopen dus al het toiletpapier dat we kunnen vinden. Vervolgens gaan we terug naar de houdbare dingen. Pasta, pastasaus, blikgroenten, want als we niet naar de fastfood-restaurants kunnen willen we andere troep eten. De chips en de koekjes, want je wilt wel iets te knabbelen hebben terwijl je naar alle extra journaals zit te kijken. En dan nemen we ook nog maar even alle groente en al het brood mee, nu we er toch zijn.

We hamsterden in het weekend. En gedurende de week gingen we er gewoon mee door. Toen Geldnerd dinsdagavond (voor het eerst in een week) bij onze lokale grootgrutter kwam en het slagveld overzag, was dat heel slecht voor zijn gemoedsrust…

We kopen als we bang zijn, dat is wel duidelijk. We hamsteren alsof we bang zijn dat de meest basale voedselvoorziening uit gaat vallen. Teunie van Eenvoudig Leven verkoopt ongekende hoeveelheden meel en bloem, en spreekt zelfs van een meel-oorlog. We hamsteren paracetamol zodat die nu op rantsoen is.

Tegelijkertijd lees ik berichten over diefstal van medische hulpmiddelen uit ziekenhuizen. Hoe diep ben je gezakt als je mondkapjes steelt? Oplichters die oudjes ‘helpen’ met boodschappen en hun pinpas stelen. Phishingmails met het verzoek je bankpas op te sturen en een ‘antibacteriële bankpas’ terug te krijgen. Dat zijn dan nog individuen of kleine groepjes die de weg kwijt zijn. Maar dat hamsteren, dat hebben we samen gedaan. Met z’n allen. Ga je diep schamen! Denk aan deze blog als je een rol toiletpapier uit jouw voorraad voor de komende jaren haalt. En denk aan deze blog als je over een jaar de ongebruikte voedselvoorraad in de vuilnisbak gooit. Want dit wordt de grootste voedselverspilling van de eeuw…

Je hebt gehamsterd hè? Beken het maar!

Dit bericht heeft 29 reacties

 1. Bon

  Nee, zeker niet. Erger nog, mijn hulp in de huishouding merkte heel komisch op dat ik waarschijnlijk de enige ben die niet hoeft te hamsteren want ik hamster het hele jaar door. Dat doe ik eigenlijk omdat mijn gevoel zegt dat dat nodig is. Ik ben zelf zo erg dat ik een maand terug een fles Vim tegen kwam. Dat merk bestaat al heel lang niet meer. Ken jij dit nog? Dus nee, nu geen gehamsterd meer. Ik kijk wel uit.

  1. uitklokken

   Haha, VIM! 🙂 Dat is lang geleden… Laatste keer dat ik me kan herinneren… 29 jaar?!?

  2. Lot

   De reclameleus van Vim was: VIM schuimt en kan niet krassen!

 2. R

  Was het maar waar (dat ik gehamsterd had), maar helaas ben ik 1 van die sukkels die in een ziekenhuis werken en dus alleen lege schappen zag 🙁
  Iedere hamsteraar …bedankt voor het klappen gisteren en de morele steun, maar had liever gezien dat er nog wat in de supermarkt schappen lag.

 3. ambertreeleaves

  Er waren nog wok groeten en groetjes voor in de wok. Keuze zat dus… 😉 Vooral dat toiletpapier begrijp ik niet…

 4. uitklokken

  Ehm, nou nee, we liepen wel tegen het feit aan dat we pas na veel zoeken nog paracetamol konden krijgen. Die hadden we nodig want vriendin heeft last van verkeerd passende, net gezette kroon. Wij weigeren te hamsteren. Sterker nog, die voorraadkast is weer aan de volle kant!
  Ik krijg trouwens veel zogenaamd leuke filmpjes en foto’s doorgestuurd waarin de triestheid die jij beschrijft wordt benadrukt. Je hebt er vast ook al een trits van gekregen van je collega’s en erom gelachen hè? Beken het maar!

