Je kunt er niet tegen werken

Nog steeds zijn er chaotische taferelen op de beurzen. Nog nooit is de stemming zo snel omgeslagen. In de media en bij heel veel andere financebloggers heb je er al heel veel over kunnen lezen. De langste bull market tot nu toe is ten einde en we hebben nu een bear market. Nogal abrupt, op 9 maart vierde de bull market z’n 11e verjaardag, en 2 dagen later was het voorbij. Calculated Risk, één van mijn favoriete Amerikaanse economische blogs, is zelfs (voor het eerst sinds 2006) in verhoogde staat van recessie-waakzaamheid gegaan. En we hebben een pandemie. Maar ik ga niet schrijven over het Corona-virus en alle tips herkauwen die je elders ook kunt lezen. Ik probeer hier immers een serieuze financiële blog neer te zetten.

Inmiddels is het meer dan 35 jaar geleden dat Geldnerd (mini-Geldnerd) z’n eerste aandeeltje kocht. De ‘Zwarte Maandag’ crash van 1987 was de eerste waarin hij, als middelbare scholier toen nog, een deel van zijn vermogentje zag verdampen. Mijn papieren verlies nu is een veelvoud van het verlies toen. Al was het destijds procentueel nog net iets groter… Ik zeg bewust ‘papieren verlies’. Want ik zou het geld pas echt kwijt zijn als ik mijn portefeuille nu verkocht. Maar dat doe ik niet. Ik doe nog steeds niets.

Het gaat wel hard nu. Van het gat tussen mijn inleg en de actuele waarde is nu 2/3 weg. In drie weken tijd. Mijn portefeuille zat dit weekend 25,1% van z’n piekwaarde, en die was 4 weken geleden. Maar ik ga gewoon door met ademhalen, het trekt wel weer bij. En ja, dat kan een paar jaar duren. De enige manier om echt verlies te maken is nu verkopen als je in het rood staat. Heb je tijd, en heb je het geld niet nodig, laat het lekker op de beurs staan. Dat roepen we al jaren, nu is de echte test voor alle beleggers en finance-bloggers. Het went nooit, zo’n daling van de beurs, en ik heb er al een aantal meegemaakt. 1987, 2001, 2008… Het voelt altijd als jammer. Maar het is de enige zekerheid voor lange-termijn beleggers: af en toe moet je even een deel van je papieren winst inleveren. Of je hele winst en nog wat.

Zelf ben ik op dit moment weer terug waar ik eind maart 2019 was, qua portefeuillewaarde. Maar mijn portefeuille staat dus nog steeds hoger dan mijn totale inleg. Ik heb dus nog steeds ‘papieren winst’. In dit tempo duurt dat overigens niet lang meer. We zullen zien wat deze week weer brengt. Er is trouwens een treffende overeenkomst tussen zeer goede en zeer slechte dagen op de beurs. Op beide dagen denk ik af en toe: ‘daar kan ik met mijn gewone baan niet tegenaan werken’.

Ik ga je niet vertellen wat je moet doen. Daar ben ik niet zo van, daar zijn andere bloggers veel beter (belerender) in dan ik. Ik ga je wel vertellen wat ik doe en waarom. Geldnerd neemt zijn lezers serieus, en ik ga er in elk geval van uit dat jij wijs genoeg bent om je eigen financiële besluiten te nemen. Ik doe nog steeds niets. Ik blijf gewoon rustig zitten. Als mijn salaris volgende week weer gestort wordt maak ik gewoon het gebruikelijke bedrag over naar mijn beleggingsrekening. En ik ga gewoon weer bijkopen volgens het advies dat mijn beleggingsspreadsheet geeft, om dichter bij de gewenste verdeling over fondsen te komen. Ik ga, met andere woorden, gewoon door met het plan dat ik al jaren uitvoer.

Wat ik niet ga doen: uitgebreid bijkopen. Daar heb ik de vrije cash niet voor. Soms vind ik dat wel jammer. Maar als ik wel veel contanten zou hebben, dan was er teveel geld dat heel lang niets staat te doen. Dus het is eigenlijk maar goed dat het is zoals het is. Ik ben nu wel extra blij met onze tweesporenstrategie: elke maand inleggen op de beleggingen én elke maand extra aflossen op de hypotheek. Want die laatste levert ook in slechte beursmaanden een positief rendement op. #teamlagelasten

En ik heb nog een handelingsperspectief in mijn portefeuille zitten. Als de beurs (en mijn portefeuille) echt 40-50% daalt dan verkoop ik wellicht mijn obligaties, en wil ik van het vrijkomende bedrag aandelen-ETFs kopen. De obligaties houden tot nu toe redelijk stand, al was er afgelopen week wel een omslagpunt. Of misschien doe ik dat ook wel niet. We zullen zien.

Voor iedereen die er van overtuigd is dat het deze keer anders is? Ik denk het niet (en JL Collins is het met me eens). En als dat wel zo is dan (1) merken we dat pas op langere termijn en (2) maakt het niet zo heel veel uit waar je je geld hebt zitten en hoe het belegd is. Geld kun je niet eten. Toiletpapier overigens ook niet. Als er ooit nog iemand in mijn bijzijn beweert dat Nederlanders een nuchter volkje zijn, dan zal ik ze herinneren aan deze periode. Voor de niet-financiële aspecten van de huidige crisis kan ik je overigens deze mooie blog van Van Her Naar HOT van harte aanbevelen!

Heb jij al gehamsterd?

Dit bericht heeft 16 reacties

 1. Tom

  Interessant om weer met je mee te mogen kijken! Vanavond is bij Meesman mijn nieuwe tussenstand zichtbaar. Ik ben benieuwd… heb wel een aantal keer extra ingelegd. Oeps 😉

 2. geldistijd

  Hey Geldnerd, verstandig! Heb je nu niet de neiging om je periodieke investering in je hypotheek on hold te zetten en vol te gaan voor beleggen?

