Plannen voor 2020

2019 was een fantastisch jaar, concludeerde ik onlangs. En normaliter ben ik niet zo van het maken van grootse plannen, maar voor 2020 maak ik toch een uitzondering. Of dit ‘persoonlijke groei’ is of een eenmalig iets? Dat zullen we moeten bezien…. Maar onderstaand in elk geval een aantal dingen die ik mij voorgenomen heb voor 2020.

Nieuwe baan?

Inmiddels zit ik bijna 4 jaar op mijn huidige functie. En dat vind ik wel genoeg. Een nieuwe carrièrestap staat dan ook hoog op mijn lijstje voor 2020. Hoe en wat precies, daar ben ik nog over aan het nadenken. Ik ga kijken wat er op mijn pad komt.

Samen met Vriendin ben ik ook aan het nadenken over de langere termijn. Hoe willen we ons leven in gaan richten als werken niet meer hoeft? We hebben geen concrete doelstellingen, maar het wordt wel een mooi traject om een gezamenlijk beeld te creëren.

Nieuwe spreadsheets!

2020 wordt ook het jaar waarin ik mijn spreadsheets ga verherbouwen. Afgelopen jaar heb ik hiervoor een strategie uitgewerkt. Dit moet ervoor zorgen dat ik afscheid kan gaan nemen van Office365. Om dit mogelijk te maken moet ik me eerst nog verder gaan verdiepen in Python, de programmeertaal die ik wil gaan gebruiken om mijn macro’s om te zetten voor LibreOffice.

Gezondere levensstijl

In 2019 heb ik mijn leven behoorlijk omgegooid. Samen met een diëtist heb ik mijn eetpatronen omgegooid. En onder begeleiding van een personal trainer ben ik meer gaan bewegen. Het resultaat is dat ik me veel fitter voel dan begin 2019, en ook ruim 10 kilo ben afgevallen. Deze gezondere levensstijl wil ik volhouden. 86 kilo is vooralsnog de harde bovengrens, maar liever zit ik rond de 85 kilo.

Daarnaast ben ik geopereerd aan mijn kaak, iets wat ik al een paar jaar voor me uit geschoven had. In de loop van 2020 volgt nog fase 2 van deze operatie, het plaatsen van een nieuwe brug. Als het goed is, gaat dat meevallen. En daarna kan ik weer normaal eten. Daar verheug ik me erg op.

Financiële Doelstellingen

Wat is een financiële blog zonder financiële doelstellingen? Uiteraard heb ik die ook. Ze zijn eenvoudig, en in lijn met de afgelopen jaren.

 • Mijn doelstelling qua spaarpercentage in 2020 is 45,0%. Voor 2019 was de doelstelling 41,0% (‘hoger dan de 40,9% van 2018’). Ik word dus iets ambitieuzer. Alhoewel… In 2019 haalde ik 60,0%. Maar daar zaten zoveel eenmalige meevallers in, daar reken ik voor 2020 echt niet op.
 • In 2020 willen we de extra aflossingen op onze hypotheek in het huidige tempo volhouden, inclusief de ‘sneeuwbal’. Als we dit blijven doen, dan zijn we over minder dan 10 jaar hypotheekvrij.
 • Eventuele netto salarisstijgingen, ten gevolge van aanpassingen in de CAO, de belastingtarieven, of een andere baan, worden meteen aan het spaarbedrag toegevoegd. Geen extra ruimte voor uitgaven dus. Ook deze systematiek hanteer ik al jaren.
 • Dit zijn doelen exclusief extraatjes. Mocht ik opnieuw meevallers krijgen, dan mag ik die van mijzelf niet meetellen in het al dan niet behalen van deze scores.

Meer lezen (en blijven schrijven)

Geldnerd is dol op lezen. Ik volg veel blogs, met name over financiën, over minimalisme, en over zeilen. Maar waar ik onvoldoende de tijd voor neem is boeken. Terwijl boeken zo goed zijn. Ook al omdat je daarmee rust neemt. Rust om te lezen, zonder duizend afleidingen. Ik heb me dus voorgenomen om in 2020 gemiddeld 2 boeken per maand te lezen, 24 voor het hele jaar.

En dan schrijven. Gemiddeld genomen verschijnen er hier 2 stukjes per week. Soms schrijf ik weken niets, soms 6 stukjes in een week. Per saldo genoeg voor die 2 stukjes per week. Ik hoop dat ik dat vol kan houden. Want schrijven helpt me om mijn gedachten te ordenen, en de interactie met anderen over mijn schrijfsels maken mijn acties beter.