  1. Geldnerd

   Mijn collega’s weten dat ik een bloedhekel heb aan dat soort grapjes, dus die krijg ik gelukkig niet. Het feit dat ik niet op Facebook zit (en alleen passief op Twitter) helpt ook. Eigenlijk ben ik dus gewoon ultra-saai…

 5. Mr. Groeigeld

  Geen gehamster hier. Ik vind het ronduit asociaal dat we winkels leegkopen omdat we misschien even thuis komen te zitten. Terwijl er geen enkel bevoorradingsprobleem is. Een beetje spreiden en sociaal denken is blijkbaar te moeilijk.

 6. Lot

  Ligt eraan wat er onder hamsteren valt. Ik woon 12 km vd aldi en daar kopen we de lekkerste soepgroente volgens partner. Normaal koop ik 3-5 zakjes vandaag 8 meegenomen omdat ik pas eind volgende week weer wil gaan en we eten elke dag soep.
  Onze voorraad is altijd vrij groot in principe is er voor zeker 3 weken in huis, alleen fruit en verse groente en yoghurt zou ik nodig hebben.

 7. Hermine van den Berg-vanZijl

  Ik heb altijd een goed gevulde voorraadkast en vriezer. Toch heb ik de afgelopen weken (vanaf begin februari) nog eens kritisch gekeken en wat extra ingekocht. Dat was deels ingegeven door 2 operaties half februari en half maart, en deels de Corono crisis die daar bovenop kwam. Helaas behoren zowel mijn man als ik tot de “kwetsbaren” en als je dan door een prettige voorraad niet in winkels hoeft te zijn, is dat fijn. Afgelopen weekend wilde ik voor het eind van deze week wat verse producten (groente, zuivel, fruit) bestellen voor aankomend weekend. Helaas niet meer mogelijk. De eerst mogelijke gelegenheid was 28 maart in de avond. Ik heb nu een enorme bestelling gedaan voor de week erna, in de hoop dat we dan daar weer een paar weken mee voort kunnen. Maar of dat nu hamsteren is?

  Wc papier koop ik meestal in Duitsland en dan inderdaad in een hamstervoorraad voor een maand of 3. Ook dan zie ik wel eens mensen kijken, maar voor ons werkt het om dat soort zaken een paar keer per jaar groot in te kopen.

 8. Meer door minder

  Mensen maken elkaar flink gek waardoor ze de realiteit behoorlijk uit het oog verliezen.
  Ik ga meestal 1x in de 2 weken voor de boodschappen naar de winkel nu heb ik er maar wat dagen aan vastgeplakt i.v.m al die idioterie. Toch levert dit weinig problemen op voor mijn eet planning die ik altijd voor minstens minimaal 2 weken maak.

 9. Spekvet

  Dat hamsteren is toch ook logisch? Zelfs al ga je uit van rationele mensen die (op aanwijzing van de regering!) in plaats van elke dag, 1x per week boodschappen gaan doen en daarbij ook lunch regelen, dan heb je een toename van tientallen procenten in omzet. Logisch dat supermarkten daar niet op berekend zijn.

  Die toiletrollen bekt lekker, maar de unit-voorraad van toiletrollen in een supermarkt is gewoon laag. Als iedereen deze week maar 1 pak meepakt, ben je al door je complete voorraad heen en heb je de vicieuze cirkel in werking gebracht.

  1. RuthsFinance

   En toevallig eet iedereen pasta tussen de middag ?

 10. LR

  Ik heb een beetje gehamsterd. Ik werd bloednerveus van al die berichten en heb voor mijn baby 1 extra pak poedermelk, 2 liter houdbare melk, 8 maaltijdpotjes en 2 doosjes zetpillen gehaald. Voor onszelf hadden we op zich wel genoeg dus alleen wat extra groente gehaald.
  Waar ik woon lijkt de rust wel weer enigszins wedergekeerd en is op paracetamol na alles volgens mij weer voorradig.

