Niets doen

 • Berichtcategorie:Beleggen

Het was een interessante week op de aandelenmarkten. Of eigenlijk, een saaie, eenzijdige week. Met alleen maar dalende koersen. Ik zat al een paar weken te wachten tot de Corona-paniek op de beurzen toe zou slaan. En dit was de week. Met donderdagavond zelfs extra Corona-uitzendingen rond sommige journaals. Op mijn werk vroegen (eisten!) collega-managers mondkapjes voor hun medewerkers, en er werd speciale handgel besteld.

Verbazing

Geldnerd ziet het allemaal met verbazing aan. Dat komt natuurlijk omdat ik houd van de feiten, en nog steeds vertrouwen heb in een aantal van onze instituties. En me niet te gauw laat leiden door de paniekzaaierij van sommige media en door ‘nieuws’ uit onbetrouwbare bronnen. Het sterftepercentage van bevestigde Corona-besmettingen is vooralsnog 2%, een schatting op basis van de tot nu toe bekende gegevens. Slechts tien tot twintig keer hoger dan het sterftepercentage van de ‘normale’ griep. Ze houden trouwens morbide grafiekjes bij op het RIVM, ik had nog nooit van ‘oversterfte’ gehoord. De overleden patiënten zijn vooral oudere mensen en mensen die verzwakt waren door een andere ziekte. Ik ben wel van middelbare leeftijd maar tegenwoordig kerngezond, dus ik maak me voorlopig weinig zorgen.

Voor mij bevestigt dit wel weer mijn theorie dat heftige marktbewegingen vooral veroorzaakt worden door menselijke emoties. Verwachte stijgingen en dalingen van structurele indicatoren als economische groei en inflatie worden door ‘de algoritmes’ al ingeprijsd. Het zijn de onverwachte en voor ons gevoel niet onder controle te houden zaken die zorgen voor heftige dalingen als afgelopen week. Corné van Zeijl schreef er in het FD een interessante column over. Veel andere bloggers schrijven ook over de afgelopen week, bijvoorbeeld NietTot71 en Struikelen.

Tussenstand portefeuille

Het heeft wel effect op mijn beleggingsportefeuille, dat virus. Vorig weekend was het rendement YTD 4,1%, de 12-maands XIRR was 16,4%. Het gat tussen mijn totale inleg en de actuele waarde van mijn portefeuille was vorige week 53,6% (versus 48,2% aan het einde van 2019). Mijn portefeuille stond op het hoogste punt aller tijden. Die cijfers zijn de afgelopen week behoorlijk naar beneden gedenderd. Het rendement YTD is nu -8,0%, de 12-maands XIRR is +2,4%. Wat overigens nog steeds 240 keer het percentage is dat geld op mijn spaarrekening opbrengt. Het gat tussen mijn totale inleg en de actuele waarde van mijn portefeuille is nu ‘nog maar’ +35,5%. Mijn portefeuille is weer terug op het punt waar ‘ie in oktober 2019 ook stond, en is 10,5% gedaald in één week. Tot zover het ‘bloedbad op de beurzen’….

Medio afgelopen week heb ik even in de app van mijn broker gekeken, toen was ik een paar bruto maandsalarissen kwijt. En vandaag heb ik de rapportage verwerkt op mijn gebruikelijke zaterdagochtendmoment. Het was nog een beetje erger geworden, zullen we maar zeggen. Maar ik blijf er opmerkelijk rustig onder. Ik ben immers niks ‘kwijt’. Dat zou wel het geval zijn als ik verkocht had, maar dat heb ik dus niet gedaan. Ik blijf rustig zitten, het trekt wel weer bij. Ik heb de afgelopen week zelfs gewoon mijn maandelijkse aankoop gedaan. Vanwege de dalende koersen heb ik gekozen voor mijn dividend ETF, daarmee krijg ik eind maart in elk geval nog weer een plukje dividend erbij.

Mijn portefeuille over de afgelopen 6 maanden

Eigenlijk baal ik op dit soort momenten wel dat ik geen grote stapel cash heb liggen om bij te kopen. Ik heb een contant geld buffer om een aantal maanden van te kunnen leven, en mijn potjes. De rest van mijn geld zit in het huis of in mijn beleggingsportefeuille. ‘Goedkoop bijkopen’ is dus geen optie. Alhoewel, goedkoop… Mijn favoriete ETF VWRL stond vanochtend op € 76,36. Dat is dezelfde prijs als in augustus 2019. Mijn gemiddelde aankoopprijs tot op heden is € 74,77, en eind 2018 (bij een vorig ‘dipje’) kocht ik ze voor € 64,43. Dus echte ‘koopjes’ zie ik nog niet, het is allemaal erg relatief.

Relativeren

Wat er gaat gebeuren? Ik durf het niet te voorspellen. Op enig moment zal de paniek wel wat afnemen en gaan we met z’n allen over tot de orde van de dag. Gewoon verder consumeren. En dan komt het met de aandeeltjes ook wel weer goed. En er komt ook nog wel een keer een ‘crash’ van 40 of 50 procent. Misschien wordt dit ‘m wel. Het maakt niet uit. Je zit er voor de lange termijn. Toch?

