Buffer

Voor mij is en blijft ‘rust’ de belangrijkste reden om met mijn financiën bezig te zijn. Weten wat er in komt en wat er uit gaat. Weten hoe ik ervoor sta. Weten dat ik de meeste (ook wat grotere) onverwachte (of ongewenste) financiële situaties aankan zonder dat ik erdoor in de problemen raak.

Een belangrijk instrument daarbij is de Buffer. Een tijdje geleden las ik dat ook bij Min Of Meer. En het NIBUD heeft het er ook vaak over. Het potje voor het opvangen van onverwachte uitgaven is belangrijk voor het gevoel van rust. Regelmatig worden we om de oren geslagen met onderzoek waaruit blijkt dat een groot deel van de huishoudens die niet heeft, of te weinig. Het NIBUD adviseerde in 2014 een buffer van minimaal € 3.550 voor een alleenstaande. Voor een echtpaar zonder kinderen was het advies € 4.000 en voor een echtpaar met kinderen € 5.000. 40% van de Nederlandse huishoudens voldoet niet aan die norm. Recent heeft het NIBUD die normen aangepast, lees ‘verhoogd’.

Ik ga zelf nog een stapje verder. Wat als ik mijn baan verlies en een tijdje zonder werk zit? Onverwachte grote uitgaven voor bijvoorbeeld een auto of een gedeeltelijke inboedel en een verzekering die niet of langzaam uitkeert? Voor mezelf heb ik de lat gelegd op 6 netto maandinkomens. Dat is het bedrag wat ik in mijn buffer beschikbaar wil hebben. Dat is dus nog een stukje hoger dan 6 maanduitgaven. Sinds een aantal jaren voldoe ik gelukkig aan mijn eigen eis. Dat geeft veel rust. Ik heb er bijvoorbeeld veel profijt van gehad toen we naar het buitenland verhuisden.

Voor mijn Buffer heb ik een paar simpele spelregels. Ik mag dat geld niet beleggen. Ook mag ik het niet vastzetten in bijvoorbeeld een deposito. Het moet op elke moment direct toegankelijk en bruikbaar zijn.

Hoe ga jij om met jouw buffer?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. ikke3051

  Hier een buffer van 5K. Ik wilde ook zes maandsalarissen en dat is heel erg lastig met én extra hypotheek aflossen én het “belastingvriendelijke” bedrag bij elkaar sparen voor mijn pensioenkrater én een kind in een rolstoel waarvan alle hulp, toeslagen en belastingvoordelen van wegbezuinigd zijn én een kind in het 4e van het VWO wat aangegeven heeft te willen gaan studeren (en daar de capaciteiten voor heeft). Dat alles bekostigen van een parttime baantje (24 uur per week) is een eh…. uitdaging
  zullen we maar zeggen.
  Overigens heb ik ooit een aanzet gedaan om daarvoor te sparen maar heb dat losgelaten. De eerste paar maanden heb je recht op een WW uitkering (ik praat even vanuit de Nederlandse situatie) dus zit je op 70% van het laatst verdiende salaris. Met deze redenatie hou ik mijzelf rustig. Ik vind het trouwens geweldig dat je zoveel financieel inzicht hebt en dat met ons wil delen 🙂

  1. ikke3051

   Met bovenstaande reactie heb ik jouw vraag niet beantwoord. De 5000 euro buffer staan op een spaarrekening die vrij opneembaar is zonder voorwaarden. En daar blijf ik met mijn tengels vanaf, hoe lastig het af en toe ook lijkt

  2. Geldnerd

   Dankjewel, ik ga er bijna van blozen… Ik probeer te schrijven over de dingen die ik had willen lezen toen ik een jaar of 15 geleden begon met nadenken over mijn financien. Er was toen veel minder te vinden.

 2. Meneer en Mevrouw

  Pas uitgerekend en over geblogd, we houden het wel een tijdje uit. Voorlopig ligt de focus op aflossen, de buffer zou van mij nog iets lager mogen maar Mevrouw moet ook tevreden zijn 😉

 3. amber tree

  Rust is inderdaad belangrijk! Ik wil wel beleggen, maar enkel als ik ook goed kan slapen. Naaste onze buffer hebben we ook een aantal investeringen die amper meer dan de inflatie opbrengen. Dit is in feite een extra buffer. Liever wat langer investeren alvorens te stoppen dan elke nacht wakker te liggen en te piekeren over de wat als vraag.

Reacties zijn gesloten.