 11. Petra

  Euhm nou het zag er wel zo uit.. maar ik heb 2 gezinnen met 4 pubers die al een jaar bij de voedselbank lopen voor een goede week aan boodschappen gebracht. Afgelopen maandag. En zelf was ik ook al een dikke week niet geweest..en havik niets meer dat niet gedroogd of bevroren was op een half pak vlokken na.
  En voor vrienden met een tweeling melkpoeder en luiers.
  Overal de boel voor de deur gezet en door het raam gekletst. De melkpoeder ga ik proberen wekelijks een pak te kopen, dat wordt terugbetaald. Die 2 gezinnen ga ik proberen te voorzien tot de voedselbank weer open kan, zowel dat er weer producten overschieten als de veiligheid..
  Straks ga ik op pad voor buren, een oude vrouw die pas over 2 weken kon laten bezorgen. En een stel dat beide in de zorg werkt. Opnieuw is bijna alles op, dus een grote volle kar en een halfvolle kar.

  Ik neem elke boodschappenronde paracetamol en kinderparacetamol mee. De eerste voor een chronische pijnklachten patiënt die er 8 per dag gebruikt naast Tramadol. De 2e voor meerdere vrienden met 3 kinderen onder de 4. Zo’n doosje gaat 1 dag mee.

  En omdat ik het ineens koop leg ik druk op het systeem. Maar hoe komen ze er anders aan..

 12. mariimma

  Het ergste vind ik nog dat iedereen voor zichzelf redenen verzint om het hamsteren geen hamsteren te noemen, of het hamsteren goed te praten. Hierboven zie ik al een paar voorbeelden…..

  1. R

   precies, helemaal eens met je reactie

  2. Leesgraag

   Nou, laten we nu niet iedereen gaan aanwijzen want nog altijd wijzen er dan 4 vingers naar jezelf… het is inderdaad waar, wat hier boven gezegd wordt: onverwacht ineens thuiswerken, dan gaat er thuis bij veel mensen dus per week meer toiletpapier en meer lunchproducten doorheen…

   En inderdaad de mensen die zich al gammel voelen of kwetsbaar zijn. Toen ik in december griep kreeg, heb ik ook op weg naar huis een voorraad meegenomen, en dat hoefde slechts voor 2 personen (ik ben ook nog mantelzorger, dus…). Logisch dat mensen die zich nu kwakkelig voelen, ook wat meer halen en dan lekker een paar weken thuis “ophokken”.

   Verder hamster ik altijd, en dan alleen lang houdbaar dat in de aanbieding is, dus nu hoef ik niet te hamsteren omdat ik gewoon van alles voldoende heb, in mate.

   Ik ben nu goed gezond, dus voor ons nu niet nodig, gewoon op de fiets (gezond blijven) en even het hoog nodige halen. Ik heb de storm dus gelaten voor wat die was, en deze week rustig overdag op rustiger momenten mijn dingetjes gehaald.

   1. Olga

    Ik heb wel wat extra voorraad gehaald om voor mij goede redenen. Ik was verkouden, werk in een ziekenhuis aar een aantal collega’s ook verkouden waren en heb een gezin met 2 grote eters. Ik was en ben niet bang dat er niets meer is, maar was bezorgd dat ik misschien in quarantaine moest. En als moeder wil ik dan toch goed voor ze zorgen. En laten we niet doen of wij niet gevoelig zijn voor groepsdruk, je wordt onbewust toch aangestoken of je wilt of niet. Ben gelukkig weer helemaal opgeknapt en toen ik gisteren boodschappen deed, was er meer dan genoeg te koop.