S&P500 sinds medio 2008 (bron: finance.yahoo.com)

Extra boodschappen hebben we hier in Huize Geldnerd overigens ook nog niet gedaan. We zijn niet aan het hamsteren of aan het ‘preppen’ voor een ‘lock-down’. Hier geen blikvoer, mondkapjes of andere desinfecterende handgel… Eigenlijk gaat het leven gewoon door.

Heb jij ook blinde irrationele paniek vanwege het Corona-virus?

Dit bericht heeft 15 reacties

 1. Mr. Groeigeld

  Haha, nee, geen blinde irrationele paniek hier. Zoals je beschrijft blijf ik er ook heel rustig onder, ondanks dat ik ook wat bruto maandsalarissen kwijt ben. Misschien komt dat doordat we er vantevoren goed over nagedacht hebben (zie mijn post van gisteren). Een correctie als deze in je opbouw-fase is goud waard op lange termijn.

  Ik heb nog wel een potje liggen, die ik stapsgewijs ga inzetten.

 2. Suvorov

  Geen paniek, maar jouw reactie is het andere uiterste, denk ik. Oversterfte (luguber woord inderdaad) door griep was 2900 vorig jaar. Het jaar daarvoor was het echter 9400. Doe dat keer 20 en we tikken bijna de 200.000 sterfgevallen aan. Da’s geen klein bier. En ik val zelf, net als jij, dan wel niet in de risicogroep, maar de meesten van ons hebben wel familie waarvoor de situatie anders is, lijkt me. Dus, geen paniek, maar ook geen “joh, ‘t is maar een griepje.”

  Als ik naar de beurzen kijk: Corona is een katalysator voor iets wat al lang had moeten gebeuren. Blijf gewoon bijkopen. Lange termijn etc.

  1. Geldnerd

   Tsja, daar zit ik dus echt wat anders in. Ik hoor niet bij de mensen die vinden dat we alle risico’s maar uit moeten/kunnen bannen. Eens in de zoveel tijd gebeurt er iets waardoor er een grotere groep mensen overlijdt. Da’s vervelend voor hun nabestaanden (de overledenen zelf hebben er na hun overlijden niet veel last meer van), maar de risico’s die we hier in Nederland lopen zijn altijd nog veel kleiner dan in bijvoorbeeld Syrië, Irak en Afghanistan. En daar wonen ook mensen.

   1. Suvorov

    Wat een vreemde reactie. Ik hoor ook niet bij die mensen… En ik suggereer dat ook nergens. Maar je kijkt toch ook eerst voordat je oversteekt? Er zit echt wel een enorm verschil tussen “PANIEK!!!” en “Och, dood gaan we toch…”

    De Chinese purchase manager index staat lager dan tijdens de crisis van 2008 en de rol van China is in die tijd alleen maar toegenomen. De reacties op de beurzen, los van de mogelijke toekomstige ontwrichtingen, zijn helemaal niet zo “over the top”, vooral niet omdat we veel te ver doorgeschoten zijn richting het positieve de afgelopen jaren.

    1. Geldnerd

     We hebben overduidelijk een mening die niet helemaal met elkaar overeenkomt. Ik vind dat niet erg. Jij? Voor de duidelijkheid, ook ik weet dat de rol van China groter is geworden, en ook ik vind/vond dat de beurzen te hoog staan en teveel optimisme vertonen. Het ‘herstel’ van evenwicht komt vaak met schokken. Mijn reactie ging vooral over de oversterfte en de berekening van 200.000 sterfgevallen.

 3. Jeroen

  Geen paniek, maar zo is een virus aan de andere kant van de wereld en zo op 1 persoon afstand van je af… gistermorgen ontving ik onderstaand bericht van mijn directe collega wat hij donderdagavond had verstuurd:

  Heren,

  Morgen werk ik een dagje thuis!
  De besmette man met coronavirus is een bekende van mij en ik heb hem zondag nog gezien en gesproken.
  Hij had toen nog geen symptomen dus kan op besmetting is zeer klein.
  Morgen eerst maar even overleg met de GGD.

  Er blijkt geen risico te zijn werd gisteren duidelijk:

  Vanmorgen contact gehad via huisarts met GGD.
  Wij worden niet tot een risicogroep benoemd en mogen ons dagelijks activiteiten gewoon uitvoeren. Dit omdat wij alleen contact met hem hebben gehad voor dat hij de symptomen had.
  Moeten wij onze temperatuur blijven monitoren en bij verhoging weer contact opnemen.

  We kijken het weekend af maar als er niets veranderd ben ik er maandag weer.

  Hoe snel zoiets kan gaan, dan is het emotionele best te begrijpen!?