Volhouden wat goed is

De dingen die goed zijn, goed houden. Dat is ook iets wat het waard is om hard aan te werken. We focussen, zowel werk als privé, heel erg op veranderen en innoveren. We vergeten te waarderen en onderhouden wat goed is. Hier wil ik, samen met Vriendin, aandacht aan blijven besteden. Want we hebben zoveel om tevreden over te zijn. Ons leven samen, een mooi huis met tuintje, onze financiën, en natuurlijk ons Hondje. Allemaal dingen om regelmatig bij stil te staan, ook in 2020.

Heb jij grootse plannen voor 2020? Of heb je ze inmiddels al overboord gezet? Het is immers al medio januari…

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. dertigermetkids

  Weinig specifieke doelen dit jaar. Vooral lekker rustig zo door hobbelen. De poort vervangen, zonnescherm vervangen en misschien nog wat dure klussen. We zien wel. We doen t naar onze ideeen/wensen prima dus vooral zo door blijven gaan

 2. TheMoneyMindset

  Klopt inderdaad dat je ook stil moet staan bij de dingen die al goed gaan/waar je tevreden over mag zijn! Zelf heb ik ook al wat verteld over mijn plannen van 2020. Succes met het vinden van een nieuwe carriere uitdaging komend jaar!

 3. DutchRN

  Ik ga dit jaar de basis leggen voor mijn eigen (wetenschappelijk) onderzoek. Leuk.

  Op financieel vlak ben ik bijna hypotheek vrij ik ga de hypotheekverstrekker laten uitzoeken wat de boete rente is en kijken of het lukt de laatste 8000 euro volgend jaar in 1 keer af te betalen.

  Ik heb een spaarpotjes systeem verdeeld over 3 dingen. Buffer, auto, extra aflossen, het doel is 400 e per maand in ieder item. Volgend jaar worden deze dan: buffer, auto en extra pensioensparen.
  Zoiets.

  Met fitnessdoelen: tussen de 10 en 15 km hardlopen per week. Dat doe ik nu ook, bevalt prima.

  Ik houd ervan om dingen systematisch aan te pakken. Lekker rustig.

 4. Audrey

  Dat zijn mooie plannen! Ik ga voor een rustig, stabiel jaar. En een puppy, hopelijk.

 5. r

  Yep, grote plannen dit jaar. Hypotheekvrij huis verkopen en kleiner wonen;
  Vermogen verder opbouwen en last but not least….stoppen met werken aan het eind van dit jaar 🙂
  Dit heb ik al aangegeven in mijn afgelopen jaargesprek in december 2019 aan mijn leidinggevende.
  Dus zal mijn plakband/fire pensioen gaan beginnen 4 maanden voor mijn 55-ste.
  Best spannend dus allemaal.

 6. fighttofire

  “Inmiddels zit ik bijna 4 jaar op mijn huidige functie” Hier ben ik, al 7 jaar in mijn eerste job. Al moet ik toegeven dat ik ieder maand toch minder en minder zin heb om te werken. Zoals Steve Jobs zei:
  “I have looked in the mirror every morning and asked myself: “If today were the last day of my life, would I want to do what I am about to do today?” And whenever the answer has been “No” for too many days in a row, I know I need to change something.”

  Dit jaar zal ook veel verandering teweegbrengen voor mij. Onze fianciële doelstellingen zijn vrij gelijkaardig hierdoor. Ik mik op 50%. Ik had in 2019 meer maar aangezien dat niet een volledig jaar was waar ik samenwoonde met mijn vriendin voorzie ik een lagere SR.

  Je laatste is een erg mooie ook. Die ga ik ook gebruiken 🙂

 7. Jasper

  Jouw spaarquote ga ik niet halen maar inspireert me wel om hoger in te zetten op 20% voor komend jaar.

 8. Marianne

  Mooie plannen en vooral het laatste stuk ook heel belangrijk.
  Je spaar percentage vind ik echt super. Wij gaan dit jaar hard werken aan de buffer. Na allerlei uitgaven, sommige gepland (keuken) sommige ongepland zoals heel veel zorgkosten willen we eerst de buffer weer aanvullen. We streven naar een percentage van 40% maarre….het is een streven dus ?

  1. Geldnerd

   Bij mij ook hoor!

 9. Mr. Groeigeld

  Mooie plannen geldnerd! Heb je ook een bepaald spaardoel (hoeveelheid) in gedachten?

  Wij hebben wel wat plannen (zie blog), maar ook vooral blijven investeren in de weg die we hebben ingeslagen.

  1. Geldnerd

   Ik heb een doel, dat is de som die nodig is voor financiële onafhankelijkheid volgens mijn FIRE calculator ?. Vermogensopbouw dus.

 10. Eddie

  Yes – nieuwe spreadsheets => Geldnerd, enig idee of dit het macro probleem opgaat lossen bij de Mac? Op dit moment moet ik de Fire calculation bij derden draaien, zou wel erg fijn zijn om er thuis mee te kunnen werken 🙂

  1. Geldnerd

   Goede vraag…

Reacties zijn gesloten.