   2. Ilse

    Ik heb altijd heel veel houdbare producten in huis dus hoef daarvoor echt niet nu naar de winkel te rennen, maar om nu weken droge rijst, kale pasta of aardappels zonder groenten te eten, is ook zo wat. Omdat ik veel fysieke klachten heb, kan ik geen boodschappen tillen en laat ik ze altijd thuis bezorgen. Tot mijn verbazing is dat de komende twee weken niet mogelijk (alle bestelmomenten zitten vol). Voor deze week had ik nog wel een bestelmoment gereserveerd en heb ik dus maar voor 2-3 weken boodschappen besteld en de vriezer tot de nok toe volgestouwd. Ik was niet van plan om te hamsteren, maar het “moest” dus wel.

 13. Audrey

  Ik heb standaard een grote voorraad, dus hamsteren was nu niet nodig. Ik denk wel dat inderdaad het probleem is dat het aanstekelijk werkt. Dat iedereen nog maa rwat extra van iets in zijn winkelwagentje gooit als hij de legere schappen en volle karren van de rest ziet.

 14. geldboom

  Eens dat het egoïstisch is. Maar aan de andere kant, kun je het mensen kwalijk nemen? De media koppen zodra het eerste lege schap toiletpapier een feit was ‘LEGE SCHAPPEN IN SUPERMARKTEN’ en laten allemaal dezelfde foto van één leeg schap toiletpapier zien. Wat ze er dan niet bij vermelden is dat alleen het toiletpapier is uitverkocht en dat de rest nog volop verkrijgbaar was.

  Nee, geef de mensen die zichzelf en hun gezin proberen te beschermen niet de schuld. Geef de media de schuld, die voor elke coronascheet een pushbericht de wereld insturen. Tegen al dat mediageweld zijn maar weinig mensen opgewassen, zelfs de meest intelligente en weldenkende mensen wordt op deze manier angst ingeboezemd.

 15. Dolf

  Ik heb ook altijd een goede voorraad en doe actief in de winkel mijn best om nu niet te hamsteren. En aangezien ik altijd al veel koop, is dat extra moeilijk. Normaal haal ik 24 pak houdtbare melk, nu niet. Normaal haal ik 24 pak haver, nu niet. Enerzijds omdat het niet mogelijks is, maar anderzijds omdat ik het niet wil. Normaal dupeer ik nietmand door voorraad te kopen. Nu wel. Ik heb geen extra wc-papier gehaald de afgelopen 3 keer, zou ik normaal 1x gedaan hebben. Ik hamster bewust niet omdat anderen dan niks hebben.

 16. Stijn

  Ik vraag me af of je zo hard moet oordelen. Wij aten altijd op het werk, en zijn nu in een keer (samen met de kinderen) fulltime thuis. Dat betekent dat we van 2 halfjes bruin in de week, naar 2,5 heel in de week zijn gegaan. In ons geval kochten we dus 2,5 keer zoveel brood als voorheen. Zonder extra voorraad in te slaan!
  Ik denk dat een boel van de aankopen ook gewoon verplaatsing is van zakelijke groothandels naar de supermarkt nu mensen thuiszitten.
  Daarna is er natuurlijk wel lichte paniek ontstaan en gehamsterd (hoe verklaar je anders dat al het vlees de zelfs de zonnebloemolie op is).

  De files die nu ontbreken op de snelweg, die zijn verplaatst naar de distributiecentra 😉

 17. M

  Heb net boodschappen gedaan en hier in de supermarkt was heel veel gewoon aanwezig. Wat was er niet: droge gist, meel, bloem en de zogenaamde bakpakketten voor muffins etc. De rest was er gewoon. Misschien iets minder dan gewend, maar toch aanwezig. Hamsteren doe ik niet aan, wel koop ik in de aanbieding dingen dubbel. Maar dat doe ik altijd al. Dus 4 bakken kwark of 2 flessen handzeep zijn voor mij normaal.

 18. Ruth

  Ik hamster uit principe niet omdat ik het egoïstisch en paniekzaaierij vind. Er is nog genoeg in de supermarkten. Misschien geen pasta maar wel bulgur en couscous etc.
  Verder denk ik dat het voor heel veel mensen geen kwaad kan om iets minder te eten ?

Reageren is niet mogelijk.