  1. Olga

   Ik kan niet altijd uit de voeten met adviezen van de GGD. Dat is altijd heel optimistisch bij besmettelijke ziekten hoeven mensen nooit thuis te blijven omdat er nog geen symptomen zichtbaar zijn of omdat de anderen toch al aan besmetting hebben blootgestaan. Aantal jaren geleden was er in ons dorp op de basisschool 2 kinderen met roodvonk. Ook toen hoefden de kinderen niet thuis te blijven.. gevolg bijna alle kinderen en leerkrachten werden een voor een ziek. Toch hoefden er geen maatregelen te worden genomen. Toen ook ouders en grootouders omvielen en ook in omliggende dorpen mensen ziek werden, hebben uiteindelijk de huisartsen ingegrepen en iedereen antibiotica verstrekt. De GGD hield nog steeds vol dat er geen maatregelen nodig waren. Ben toen zelf erg ziek geweest en mocht 2 weken niet werken, ivm regels omtrent besmettingsgevaar voor kwetsbare patiënten.

   Over het Corona virus maak ik mij niet zoveel zorgen. Virussen zijn van alle tijden, er zullen nog veel vaker van zulke virus uitbraken voorkomen. Een paar jaar geleden heb ik me wel bang laten maken door de mexicaanse griep en het sars virus. Dat bleek uiteindelijk ook allemaal met een sisser af te lopen.
   Olga

 4. mariimma

  “er moest ook wel gewoon wat lucht uit”, las ik ergens.

  Fijn dat er nog veel mensen zijn die zich niet druk maken! 🙂

 5. DutchRN

  Ik maak me niet druk. Na 9/11 heb ik ook niets gedaan qua 401K. En dat verlies van (toen 40%) is allang weer hersteld.
  Als de overheid en de media net zoveel aandacht aan influenza zouden geven gingen ws meer mensen de griep vaccinatie halen.
  Paniek helpt niet, handen wassen wel.

 6. eddie

  Alle (media) ophef over het corona virus vind ik engiszins overtrokken. In 2009 hadden we de mexicaanse griep. Eind september 2009 waren er meer dan 56.000 griepgevallen en 138 sterfgevallen in Europa (wiki) en in Nederland werden er in 2019 2.156 mensen in een ziekenhuis opgenomen en 53 patiënten overleden (nivel). De media schreef er ook toen dagelijks over, maar zakelijker dan vandaag.
  En de beurs? Economisch is de impact wellicht groter dan dat we eerder gezien hebben, dus wie weet zakt hij nog verder weg. Ik blijf trouw maandelijks een plukje ETFs kopen, deze maand voor het zelfde geld wat meer dan de vorige.

 7. NN

  Ik beleg sinds begin jaren 80. Sinds die tijd heb ik, denk ik, 3 of 4 x een “serieuze” krach meegemaakt. Behalve in 1987 heb ik nooit verkocht. Eerder afgewacht en bijgekocht. De factor waar we nu mee te maken hebben lijkt mij van een andere orde dan waar we voorheen mee van doen hadden en niet vergelijkbaar met bv SARS. Kortom uitermate onvoorspelbaar. Als (pre)pensionado heb ik algelopen week de helft van mijn large-cap ETF’s verkocht. Anders gezegd een deel van mijn (koers)winst contant gemaakt. Goede beslissing? de tijd zal het leren wanneer ik weer instap.

 8. uitklokken

  “Heb jij ook blinde irrationele paniek vanwege het Corona-virus?”
  Volgens mij zit er een oordeel in de vraag 🙂
  Nee, geen paniek, niet verkopen. Ik ga niet eens bijkopen want net als jij even geen geld “over”. Mijn etfs bestaan voor de helft uit hoogdividend etfs, dus die renderen wel voort. De andere helft knalt naar beneden, so what. Heb nog minstens 10 jaar te gaan.
  Het virus is hier ook heel dichtbij gekomen (twee blokken verderop), maar voorlopig gaat hier alles vrij gewoon door.

  1. Geldnerd

   Zeker zit er een oordeel in. Dat is het voorrecht van een persoonlijke blog hebben, dat je een persoonlijke mening kunt verkondigen. ?

 9. Nedo Laanen

  Blinde paniek? Nee, dat niet, maar ik voel me wel heel erg nerveus de laatste 2 weken. Ik ben zeker niet bang om ziek te worden, want ik ben slechts 42 lentes jong en in goede gezondheid, maar waar ik in diverse blogs lees over mensen die meerdere maandsalarissen kwijt zijn ben ik al ruim een jaarsalaris kwijt (in 2 weken). Althans, kwijt … in waarde gedaald is een betere omschrijving.
  Ik blijf vasthouden aan mijn plan en ik ga zeker geen gekke dingen doen, maar ik ben eerlijk gezegd wel heel erg nerveus. Het is dan ook mijn eerste keer dat ik een dergelijke beursdaling meemaak. Gelukkig kan ik mij redelijk gerust stellen door dit soort blogs te lezen :).

Reageren is niet mogelijk.