  1. Geldnerd

   Vooralsnog ben ik dat niet van plan. Stick to the plan, dat is het idee hier. #teamlagelasten

 3. spaarolifantje

  Ik heb extra chocolade gekocht. En dit ook verstopt voor mijn vriend die het anders allemaal achter mekaar op zou eten. Dat was het wel, qua hamsteren.

 4. uitklokken

  Heel verstandig om gewoon je plan te blijven volgen, Geldnerd. Ik doe exact hetzelfde, zelfs als alle indicatoren op rood staan. Ik denk dat ik alles wel heb zien aankomen, maar dat is confirmation bias.
  Heb je je nog eens overdacht wat er was gebeurd als je hier iets mee had gedaan zoals in je post https://www.geldnerd.nl/wat-als-de-beurs-echt-gaat-dalen/ ?

  1. Geldnerd

   Nee, daar heb ik nog niet over nagedacht. Die post was ook vooral hypothetisch. En op de dagen van grote dalingen was de paniek zo groot dat sommige brokers problemen hadden met de orderafhandeling, en dat sommige market makers het ook niet meer wisten en je een hele grote spread zag bij de orders. Dan was het risico op verkoopongelukken ook erg groot geweest…

 5. Ron

  Die laatste vraag ben ik ook nieuwsgierig naar. Ik los ook af op mijn hypotheek echter doe ik dat aan het einde vh jaar dmv een inleg in mijn spaarpolis. Zo’n maandelijkse inleg vind ik mooi gevonden, snel zichtbaar resultaat! Ik kan niet ontkennen dat ik nu, naast de standaard maandelijkse inleg die ik in Meesman doe, het deel wat ik normaliter spaar, overweeg ook in te leggen. Maar ja, eigenlijk is dat market timing…

  1. Geldnerd

   Het hangt natuurlijk af van je buffer. Als die op een veilig bedrag staat, dan zou ik het zeker overwegen om extra in te leggen in Meesman.

 6. Sambal

  Stick to the plan… best moeilijk. En worst time ever om nu van baan te wisselen. Dat geeft toch een onzeker gevoel. Daarom mijn maandelijkse extra inleg in de hypotheek stopgezet en deze parkeer ik op mijn spaarrekening. Voor de gelegenheid weer een spaarpotje daarin aangemaakt. Loopt alles goed af (als in, ik word er niet in mijn proeftijd uitgedonderd…) dan los ik aan het einde van het jaar wel in 1x af. Rentebedrag per maand is al vrij laag, mijn zorgverzekering is hoger..
  Verder laat ik mijn maandelijkse beleggingen gewoon doorlopen. Wel ietsje opgehoogd ten koste van mijn maandelijks sparen, ook omdat ik verwacht dat er dit jaar weinig vakantie gevierd gaat worden.

  1. Geldnerd

   Bij grote life events (zoals het wisselen van baan) zou ik ook even pas op de plaats maken.

 7. fighttofire

  Jij hebt ten minste nog winst. Ik zit ondertussen op een goeie -20%. Maar goed, jij doet het ook al iets langer dan ik.
  Ik hou er de moed wel in en heb net bijgekocht met extra cash dat was vrij gekomen (en dan nog wat). Ik ben erg benieuwd naar de komende weken.

  1. Geldnerd

   Heb ik eindelijk eens voordeel van mijn ‘Opa Geldnerd’ status. Maar geloof me, tegen dit soort dalingen is niets opgewassen en ben ik voor het einde van de week ook mijn laatste restje winst kwijt. Maar het maakt niet uit, we zullen zien wat er overblijft als de rook is opgetrokken en de emotie uit de markt vervangen wordt door het gebruikelijke optimisme…

 8. Bart

  Nog een dag zo’n daling als vandaag en dan ben ik na bijna 10 jaar trouw beleggen met maandelijkse inleg al mijn koerswinst op papier kwijt. Dat voelt toch wel redelijk nutteloos haha. Tsja, zonder risico geen rendement…

  Toch heb ik afgelopen vrijdag geherbalanceerd en 5% portefeuillewaarde aan obligaties omgezet in aandelen. Wanneer aandelen nog eens 20% dalen, zal ik dit opnieuw doen. Het voelt niet intuitief, maar dat is de strategie die ik jaren geleden op papier heb gezet en waar ik me aan moet houden.

  Wanneer aandelen dan nog eens 20% dalen (75% in totaal), dan zijn waarderingen zo aantrekkelijk dat ik al mijn obligaties verkoop en 100% in aandelen ga.

 9. Nee, ik heb wel mijn tegoed van één account in het andere gezet, maar dat was ik sowieso al van plan. Verder vind ik het ook nu juist belangrijk om mijn ‘luie’ strategie te blijven volgen, waar ik geen stress van heb. Dus gewoon één keer per maand blijven bij kopen. En tussendoor kijk ik gewoon niet.

  En qua wc papier ook niet. We kunnen altijd wel een tijdje eten en leven van de voorraad. Niet eten van toiletpapier natuurlijk.

 10. Mr. Groeigeld

  Hier hetzelfde, gewoon stug blijven inleggen. Ik geef wel toe dat het lastig is om alle winst (en meer) op papier te zien verdampen. Nu merk ik wel het voordeel van een blog: door steeds over mijn strategie te denken en schrijven, hou ik er gemakkelijker aan vast.

  Hamsteren hebben we niet gedaan. Misschien een beetje meer in huis gehaald.

  1. Geldnerd

   Ja, ik merk ook dat bloggen helpt!

Reageren is niet mogelijk.